Pentru a introduce bunuri de contrabanda, moldovenii se legitimeaza, la frontiera romana, cu pasapoarte scoase din uz

BUCURESTI - 7 octombrie 2004

Comunicat tip General in Social

Politistii de frontiera din Estul tarii au depistat o noua metoda ilicita la care „apeleaza” cetatenii moldoveni, in scopul rotunjirii veniturilor, fara a trezi suspiciuni autoritatilor din tara de origine.

Astfel, lucratorii nostri au constatat ca multi cetateni moldoveni incearca sa intre in Romania (cu diverse bunuri destinate comercializarii „la negru”), in baza unor pasapoarte care le apartin, insa au fost scoase din uz de catre autoritatile competente din Republica Moldova ( au fost anulate, insa doar scriptic, nu si faptic), motiv pentru care, in momentul folosirii, reprezentantul autoritatii de control nu isi da seama decat daca are o baza de date cu pasapoarte anulate, din verificarea simpla rezultand ca pasaportul este valabil.
De fapt, persoanele implicate folosesc alternativ pasapoartele valabile si documentele de calatorie scoase din uz, motivatia lor fiind de a nu crea suspiciuni autoritatilor cu privire la „desele plimbari peste frontiera” si scopurile acestora (ei incearca, printr-un numar mare de calatorii, sa introduca in Romania – in limita plafonului vamal admis – bunuri destinate comercializarii „la negru”).
Prin urmare, dupa opinia lor, pasaportul „anulat” reprezinta o „rezerva salvatoare”, pentru a putea practica cat mai multe treceri peste frontiera si astfel, a introduce marfuri de contrabanda, sau pentru a preveni riscul nepermiterii intrarii in Romania, ca urmare a unor nereguli (in aceasta ultima situatie folosesc celalalt pasaport).
Modalitatea de pastrare a unui pasaport scos din uz (anulate) este foarte simpla, cetatenii moldoveni implicati declarand in fata autoritatilor pierderea sau furtul documentului de calatorie, in baza acestei declaratii mincinoase, ei primind un pasaport nou (pastrandu-l totodata si pe cel „pierdut”, care este anulat, insa nu si faptic).
Recordul la declaratii mincinoase l-a avut un moldovean in varsta de 37 ani care, pe parcursul unui an de zile, si-a procurat 10 pasapoarte, de fiecare data, cel in cauza mentionand pierderea/furtul celorlalte 9 documente de calatorie.

Din analiza acestor cazuri, inregistrate in special de la inceputul anului 2004, se constata conturarea unui adevarat fenomen, politistii de frontiera romani depistand 161 persoane – cetateni moldoveni – care au uzitat de pasapoarte scoase din uz (din care 62 cazuri, inregistrate numai in luna septembrie a.c.).
O data depistati, politistii de frontiera romani le intocmesc cetatenilor moldoveni dosare penale si ii prezinta in fata parchetelor teritoriale, sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere ilegala a frontierei de stat, in cele mai multe cazuri, dispunandu-se scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi administrative.

Cele mai semnificative cazuri in acest sens sunt urmatoarele:
* Politistii de frontiera ieseni au prezentat in fata parchetului teritorial un cetatean moldovean care poseda 10 pasapoarte valabile, dintre care doar unul in uz, pe care intentiona sa le foloseasca alternativ, pentru a intra in Romania.
Cetateanul moldovean Andrei O., in varsta de 37 ani a fost depistat la PTF Sculeni, jud. Iasi, cu ocazia efectuarii formalitatilor specifice de intrare in tara.
In cadrul cercetarilor, inclusiv, prin intermediul Biroului National Interpol, s-a stabilit ca cel in cauza declarase in fals autoritatilor din tara vecina, pe rand, furtul sau pierderea a celor 9 pasapoarte detinute anterior, fapt pentru care i-a fost eliberat si cel de-al 10-lea document de calatorie.
Conform propriilor declaratii, documentele de calatorie obtinute prin declaratii false intentiona sa le foloseasca pentru a ascunde adevaratul scop al deselor calatorii efectuate in Romania – comercializarea pe piata neagra de desfacere din tara noastra, a produselor achizitionate in Republica Moldova, la un pret mult mai redus decat cel de vanzare in Romania.
Ca urmare a celor constatate, politistii de frontiera i-au intocmit celui in cauza acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere ilegala a frontierei de stat, fiind prezentat in fata parchetului teritorial, in vederea dispunerii masurilor legale ce se impun.

* Politistii de frontiera galateni au depistat un cetatean din Republica Moldova care declarase in fals autoritatilor din tara de origine, pierderea propriului pasaport, solicitand obtinerea unui alt document de calatorie si utilizand ambele acte, alternativ, pentru efectuarea unor calatorii in tara noastra.
Cel in cauza – Ion B., in varsta de 48 ani - a fost depistat de politistii de frontiera din cadrul PTF Galati unde barbatul se prezentase pentru efectuarea formalitatilor specifice de frontiera.
In cadrul cercetarilor, politistii de frontiera au stabilit ca, desi pasaportul cu care se legitimase era valabil in schimb, fusese obtinut prin aceeasi metoda, respectiv solicitarea eliberarii unui nou document de calatorie, ca urmare a „pierderii” celui vechi. Motivul pentru care barbatul apelase la aceasta metoda era dorinta de a nu trezi suspiciuni politistilor de frontiera cu privire la desele calatorii in Romania.
Politistii de frontiera au luat masura intreruperii calatoriei celui in cauza, caruia i-au fost intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere ilegala a frontierei de stat, fiind prezentat in fata parchetului teritorial, in vederea dispunerii masurilor legale ce se impun.

* Un alt cetatean moldovean care apelase la aceeasi metoda ilegala a fost depistat de politistii de frontiera din cadrul PTF Oancea, jud. Galati.
Chiar daca, la data cand i-au fost intocmite actele premergatoare, cel in cauza – Gavril I., in varsta de 32 ani - se legitimase la intrarea in tara cu documentul de calatorie valabil, suspiciunile politistilor de frontiera, cu privire la faptul ca acesta se mai afla in posesia altui document de calatorie, scos din uz de autoritatile moldovene, s-au confirmat, intrucat in bagajele de mana a fost descoperit si actul „de rezerva”.
Ca urmare a celor constatate, politistii de frontiera i-au intocmit celui in cauza acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de trecere ilegala a afrontierei de stat, fiind prezentat in fata parchetului teritorial, in vederea luarii masurilor legale ce se impun.

Ca urmare a faptului ca, in ultima perioada, actele ilegale de acest gen au luat amploare, politistii de frontiera romani vor continua sa actioneze cu fermitate in vederea contracararii acestui fenomen, prin intermediul Biroului National Interpol, solicitand si obtinand de la autoritatile competente din tara vecina – Republica Moldova – date de interes operativ, necesare stabilirii valabilitatii documentelor cu care cetatenii moldoveni se legitimeaza in punctele de frontiera romane, urmarind in permanenta prevenirea si stoparea ilegalitatilor la granita romana.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/pentru-a-introduce-bunuri-de-contrabanda-moldovenii-se-legitimeaza-la-frontiera-romana-cu-pasapoarte-scoase-din-uz