In 2 zile, aproximativ 3.000 romani au fost intorsi din frontiera pentru ca nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in strainatate

BUCURESTI - 16 martie 2005

Comunicat tip General in Social

In ultimele 2 zile, ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru efectuarea unei calatorii in strainatate, politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara unui numar de 2.964 cetateni romani.
Motivele pentru care lucratorii nostrii au luat aceasta masura legala au fost urmatoarele:
-568 nu detineau asigurare medicala;
-282 nu detineau bilet de calatorie dus-intors;
-12 nu posedau carte verde pentru autoturismul pe care il conduceau ;
-1.865 nu detineau sumele de bani (mijloace de intretinere) prevazute in reglementarile legale pentru efectuarea unei calatorii in strainatate;
-237 alte motive (inclusiv, cei suspecti a savarsi acte ilegale in strainatate)

Cresterea numarului celor intorsi de la frontiera se datoreaza atat cresterii exigentei politistilor de frontiera romani cat si intensificarii colaborarii cu autoritatile similare din statele membre Uniunii Europene, cooperare realizata inclusiv prin Punctul de Contact de la Oradea (unde politistii de frontiera verifica - in cazul aparitiei unor suspiciuni - veridicitatea celor declarate de romanii aflati la iesirea din tara: (cum ar fi: daca au intr-adevar rezervare la hotelul inscris in woucher, daca hotelul exista, daca exista cetatenii straini care au transmis invitatiile pentru romani etc.).

Dintre cazurile semnificative, prezentam urmatoarele:

*La PTF Bors, jud Bihor s-a prezenta pentru a iesi din tara, calatorind in 2 autocare, curse regulate pe relatia Romania-Italia, un numar de 43 cetateni romani care au declarat ca intentioneaza sa se deplaseze in interes particular, in Italia.
Cu ocazia efectuarii formalitatilor specifice, politistii de frontiera au constatat ca 37 dintre pasageri nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in Spatiul schengen (nu posedau asigurari medicale pentru intreaga perioada de sedere declarata, nu posedau sumele in valuta necesare, nu justificau scopul declarat al calatoriei, etc.), motiv pentru care s-a luat masura nepermiterii iesirii din tara si redirectionarii lor catre locelitatile de domiciliu.
*La PTF Urziceni – jud. Satu Mare, s-au prezentat pentru a iesi din tara un numar de 8 cetateni romani, ce calatoreau cu un microbuz inmatriculat in jud. Satu Mare, condus de cetateanul roman Romica S., in varsta de 30 ani.
Cu ocazia controlului documentelor de calatorie, politistii de frontiera au constatat ca soferul mijlocului de transport nu poseda documentele legale necesare efectuarii transportului international de persoane, fapt pentru care au fost sesizate autoritatile competente, in vederea luarii masurilor legale ce se impun.
Totodata, s-a constatat ca, desi cei 8 pasageri au declarat ca merg in diferite tari din Spatiul Schengen, in interes turistic, acestia nu indeplineau conditiile legale pentru a iesi din tara – nu posedau documente valabile care sa dovedeasca scopul calatoriei (invitatii, rezervari, etc,) sau documente care sa ateste posibilitati de cazare.
S-a procedat la intreruperea calatoriei celor in cauza, fiind redirectionati catre localitatile de domiciliu.
*La PTF Petea, jud. Satu Mare, s-a prezentat pentru a iesi din tara, conducand un microbuz cu care mai calatoreau 3 persoane, cetateanul roman Vasile H., domiciliat in jud. Maramures. Cu ocazia controlului, pasagerii din mijlocul de transport au declarat ca merg in tari din Spatiul Schengen, urmand ca la destinatie sa-i plateasca soferului sume cuprinse intre 100 si 150 euro, reprezentand contravaloarea calatoriei.
Si in acest caz, politistii de frontiera au constatat ca soferul mijlocului de transport nu poseda documente legale pentru transport persoane in regim international si in baza sesizarii Autoritatii Rutiere Romane, celui in cauza i s-a intocmit dosar penal pentru nerespectarea regimului transporturilor rutiere, urmand ca, la finalizare, sa fie prezentat parchetului teritorial, in vederea luarii masurilor legale ce se impun.


Politia de Frontiera Romana va continua si pe viitor sa intreprinda masuri ferme in vederea respectarii conditiilor legale de iesire din tara, de catre cetatenii romani ce calatoresc in strainatate, urmarindu-se atat combaterea migratiei ilegale cat si crearea unei imagini pozitive a tarii noastre in exterior.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
presa.igpf@mai.gov.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/in-2-zile-aproximativ-3-000-romani-au-fost-intorsi-din-frontiera-pentru-ca-nu-indeplineau-conditiile-legale-pentru-a-calatori-in-strainatate