Stop atacurilor la conducte !

Constanta - 16 aprilie 2010

Comunicat tip General in Administratie Publica

Jandarmeria, Politia si SC Conpet SA Ploiesti actioneaza pentru prevenirea si combaterea furturilor de titei din conducte.

Stop atacurilor la conducte !

Joi, 15 aprilie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta a avut loc o convocare zonala cu scopul prevenirii si combaterii sustragerii de produse petroliere din conductele magistrale de transport, la care au participat reprezentanti din cadrul Jandarmeriei, al Politiei Romane, al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, al Garzii Nationale de Mediu, precum si din partea transportatorului national de titei prin conducte Conpet S.A.

Cu acest prilej, directorul de Operare al Conpet S.A., inginer Nicolae Dobromir si-a exprimat aprecierea fata de modul de actiune precum si rezultatele obtinute de jandarmii constanteni, multumindu-le totodata pentru eforturile depuse pentru combaterea furturilor de combustibil.
Pe timpul discutiilor, reprezentantii Jandarmeriei si ai Politiei au subliniat importanta cooperarii intre structurile specializate ale statului, care actioneaza pentru prevenirea si combaterea infractiunilor de furt din conductele magistrale, apreciind ca actiunile comune ale jandarmilor impreuna cu politisti au avut rezultate foarte bune.

„Pe fondul evenimentelor din ultima perioada, grupuri organizate actioneaza mai des ca in anii precedenti, manifesta o mobilitate mai mare si sunt in curs de reorientare. Accentuez ca este necesar sa se intensifice actiunile in comun in zona localitatilor tranzitate de conducte“, a declarat colonel Constantin Stefan (Jandarmeria Romana).
„Subliniez importanta comunicarii operative intre structuri, in cazul prinderii in flagrant a unor persoane care incearca sa sustraga produse petroliere, astfel incat lucratorii specializati in strangerea de probe sa efectueze cercetari la fata locului, in conditii optime“, a declarat la randul sau, comisar Ciprian Savu (Politia Romana).

De asemenea, Jandarmeria Romana a primit asigurari ferme din partea reprezentantilor transportatorului national de titei prin conducte ca, in cel mai scurt timp, ii vor pune la dispozitie mijloace logistice suplimentare de monitorizare, necesare executarii misiunilor in bune conditii.
La finalul discutiilor, participantii au convenit asupra unui set de masuri menite sa conjuge eforturile depuse de institutiile statului, in functie de aria de competenta, pentru prevenirea, limitarea si combaterea efectelor generate de atacurile asupra conductelor magistrale.

***
In zona de competenta, pe linia supravegherii si interventiei, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta patruleaza pe un traseu de peste 100 kilometri lungime de conducte magistrale. In ultimele cinci luni, ca urmare a activitatilor desfasurate in teren, echipele de interventie au descoperit, in urma a trei actiuni (Constanta, Poarta Alba, Murfatlar), aproximativ 60.000 de litri de produs petrolier cu aspect de titei, depozitat in spatii de stocare si de transport auto, recipienti din plastic cu urme de produs petrolier la mai multe domicilii din Constanta, Cumpana, Topraisar (ca urmare a unor perchezitii coordonate de magistrati), doua autovehicule si trei autospeciale (o autoduba, un excavator si un tractor wola), dispozitive de taiere de tip autogen, opt butelii de oxigen, doua butelii de tip aragaz, aparatura de comunicatii, si alte scule si dispozitive. In cele trei actiuni au fost depistate 23 de persoane, cazurile fiind predate politistilor si magistratilor, pentru cercetari.

Despre Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta

Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta este subordonat nemijlocit Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si este destinat planificarii, organizarii, conducerii si executarii misiunilor specifice si indeplinirii atributiilor ce revin Jandarmeriei in zona de responsabilitate a judetului Constanta. Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta are sediul in municipiul resedinta de judet.
Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta,
Livius Iordanescu - purtator de cuvant,
strada Mircea cel Batran, nr. 108, Constanta,
Telefon: 0241/ 618.969