Retrospectivă și perspectivă: Tabăra Internaţională de Creaţie “Mraconia – Dubova, I. Mercea”, ediția 30. Artă, forţă şi tradiţie în Cazanele Dunării.

BUCURESTI - 6 septembrie 2012

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

În perioada 20 – 30 august 2012, Asociaţia Culturală „DUN’Art” a organizat la Dubova, în Clisura Dunării, Tabăra Internaţională de Creaţie „Mraconia – Dubova, I. Mercea”, ediţia 30, un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, realizat şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

foto © Valentina Sarosi

Asociaţia Culturală „DUN’Art” mulţumeşte pe această cale artiştilor plastici participanţi la tabără, dar şi celor care ne-au ajutat la organizare, precum graficianul Remus Rotaru şi sponsorilor noi din acest an: S.C. Intim S.R.L. din Drobeta Turnu Severin, Overseas Group Impex - Băneasa şi Cramele Oprişor. Nu în ultimul rând, aducem mulțumiri Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi Consiliului Judeţean Timiş care ne-a sprijinit în ultimii trei ani.

prof. dr. Dana Miclăuş – Mercea, Director Programe DUN’Art

„Înainte ca toamna să ne învăluie cu melancolia ei, ne bucurăm de reîntâlnirea noastră anuală în acest loc minunat, Dubova din Cazanele Dunării. Nici nu poate fi vorba de altceva decât de tabăra de creaţie de la Mraconia, respectiv  Dubova, aflată la ediţia jubiliară cu numărul 30.

Este greu să-ţi aminteşti când şi cum au trecut aceşti ani. Tradiția reîntâlnirii la Mraconia şi mai apoi la Dubova, între stânci, apă şi culorile din jur şi din sufletul nostru, ne marchează datorită intensităţii bucuriei revederii şi a speranţei permanenţei.

Devotamentul artiştilor faţă de acest proiect devenit certitudine se înscrie şi anul acesta în sfera căutărilor ce tind spre elucidarea aparentului conflict dintre peisaj şi pictorul conştient de importanţa actului creator.” - prof. dr. Ioan Mercea

Artişti renumiţi din Timişoara, Bucureşti, Reşiţa, Baia Mare, Cluj – Napoca, Alba  Iulia sau din Ungaria, (Szeged şi Budapesta), s-au întâlnit în acest an la cea de-a 30-a ediţie, având în faţă acelaşi peisaj monumental care cu greu se lasă supus şi descoperit.

Privind lucrările expuse ad-hoc, la finalul taberei nu poţi să nu constaţi cu bucuria reuşitei că şi acestă ediţie a adus noutăţi în exprimarea plastică, experienţe noi ce pot deschide drumuri nebătătorite.

„Asociaţia Culturală „DUN’Art” mulţumeşte  pe această cale artiştilor plastici participanţi la tabără, dar şi celor care ne-au ajutat la organizare, precum graficianul Remus Rotaru şi sponsorilor noi din acest an:  S.C. Intim S.R.L. din Drobeta Turnu Severin, Overseas Group Impex - Băneasa şi Cramele Oprişor. Nu în ultimul rând, aducem mulțumiri Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi Consiliului Judeţean Timiş care ne-a sprijinit în ultimii trei ani. Fără suportul generos al tuturor celor care au avut încredere în talentul nostru și bunavoință de a ne sprijini în mod concret, această acţiune nu ar fi putut avea loc. De aceea, alăturăm mulțumirilor noastre speranţa că în viitor vom reuşi să continuăm colaborarea spre bucuria împlinirii artistice”, apreciază .

Impresii de artist:

Critic de artă prof. univ. dr. Rodica Vârtaciu

Timişoara, august 2012

De-a lungul anilor, numărul atiştilor plastici participanţi la activitatea taberei a crescut mereu, trecând peste condiţiile precare ale începutului. Dorinţa acestora de a cuprinde în lucrările lor frumuseţea locurilor a fost atât de mare încât în scurt timp au reuşit să transmită ţării, şi nu numai, mesajul lor artistic.

Sunt emoţionante cuvintele regretatei artiste plastice Xenia Eraclide Vreme „Cu deosebită emoţie particip în taberele organizate în acest colţ minunat de ţară unde peisajul e copleşitor prin frumuseţea lui. Întâlnirea cu colegii din breaslă, prezenţi din diferite centre, constituie un alt prilej de nemărginită bucurie. Cred că în cele 23 sau 24 participări în zonă, de fiecare dată natura mi-a oferit ineditul ei, atrăgându-mă cu aceeaşi putere ... venim, pur şi simplu, să admirăm ceea ce ne oferă natura şi plecăm de fiecare dată cu speranţa revenirii”.

Cuvintele de mai sus deschid introspecţia spre ceea ce înseamnă arta care se creează în mod spontan şi natural în faţa frumuseţii naturii, alături de colegii de breaslă care oferă în modul cel mai direct impresiile de valoare şi posibilitatea unui prim contact a lucrării cu ochii unui cunoscător.

Urmărind scene fotografiate din activitatea de anii trecuţi, putem remarca această bucurie a convieţuirii artistice din multitudinea de imagini de grup în care surprindem copii care, încetul cu încetul, devin artiştii ce duc mai departe flacăra acestei tabere atât de personală în felul ei.

Transmiterea noilor generaţii a scopului primar, acela de a promova pe plan naţional şi chiar internaţional această bogăţie peisagistică a ţării noastre este un factor care impune, dovedind astfel prin această aniversare de treizeci de ani care se sărbătoreşte acum în 2012, că seriozitatea şi talentul participanţilor a trecut peste toate greutăţile, triumfând în longevitatea şi profesionalismul ei. Enumerarea artiştilor participanţi, membrii în mare parte a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiale din Timişoara, Reşiţa, Lugoj, Cluj, Dr. Tr. Severin etc. şi din străinătate a devenit aproape imposibilă în puţinele rânduri şi mai ales aprecierea artistică a lucrărilor care vor deveni obiectul albumului ce se preconizează a se edita în curând.

Urmare a interesului stârnit de activitatea taberei remarcăm implicarea Asociaţiei Culturale DUN’Art care îşi propune să încurajeze transmiterea prin cultură a deosebitei zone a cazanelor Dunării, susţinând activitatea taberei de la Dubova. De asemenea, sunt în curs de derulare proiectele propuse de artista plastică Dana Miclăuş – Mercea de a extinde afirmarea internaţională a taberei pe tot parcursul Dunării, iniţiativă ce va deschide drumul legăturilor culturale cu ţările riverane.

Lucrările de pictură, grafică, fotografie şi de sculptură realizate de artişti ne surprind prin multitudinea de imagini trecute prin creuzetul plastic al fiecărui artist care în imagini de viziune atât clasică, dar şi contemporană redau peisajul particular în care lumina dictează formele stâncilor care se reflectă în apa ce le oglindeşte, mereu în schimbare, precum şi mica localitate ascunsă din care de multe ori apar doar acoperişurile roşii, precum şi deschiderea pe care ţărmul îl oferă spre frumuseţile din împrejurimi.

Aceste lucrări expuse pentru prima oară, în prima lor expoziţie în jurul cabanei construită prin grija organizatorului, ne emoţionează privindu-le prin intermediul fotografiilor, prin mesajul lor artistic expus sub ochii creatorilor lor. Numeroasele expoziţii profesioniste care le-au urmat nu au făcut decât să impună tot mai puternic această tabără care a devenit astfel de-a lungul timpului o mişcare artistică.

Despre INSIDE BRAND

Detalii la https://www.facebook.com/pages/Tabara-Internationala-de-Creatie-Mraconia-Dubova-Ioan-Mercea

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inside-brand/retrospectiva-si-perspectiva-tabara-internationala-de-creatie-mraconia-dubova-i-mercea-editia-30-arta-forta-si-traditie-in-cazanele-dunarii-