Actiuni in forta ale politistilor de frontiera, pentru descurajarea “mafiei” transportatorilor

BUCURESTI - 11 octombrie 2004

Comunicat tip General in Social

Politistilor de frontiera, independent sau in colaborare cu autoritatile competente in acest sens - Garda Financiara si Autoritatea Rutiera Romana, etc. – actioneaza intens pentru destabilizarea “mafiei” transportatorilor care, prin actiunile lor, aduc prejudicii importante tarii noastre si, implicit, favorizeaza emigratia ilegala, prin practicarea turismului mascat.

In primele zile ale acestei luni, politistii de frontiera, coordonati de ofiteri specializati din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, au desfasurat, in forta, o serie de actiuni pentru combaterea acestui fenomen, pornind concomitent din mai multe colturi ale tarii, pentru a urmari si depista transportatorii care se ocupa cu “turismul mascat”.
Astfel, din Braila, Bacau, Galati, Suceava, Tulcea si Bucuresti, politisti de frontiera sub acoperire s-au infiltrat printre pasagerii mijloacelor de transport care efectuau curse in strainatate, studiind modul cum se respecta legislatia in domeniu de catre tour-operatori.
Ca urmare a acestor actiuni au fost sanctionate peste 40 de firme si intocmite 5 dosare penale pentru nerespectarea prevederilor legale, fiind totodata ridicata in vederea confiscarii, de catre reprezentantii Garzii Financiare, suma de 20.170 Euro si 600 USD, ce fusese imprumutata pasagerilor pentru a fi prezentati la iesirea din tara.

Dintre cazurile depistate, prezentam urmatoarele:

* In baza unor informatii, un politist de frontiera s-a infiltrat intr-un grup organizat de o persoana fizica – Emil B., in varsta de 34 ani, domiciliat pe raza judetului Teleorman – care, facandu-si publicitate in randul doritorilor de calatorii “fara probleme” in strainatate, efectua transport de persoane in regim international, fara sa posede vreun document in acest sens.
Astfel, contactandu-l telefonic pe Emil B., lucratorul nostru a fost asigurat ca va ajunge in Spania – destinatia finala a calatoriei – in cel mai scurt timp posibil si va calatori confortabil, cu un autoturism pus la dispozitie chiar de barbatul de la celalalt capat al firului.
Prezentandu-se la locul stabilit pentru imbarcare, politistul de frontiera “sub acoperire” a constatat ca alaturi de el, mai fusesera “convocati” alti 11 cetateni romani, Emil explicand tuturor, inainte de plecare, ca vor fi sprijiniti in cazul in care nu au banii necesari prezentarii la iesirea din tara. Dintre cei 12 “turisti”, doar 2 indeplineau conditiile legale de iesire din tara, restul – inclusiv politistul de frontiera sub acoperire - beneficiind de “bunavointa” lui Emil, care a “pus la bataie” 4.050 Euro si 600 USD.
Fiind “rezolvat” si acest aspect, pasagerii au fost imbarcati in trei autoturisme, pornind la drum catre Spania, deplasare supravegheata in permanenta de ofiteri specializati din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (care se aflau in contact cu politistul de frontiera infiltrat).
Activitatea ilegala a fost demascata in punctul de trecere a frontierei Cenad, jud. Timis, unde politistii de frontiera i-au sanctionat contraventional, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, soferii celor trei autoturisme, reprezentantii Garzii Financiare ridicand in vederea confiscarii, intreaga suma in valuta – 4.050 Euro si 600 USD. Totodata, lucratorii nostri au sesizat autoritatile competente in vederea verificarii activitatii cetateanului roman Emil B., la finalizarea cercetarilor, urmand a fi luate masurile legale ce se impun.
* Un alt transportator “problema”, respectiv o firma din Galati, a fost demascat la PTF Nadlac, jud. Arad, cu ajutorul unui politist de frontiera sub acoperire, care s-a infiltrat printre pasagerii societatii in cauza.
Astfel, erijandu-se in simplu cetatean, un politist de frontiera s-a prezentat la firma galateana, pretinzand ca doreste sa se deplaseze in Italia si, in acest sens, doreste sa vorbeasca cu un reprezentant al societatii, pentru stabilirea tuturor detaliilor. In acel moment, i-a venit in intampinare Vasile S., care s-a recomandat a fi administratorul firmei cu care colaboreaza societatea galateana si totodata organizatorul transportului, asadar “persoana potrivita” pentru discutarea tuturor problemelor legate de calatoria in Italia. Aducandu-i-se la cunostinta, de catre politistul de frontiera “sub acoperire”, ca nu poseda toti banii necesari iesirii legale din tara, Vasile l-a asigurat ca nu va “avea probleme” din acest punct de vedere, singura obligatie a lucratorului nostru fiind sa se prezinte la locul de plecare, in data stabilita.
Zis si facut! In momentul imbarcarii, politistul de frontiera a constatat ca Vasile s-a “tinut de cuvant”, imprumutandu-l, atat pe el cat si alti pasageri aflati in aceeasi situatie, cu sumele de bani necesare prezentarii la frontiera. Mai mult decat atat, pentru a-si asigura pasagerii ca nu vor exista probleme, Vasile a hotarat sa ii insoteasca, in calitate de “sofer” al microbuzului – fara a avea acest drept.
* De aceeasi “tratatie” au beneficiat si alti cetateni romani care calatoreau in calitate de “turisti” cu microbuzul unei firme Bacau. Administratorul societatii a imprumutat pasagerii aflati “la ananghie” cu sume in valuta, cuprinse intre 200 si 500 Euro, pentru ca toti cei aflati in mijlocul de transport sa “indeplineasca conditiile legale de iesire din tara”, fapt constatat de un alt politist de frontiera “sub acoperire” si declarat, ulterior demascarii activitatii ilegale, si de calatorii ce au beneficiat de “binefacere”.
In ambele cazuri, actiunea politistilor de frontiera s-a finalizat la PTF Nadlac, jud.Arad, firmele in cauza fiind sanctionate contraventional, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Totodata au fost sesizate autoritatile competente in vederea verificarii legalitatii activitatilor desfasurate de societatile in cauza, in vederea luarii masurilor legale ce se impun
Alte nereguli ale transportatorilor constatate de politistii de frontiera
Politistii de frontiera din cadrul PTF Varsand, jud. Arad, coordonati de ofiteri din cadrul IGPF, au intocmit dosar penal administratorului unei firme aradene – Petru S. – care, cu complicitatea soferului, intentiona sa efectueze transport persoane in regim international, folosindu-se de acte false.
Totul a pornit in momentul in care, la controlul specific de frontiera, s-a constatat ca polita de asigurare pentru microbuzul firmei era xerocopiata, asupra soferului – Nicolae N., in varsta de 34 ani – fiind descoperite alte trei xerocopii ale unor polite de asigurari necompletate.
Fiind demarate cercetarile, s-au efectuat verificari la societatea care figura ca emitenta a asigurarilor respective, stabilindu-se ca politele in cauza fusesera eliberate pe numele altor persoane.
Ca urmare a celor constatate, politistii de frontiera i-au intocmit administratorului firmei acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale, soferul microbuzului fiind cercetat pentru uz de fals, la finalizarea cazului, urmand a fi luate masurile legale ce se impun.
* O alta metoda, folosita de transportatori pentru a-si desfasura activitatea, fara respectarea prevederilor legale, este “imprumutul” Foii Interbus – document eliberat de autoritatile competente firmelor care pot efectua transport persoane in regim international.
Cu un asemenea gen de nereguli a fost depistata, la PTF Varsand, jud. Arad, o firma de transport din Teleorman al carei reprezentant, stiindu-se cu “probleme”, a imprumutat Foaia Interbus de la o alta firma din Galati, sperand ca nu va sesiza nimeni ilegalitatea.
Si in acest caz, s-au ales cu dosare penale atat administratorul firmei “binevoitoare” cat si soferul microbuzului, in prezent cercetarile fiind continuate pentru stabilirea intregii activitati infractionale, la finalizarea cazului, urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/actiuni-in-forta-ale-politistilor-de-frontiera-pentru-descurajarea-mafiei-transportatorilor