Din Braila, Bacau, Galati, Suceava, Tulcea si Bucuresti, politistii de frontiera “sub acoperire” au pornit catre granita, verificand modul cum este respectata legislatia de catre transportatori

BUCURESTI - 13 octombrie 2004

Comunicat tip General in Social

De la inceputul lunii octombrie 2004, politistii de frontiera “sub acoperire” au facut un tur “de forta” infiltrandu-se simultan, in mai multe judete ale tarii, printre pasagerii mijloacelor de transport care aveau ca destinatie finala Spatiul Schengen, in vederea depistarii tour-operatorilor care, in vederea obtinerii de profituri ilicite incalca cu buna stiinta legislatia in vigoare, imprumutand calatorii – cetateni romani - cu sumele pe care trebuie sa le prezinte la iesirea din tara.

Astfel, in baza informatiilor obtinute anterior din activitatile specifice, lucratorii nostri au demarat o ampla actiune de infiltrare concomitenta din mai multe colturi ale tarii (Braila, Bacau, Galati, Suceava Tulcea si Bucuresti) sens in care s-au erijat in simplii pasageri si dupa ce au “aranjat“ cu organizatorii facilitatea trecerii frontierei romane, respectiv imprumutarea cu sumele in valuta necesare s-au imbarcat in autovehiculele ce efectuau transport de persoane in regim international.
Chiar daca stiau practicile unor transportatori, nu mica a fost surpriza politistilor de frontiera sa constate ca, in aceeasi “situatie” ca si ei, se aflau destul de multi romani (dornici sa ajunga in strainatate pentru a munci “la negru”), sumele totale de bani care le fusesera imprumutate de catre transportatori – si care au fost confiscate de autoritatile competente - ridicandu-se la 20.170 Euro si 600 $ SUA.
Totodata, datorita neregulilor constatate in cadrul acestor actiuni, 40 de firme de transport au fost sanctionate contraventional, iar 5 tour-operatori s-au “ales” cu dosare penale pentru evaziune fiscala.
Ca urmare a faptului ca actiunile repetate ale Politiei de Frontiera Romane au inceput sa constituie o mare problema, transportatorii au devenit foarte precauti in selectarea calatorilor, mai nou, solicitandu-le acestora discretie totala si confidentialitate fata de ilegalitatile comise.

Dintre cazurile inregistrate cu ocazia acestor actiuni, prezentam urmatoarele:
* Un politist de frontiera infiltrat intr-un grup organizat de un teleormanean – Emil B., in varsta de 34 ani – a descoperit ca transportatorul, care isi facea publicitate in randul doritorilor de calatorii “fara probleme” in strainatate, efectua deplasari in regim international, fara sa posede vreun document in acest sens.
Astfel, contactandu-l telefonic pe Emil B., lucratorul nostru a fost asigurat ca va ajunge in Spania – destinatia finala a calatoriei – in cel mai scurt timp posibil si va calatori confortabil, cu un autoturism pus la dispozitie chiar de barbatul de la celalalt capat al firului.
Prezentandu-se la locul stabilit pentru imbarcare, politistul de frontiera “sub acoperire” a constatat ca alaturi de el, mai fusesera “convocati” alti 11 cetateni romani, Emil explicand tuturor, inainte de plecare, ca se vor deplasa grupat, cu 3 autoturisme si vor fi sprijiniti in cazul in care nu au banii necesari prezentarii la iesirea din tara. Dintre cei 12 “turisti”, doar 2 indeplineau conditiile legale de iesire din tara, restul – inclusiv politistul de frontiera sub acoperire - beneficiind de “bunavointa” lui Emil, care a “pus la bataie” 4.050 Euro si 600 USD.
Activitatea ilegala a fost demascata in punctul de trecere a frontierei Cenad, jud. Timis, unde politistii de frontiera au sanctionat contraventional, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, soferii celor trei autoturisme in care fusesera imbarcati pasagerii, reprezentantii Garzii Financiare ridicand in vederea confiscarii, intreaga suma in valuta – 4.050 Euro si 600 USD. Totodata, lucratorii nostri au sesizat autoritatile competente in vederea verificarii activitatii cetateanului roman Emil B., la finalizarea cercetarilor, urmand a fi luate masurile legale ce se impun.
* Un alt transportator “problema”, respectiv o firma din Galati, a fost demascat la PTF Nadlac, jud. Arad, cu ajutorul unui politist de frontiera sub acoperire, care s-a infiltrat printre pasagerii societatii in cauza.
In momentul imbarcarii, politistul de frontiera a constatat ca Vasile S. – administratorul firmei cu care colabora firma galateana – l-a imprumutat, atat pe el, cat si alti pasageri aflati in aceeasi situatie, cu sumele de bani necesare prezentarii la frontiera. Mai mult decat atat, pentru a-si asigura pasagerii ca nu vor exista probleme, Vasile a hotarat sa ii insoteasca, in calitate de “sofer” al microbuzului – fara a avea acest drept.
* De aceeasi “tratatie” au beneficiat si alti cetateni romani care calatoreau in calitate de “turisti” cu microbuzul unei firme Bacau. Administratorul societatii a imprumutat pasagerii aflati “la ananghie” cu sume in valuta, cuprinse intre 200 si 500 Euro, pentru ca toti cei aflati in mijlocul de transport sa “indeplineasca conditiile legale de iesire din tara”, fapt constatat de un alt politist de frontiera “sub acoperire” si recunoscut, ulterior demascarii activitatii ilegale, si de calatorii ce au beneficiat de “binefacere”.
In ambele cazuri, actiunea politistilor de frontiera s-a finalizat la PTF Nadlac, jud.Arad, firmele in cauza fiind sanctionate contraventional, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Totodata au fost sesizate autoritatile competente in vederea verificarii legalitatii activitatilor desfasurate de societatile in cauza, in vederea luarii masurilor legale ce se impun
* Datorita faptului ca printre transportatori “s-a dus vestea” ca politistii de frontiera actioneaza sub acoperire, patronul unei firme sucevene de transport a hotarat sa fie mai “precaut” decat colegii de breasla, alegand sa vorbeasca personal cu fiecare client in parte, “feriti de ochii” celorlalti pasageri.
De un asemenea tratament preferential au beneficiat si lucratorii nostri, iar daca la inceput, patronul parea suspicios cu privire la adevarata calitate a lucratorilor nostri, ulterior si-a oferit serviciile, imprumutandu-i cu 200, respectiv 250 Euro, pentru a nu avea “nici o problema” la frontiera, instruindu-i totodata cu privire la confidentialitatea discutiei si a “favorului”.
O data ajunsi in PTF Varsand, jud. Arad, politistii de frontiera care au efectuat controlul pasagerilor si documentelor mijlocului de transport au constatat si alte nereguli, precum faptul ca desi in documente era specificata ruta Suceava-Germania, in realitate pasagerii urmau sa fie transportati pana in Italia. Mai mult decat atat, unii dintre cei 43 “turisti” au declarat chiar ca achitasera 120 Euro/persoana pentru a se deplasa in Italia, primind in schimb, bilete de calatorie, numai dus, pentru Germania, pe care era mentionata suma de 65 Euro.
Ca urmare a celor constatate, politistii de frontiera au luat masura nepermiterii iesirii din tara a celor 43 cetateni romani, ca urmare a neindeplinirii conditiilor legale, fiind sesizati reprezentantii Garzii Financiare in vederea verificarii legalitatii activitatilor desfasurate de firma in cauza. De asemenea, lucratorii nostri au intocmit patronului firmei sucevene acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, la finalizarea cercetarilor, urmand a fi prezentat in fata parchetului teritorial, in vederea dispunerii masurilor legale ce se impun.

Politia de Frontiera Romana va continua si in viitor monitorizarea activitatilor transportatorilor de persoane, apreciind ca pentru a avea un control eficient al fenomenului, este necesara o intensificare a colaborarii interne si internationale cu institutiile abilitate, scopul fiind comun, contracararea migratiei ilegale si implicit, crearea unei imagini pozitive a Romaniei in strainatate.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/din-braila-bacau-galati-suceava-tulcea-si-bucuresti-politistii-de-frontiera-sub-acoperire-au-pornit-catre-granita-verificand-modul-cum-este-respectata-legislatia-de-catre-transportatori