In trei luni de zile, peste 500.000 romani nu au iesit din tara, ca urmare a neindeplinirii conditiilor legale. La 132 firme de transport li s-a ridicarea dreptul de a mai efectua transporturi ocazionale de persoane in strainatate.

BUCURESTI - 15 aprilie 2004

Comunicat tip General in Social

Din totalul romanilor care s-au prezentat in punctele de control cu intentia de a iesi din tara, politistii de frontiera au luat masura nepermiterii continuarii calatoriei unui numar de 503.697 romani, ca urmare a faptului că nu îndeplineau condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Din totalul romanilor care s-au prezentat in punctele de control cu intentia de a iesi din tara, politistii de frontiera au luat masura nepermiterii continuarii calatoriei unui numar de 503.697 romani, ca urmare a faptului că nu îndeplineau condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Aceasta cifra este de 3 ori mai mare, comparativ cu perioada similară a anului trecut (când nu s-a permis ieşirea din ţară la 172.514 cetăţeni români), motivatiile principale fiind urmatoarele :
-65.771 nu posedau asigurare medicala;
-23.490 nu posedau bilet de calatorie dus-intors;
-3.232 fara carte verde a autoturismului ;
-345.320 fara mijloace de intretinere (nu posedau sumele in valuta prevazute de lege, necesare pentru efectuarea unei calatorii in strainatate);
-160 cu pasapoarte / vize false ori falsificate;
In majoritatea cazurilor, romanii care s-au legitimat cu documente de calatorie false aveau suspendat dreptul de folosinta al propriilor pasapoarte, ca urmare a returnarii lor din diverse state (inclusiv, Schengen - Italia, Spania, Germania, etc.), ei incercand sa se intoarca in acele tari pentru a munci “la negru”.
Ponderea celor care au apelat la aceasta metoda se incadreaza la categoria de varsta 20 – 35 ani, majoritatea procurandu-si documentele falsificate prin intermediul unor persoane a caror identitate nu o cunosc, platind in schimb sume cuprinse 50 – 1.500 $ SUA.
- 65.724 alte motive (inclusiv, cei care nu isi justificau scopul real al calatoriei, fiind suspecti a savarsi acte ilegale in spatiul Schengen).

Valorile de trafic înregistrate în punctele de control trecere frontieră, in primul trimestrul 2004 a fost de 4.954.096 persoane (2.856.740 cetăţeni români şi 2.097.356 cetateni straini) şi 1.414.979 mijloace de transport.
În comparaţie cu aceeasi perioada a anului 2003, valorile traficului de persoane au fost cu aproximativ 19% mai mari, cresterile fiind inregistrate atat la segmentul „cetateni straini” (in special, cei din vestul Europei) cat si la segmentul „cetateni romani”.
In ceea ce priveste traficul românilor, in trimestrul I 2004, s-a inregistrat un numar de 1.561.750 persoane, pe sensul de iesire din tara (cei in cauza deplasandu-se in toate statele, inclusiv in Spatiul Schengen) si 1.294.900 persoane, pe sensul de intrare in tara, acest ultim indicator inregistrand o crestere de peste 19%, comparativ cu acelasi interval al anului trecut, cand s-au intors in tara 1.046.831 romani.
Dintre romanii iesiti in mod legal din tara noastra, au fost inapoiati de la nivelul frontierelor altor state, inclusiv Schengen (nu li s-a permis intrarea pe teritoriul statului respectiv) doar 1.880 români - cu aproximativ 3% mai puţin, comparativ cu perioada similară a anului trecut - motivele fiind nejustificarea scopului real al călătoriei sau existenţa interdicţiei de intrare pentru o perioadă determinată, restul intrand legal în ţările Schengen.
Acest fapt demonstreaza atat faptul ca majoritatea romanilor calatoresc legal in strainatate, cat si faptul ca la iesirea din tara acestia indeplinesc conditiile prevazute de legislatia internationala pentru efectuarea unei calatorii in alte state.
O alta dovada a celor sus-mentionate, inclusiv ca majoritatea cetatenilor romani stau legal in strainatate, rezulta din numarul mic al celor returnati, comparativ cu numarul total al romanilor iesiti din tara.
Astfel, in perioada de referinta a anului 2004, au fost returnati din alte state (inclusiv spatiul Schengen) 7.344 români, ceea ce reprezinta un procent de 0,47% din totalul celor iesiti din tara.

Politia de Frontiera Romana intreprinde masuri ferme în toate zonele de competenţă – independent sau in colaborare cu toate celelalte structuri cu atributii in domeniu - pentru contracararea emigrarii ilegale a cetăţenilor români în Occident, care prin comportamentul lor, aduc atingere imaginii Romaniei in strainatate, scopul principal fiind respectarea de catre toti cei ce tranziteaza frontiera a prevederilor legale interne si internationale in vigoare.

În acest sens, desfasoara actiuni de control pe linia : respectarii legislaţiei de catre toate persoanele care doresc sa calatoreasca in strainatate (indeplinirea cumulativa a conditiilor privind biletul de calatorie dus-intors, asigurarea medicala si sumele de bani, proportionale cu durata sejului), respectarii legislatiei de catre tour-operatorii care efectueaza transport international de persoane – cetateni romani - catre Spatiul Schengen, depistarii celor ce se ocupa cu racolarea, organizarea grupurilor si transportul ilegal în strainatate in vederea exploatarii (cersetorie, prostitutie) şi supravegherea zonei frontierei verzi pentru descoperirea persoanelor care intentioneaza sa treaca fraudulos in tara vecina.

In cele 3 luni ale anului 2004, au fost organizate 53 actiuni de infiltrare a politistilor de frontiera printre pasagerii mijloacelor de transport ce se deplaseaza catre Spatiul Schengen, ca urmare a neregulilor constatate fiind aplicate urmatoarele masuri :
a.fata de 132 firme de transport şi trei firme de turism, politistii de frontiera au propus, iar institutiile abilitate au luat masura ridicarea dreptului de a mai efectua transporturi ocazionale de persoane;
b.s-au aplicat 1.752 amenzi contraventionale, transportatorilor care au incalcat legislatia in vigoare.

La frontiera verde, politistii de frontiera au depistat 64 cetateni romani care au încercat să iasă ilegal din ţară, prin trecere frauduloasă peste frontiera verde şi un număr de 13 persoane au încercat să intre ilegal în România (pentru a nu suferi consecinţele legale ca urmare a infracţiunilor comise în ţară şi străinătate). Se constată o creştere cu 35% a numărului cetăţenilor români care au ieşit/intrat ilegal peste frontiera verde ( 77 persoane), în comparaţie cu perioada similară a anului 2003 când au fost depistaţi 50 români care au încălcat regimul juridic al frontierei de stat.
Motivaţia principală a creşterii numărului cetăţenilor români care au încălcat regimul juridic al frontierei de stat prin tentativă de ieşire ilegală peste frontiera verde, este datorată încercărilor românilor returnaţi din străinătate - care au suspendat dreptul de folosinţă al paşaportului, de a se reîntoarce în statul de origine.
Totodata, in zonele de competenta, au mai fost descoperiti 889 cetateni romani care au incalcat legislatia in vigoare, fata de acestia fiind intreprinse masurile legale ce se impun (faptele comise nu au legatura cu migratia ilegala).

Politia de Frontiera Romana va continua sa-si indeplineasca atributiile cu aceeasi rigurozitate si sa intreprinda masuri ferme pentru contracararea fenomenului migratiei ilegale, apreciind ca pentru a avea un control eficient al acestui gen de acte ilegale, este necesara intensificarea colaborarii interne si internationale cu institutiile abilitate, scopul fiind comun, respectiv contracararea infractionalitatii transnationale, dar si de creare a unei imagini pozitive a Romaniei in strainatate.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera
Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/in-trei-luni-de-zile-peste-500-000-romani-nu-au-iesit-din-tara-ca-urmare-a-neindeplinirii-conditiilor-legale-la-132-firme-de-transport-li-s-a-ridicarea-dreptul-de-a-mai-efectua-transporturi-ocazionale-de-persoane-in-strainatate-