In luna aprilie 2004, peste 167.000 romani nu au iesit din tara, ca urmare a neindeplinirii conditiilor legale. Din 2 in 2 zile, politistii de frontiera s-au infiltrat in microbuzele ce transportau persoane catre Spatiul Schengen.

BUCURESTI - 19 mai 2004

Comunicat tip General in Social

Valorile de trafic înregistrate în punctele de control trecere frontieră, in luna aprilie 2004, au fost de 2.035.866 treceri persoane (1.170.869 cetăţeni români şi 864.997 cetateni straini) şi 555.133 treceri mijloace de transport.
În comparaţie cu aceeasi perioada a anului 2003, valorile traficului de persoane au fost cu aproximativ 10,8% mai mari, cresterile fiind inregistrate atat la segmentul „cetateni straini” (in special, cei din vestul Europei) cat si la segmentul „cetateni romani”.

In ceea ce priveste traficul românilor, in luna aprilie 2004, s-au inregistrat un numar de 602.735 treceri persoane, pe sensul de iesire din tara (cei in cauza deplasandu-se in toate statele, inclusiv in Spatiul Schengen) si 568.134 treceri persoane, pe sensul de intrare in tara, acest ultim indicator inregistrand o crestere de peste 12%, comparativ cu acelasi interval al anului trecut, cand s-au intors in tara 499.118 romani.
Dintre romanii iesiti in mod legal din tara noastra, au fost inapoiati de la nivelul frontierelor altor state, inclusiv Schengen (nu li s-a permis intrarea pe teritoriul statului respectiv) doar 715 români – reprezentand 0,4% din numarul celor iesiti din tara - motivele fiind nejustificarea scopului real al călătoriei sau existenţa interdicţiei de intrare pentru o perioadă determinată, restul intrand legal în ţările Schengen.
Acest fapt demonstreaza atat faptul ca majoritatea romanilor calatoresc legal in strainatate, cat si faptul ca la iesirea din tara acestia indeplinesc conditiile prevazute de legislatia internationala pentru efectuarea unei calatorii in alte state.

In acest sens, mentionam ca, in perioada de referinta, din totalul românilor care intenţionau să iasă din ţară prin punctele de trecere, politistii de frontiera au luat masura nepermiterii iesirii din România faţă de 167.043 romani, ca urmare a neindeplinirii condiţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare.
Aceasta cifra continua a fi de 3 ori mai mare fata de perioada similară a anului trecut (când nu s-a permis ieşirea din ţară la 58.653 cetăţeni români), motivatiile principale fiind urmatoarele :
- 18.655 nu posedau asigurare medicala;
- 8.284 nu posedau bilet de calatorie dus-intors;
- 1.300 fara carte verde a autoturismului ;
-111.895 fara mijloace de intretinere (nu posedau sumele in valuta prevazute de lege, necesare pentru efectuarea unei calatorii in strainatate);
- 37 cu pasapoarte / vize false ori falsificate;
In majoritatea cazurilor, romanii care s-au legitimat cu documente de calatorie false aveau suspendat dreptul de folosinta al propriilor pasapoarte, ca urmare a returnarii lor din diverse state (inclusiv, Schengen - Italia, Spania, Germania, etc.), ei incercand sa se intoarca in acele tari pentru a munci “la negru”.
Ponderea celor care au apelat la aceasta metoda se incadreaza la categoria de varsta 20 – 35 ani, majoritatea procurandu-si documentele falsificate prin intermediul unor persoane a caror identitate nu o cunosc, platind in schimb sume cuprinse 50 – 1.500 $ SUA. Totodata, au fost inregistrate si cazuri in care, cetatenii romani care aveau suspendat dreptul de folosinta al propriului pasaport, s-au legitimat cu documente de calatorie apartinand altor persoane.
- 26.872 alte motive (inclusiv, cei care nu isi justificau scopul real al calatoriei, fiind suspecti a savarsi acte ilegale in spatiul Schengen).


Totodata, s-a continuat organizarea actiunilor de infiltrare, in perioada de referinta, fiind realizate 14 actiuni de infiltrare a politistilor de frontiera printre pasagerii mijloacelor de transport ce se deplaseaza catre Spatiul Schengen – o actiune de infiltrare la 2 zile.
Ca urmare a neregulilor constatate cu aceste ocazii, au fost aplicate urmatoarele masuri :
a.fata de 7 firme de transport, politistii de frontiera au propus masura ridicarii dreptului de a mai efectua transporturi ocazionale de persoane;
b.s-au aplicat 553 amenzi contraventionale, transportatorilor care au incalcat legislatia in vigoare – valoarea amenzilor fiind de peste 1 miliard lei.

La frontiera verde, politistii de frontiera au depistat 16 cetateni romani care au încercat să iasă ilegal din ţară, prin trecere frauduloasă peste frontiera verde şi 13 persoane, ce încercau să intre ilegal în România (pentru a nu suferi consecinţele legale ca urmare a infracţiunilor comise în ţară şi străinătate), iar in restul zonelor de competenta, s-au mai descoperit 347 cetateni romani care au incalcat legislatia in vigoare, fata de acestia fiind intreprinse masurile legale ce se impun.

Politia de Frontiera Romana va continua sa-si indeplineasca atributiile cu aceeasi rigurozitate si sa intreprinda masuri ferme pentru contracararea fenomenului migratiei ilegale, apreciind ca pentru a avea un control eficient al acestui gen de acte ilegale, este necesara intensificarea colaborarii interne si internationale cu institutiile abilitate, scopul fiind comun, respectiv contracararea infractionalitatii transnationale, dar si de creare a unei imagini pozitive a Romaniei in strainatate.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera
Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/in-luna-aprilie-2004-peste-167-000-romani-nu-au-iesit-din-tara-ca-urmare-a-neindeplinirii-conditiilor-legale-din-2-in-2-zile-politistii-de-frontiera-s-au-infiltrat-in-microbuzele-ce-transportau-persoane-catre-spatiul-schengen-