Tinerele romane sunt “amagite” de traficanti ca vor obtine “bani frumosi muncind” in strainatate; In trei luni 2004, Politia de Frontiera a depistat 5 filiere de trafic de carne vie

BUCURESTI - 21 aprilie 2004

Comunicat tip General in Social

Traficul de fiinte umane reprezinta un fenomen social grav care in ultimii ani a luat amploare in România. Din analizele efectuate la nivelul Politiei de Frontiera Romane, s-a constatat faptul ca, in stransa legatura cu migratia ilegala se afla si traficul de carne vie care a devenit, în ultima perioada de timp, un fenomen constant înregistrat la nivelul statelor europene dezvoltate.

Daca, initial in anii ’90, tinerele mergeau cu buna – stiinta si pe cont propriu în alte tari (Turcia, Grecia, Italia) pentru a se prostitua si a obtine profituri in timp scurt, in prezent, aceste activitati au luat o alta intorsatura, datorita cresterii cererii in domeniu si ingeniozitatii unor persoane de a obtine bani (valuta) fara munca.
Astfel, profitand de naivitatea si disperarea unor tinere de a gasi un loc de munca cat mai repede si cat mai avantajos, diversi indivizi promit facilitarea angajarii in strainatate, pe functii de dansatoare, menajere, ospatarite, baby-sitter, etc. sau chiar le spun fetelor ca urmeaza sa practice prostitutia in strainatate, insa nu vor avea probleme (fiind trimise la “cunostinte”) si vor obtine “bani frumosi” (lucru cu care acestea sunt de acord).
Metoda folosita este fie racolarea directa a fetelor, fie publicarea în diverse ziare a ofertelor de locuri de munca in strainatate (sub “umbrela” unor firme de impresariat fantoma).
Dupa racolare, activitatea de plasare a tinerelor este extrem de bine organizata, fetele fiind preluate de “pestii” din tarile de destinatie, batute si fortate sa se prostitueze in baruri de noapte sau chiar pe strada.
La nivelul frontierelor romane, tinerele depistate de catre politistii de frontiera ca fiind racolate in vederea practicarii prostitutiei proveneau atat din Romania, cat si din Republica Moldova si Ucraina (acestea intrau legal in tara noastra), media de vârsta fiind intre 18 si 35 de ani, sau chiar minore.
Tarile de destinatie ale femeilor traficate erau : Italia, Olanda, Germania, Austria, Grecia, Spania, Cipru, Turcia, Ungaria, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Japonia, Liban, odata ajunse la destinatie, proxenetii confiscandu-le pasapoartele pentru a preintampina posibilitatea revenirii lor in tara de origine.

Dupa obtinerea dreptului de a calatori fara viza in spatiul Schengen, sunt folosite aceleasi metode de racolare si aceleasi rute de deplasare, insa tinerele romance sunt scoase legal din tara, sub pretextul unei vizite în strainatate si sunt insotite indeaproape pana in tara de destinatie de catre racolatori, unde sunt “predate” unor patroni de cluburi de noapte.
Pentru a nu intampina greutati, traficantii sponsorizeaza financiar fetele in vederea obtinerii documentelor de calatorie (pasaport, asigurare medicala, sumele in valuta pe care trebuie sa le prezinte la trecerea frontierei de stat), asigurarii transportului si chiar achizitionarii unei garderobe corespunzatoare, menite sa ridice moralul viitoarelor victime. Ulterior, se deplaseaza impreuna cu ele legal, in “excursie”, sau le asigura transportul pana la destinatie, fetele fiind instruite sa declare la frontiera ca se deplaseaza in scop turistic intr-un stat Schengen (lucru pe care il si pun in practica, din dorinta de a ajunge in strainatate si a obtine bani).
In primul trimestru 2004, politistii de frontiera au depistat 5 filiere de trafic de carne vie cu 19 traficanti (17 romani si 2 straini), 87 femei traficate pentru prostitutie si 573 persoane traficate pentru cersetorie.

Dintre cazurile semnificative prezentam urmatoarele :
A. 2 tinere din Teleorman isi racolau „colegele” de la o fabrica de confectii pentru prostitutie in strainatate
Politistii de frontiera din cadrul Sectorului PF Turnu Magurele au intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de proxenetism pe numele a 2 tinere din judetul Teleorman, ambele in varsta de 22 ani.
Totul a inceput la sfarsitul lunii ianuarie a.c., cand politistii de frontiera din cadrul Sectorului Turnu Magurele au intrat in posesia unor informatii conform carora 2 tinere din Teleorman se ocupa cu recrutarea de fete in vederea practicarii prostitutiei in Germania. Demarand cercetarile, au fost identificate cele in cauza ca fiind Ramona C. si Florentina F., ambele in varsta de 22 ani, domiciliate pe raza judetului Teleorman.
Tinerele - foste angajate la o societate de confectii din Turnu Magurele - renuntasera la locul de munca si in perioada decembrie 2003 - ianuarie 2004, calatorisera in Germania, unde, conform propriilor declaratii, practicasera cea mai veche meserie din lume - prostitutia.
Dupa intoarcerea din Germania, cele 2 tinere au incercat sa racoleze mai multe femei, foste colege la fabrica de confectii, in vederea practicarii prostitutiei in strainatate, promitandu-le acestora castiguri mari (100 euro/ora) si acordarea unor imprumuturi in bani, in vederea inlesnirii obtinerii documentelor necesare efectuarii calatoriei in strainatate (pasapoarte, bilete de calatorie, asigurari medicale, etc.).
Politistii de frontiera le-au intocmit celor 2 teleormanence dosar penal pentru savarsirea infractiunii de proxenetism, fiind prezentate Parchetului de pe langa Judecatoria Turnu Magurele in vederea dipunerii masurilor legale ce se impun.

B. Traficanta de persoane la numai 22 de ani
In urma unei actiuni desfasurate pe linia combaterii traficului de persoane, politistii de frontiera aradeni au intrerupt calatoria unui numar de 28 cetateni romani ce calatoreau cu 4 microbuze si aveau ca destinatie finala Spania, deoarece nu indeplineau conditiile legale pentru a iesi din tara. Cu aceasta ocazie, a fost depistata o cetateana romana - Mihaela P., in varsta de 22 de ani - care intentiona sa „faca un bine” altor trei tinere, oferindu-le posibilitatea practicarii celei mai vechi meserii din lume – prostitutia - intr-un local din Spania.
Astfel, printre pasagerii prezenti pe sensul de iesire din tara la punctul de frontiera Nadlac, lucratorii nostri au observat patru tinere (toate domiciliate pe raza judetului Dambovita) care prin modul in care erau imbracate si faptul ca nu aveau bagaje, au trezit suspiciuni cu privire la scopul real al calatoriei, extinzandu-se astfel, verificarile.
In urma cercetarile efectuate si din declaratiile a trei dintre tinerele in cauza, a rezultat ca acestea au fost racolate Mihaela, aflata si ea in mijlocul de transport, care le-a propus sa le duca in Spania pentru a fi dame de companie in localul de noapte al unei prietene. In acest sens, ea s-a oferit sa le ajute din punct de vedere financiar (imprumutandu-le cu cate 500 Euro pentru obtinerea pasapoartelor si achitarea transportului), urmand sa isi recupereze banii la destinatie, din munca „prestata” de fete.
Ca urmare a celor constatate, politistii de frontiera au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de proxenetism, fiind prezentata parchetului teritorial in vederea dispunerii masurilor legale ce se impun.

C. Trei traficanti de persoane urmau sa duca in Franta pentru prostitutie doua tinere analfabete
Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean PF Calarasi au intocmit dosar penal pe numele a 3 traficanti de persoane, care intentionau sa transporte in Franta pentru prostitutie 2 tinere analfabete.
Astfel, in baza unor informatii obtinute in procesul muncii, lucratorii nostri au identificat si retinut 2 barbati din Sibiu care „cautau”, in Oltenita, fete dornice de a lucra in strainatate, in vederea practicarii celei mai vechi meserii din lume - prostitutia.
Cei in cauza - Marcel. B, in varsta de 45 ani si Daniel R., in varsta de 35 ani, ambii domiciliati in Sibiu – “intrasera in legatura” cu numitul Iulian M, in varsta de 45 ani, fara ocupatie, cu antecedente penale (pentru furt si talharie) „alintat” in lumea interlopa cu apelativul „Costel Gogosaru”, cu ajutorul caruia racolaseza 2 localnice - Lenuta B., in varsta de 20 ani si Mariana B, in varsta de 31 ani.
Acestea au fost asigurate de cei in cauza ca, pe langa faptul ca li se vor suporta toate cheltuielile financiare (obtinerea pasapoartelor, drumul, cazarea si masa in Franta) vor avea si posibilitatea de a-si crea venituri considerabile daca vor accepta sa practice prostitutia, la domiciliul temporar al Marcel B. (unul dintre sibieni), care era rezident in Franta.
Obtinand acordul celor 2 fete (analfabete, de altfel), barbatii au demarat activitatile si dupa ce le-au „sprijinit in toate demersurile” de obtinere a pasapoartelor, documente mult dorite ce au intrat in posesia titularelor, „au pornit impreuna pe drumul aventurii”.
Politistii de frontiera au intrerupt calatoria celor in cauza, racolatorul (Marcel B.), impreuna cu ceilalti 2 barbati care l-au ajutat (Daniel C. si Iulian M.), fiind prezentati Parchetului de pe langa Tribunalul Calarasi sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de persoane in forma calificata.

D. 3 tinere romane urmau sa fie vandute in Spania pentru sume de la 1.000 la 3.000 Euro
Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean Calarasi au salvat din mainile unei foste prostituate si implicit a proxenetilor spanioli, 3 tinere care urmau sa fie vandute in Spania si obligate sa practice prostitutia in acel stat.
Astfel, in baza unor informatii, lucratorii nostri au identificat „lidera” grupului – cea care se ocupase de racolarea si cazarea fetelor – in persoana cetatenei romane Georgeta V., in varsta de 34 ani, domiciliata pe raza municipiului Oltenita si cunoscuta in zona ca practicanta a celei mai vechi meserii din lume – prostitutia. Aceasta racolase 3 tinere – doua domiciliate pe raza judetului Calarasi si una pe raza jud. Vaslui, cu varste cuprinse intre 26 si 35 ani – pe care intentiona sa le transporte in Spania, in vederea practicarii prostitutiei in strainatate, promitandu-le acestora obtinerea unor castiguri destul de mari. Conform declaratiilor ulterioare ale fostei prostituate, aceasta intentiona de fapt sa duca fetele in Spania (unde ea practicase anterior prostitutia si unde cunostea bine „piata”), urmand sa le vanda proxenetilor locali cu sume cuprinse intre 1.000 – 3.000 Euro, iar daca vanzarea nu ii reusea, avea de gand sa se ocupe personal de supravegherea fetelor in practicarea prostitutiei. Intentiile i-au fost insa dejucate de politistii de frontiera, numitei Georgeta V. fiindu-i intocmita lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane.


E. Tinere trimise la „prostituat” in Italia de alte femei
Politistii de frontiera din cadrul PTF Bors au depistat 2 filiere de trafic de carne vie, in care „capii„ erau tinere femei de 18, respectiv 26 ani.
Astfel, la punctul de frontiera sus-mentionat, s-au prezentat pentru a iesi din tara cu un autoturism marca VW, 5 cetateni romani – 1 barbat, in varsta de 36 ani, conducator auto si 4 femei, cu varste cuprinse intre 18 si 27 ani, domiciliate in jud. Botosani si Suceava. Existand suspiciuni cu privire la scopul real al calatoriei – turism in strainatate – politistii de frontiera au aprofundat cercetarile, ocazie cu care s-a stabilit ca una dintre fete – Raluca Daniela C., in varsta de 18 ani – racolase celelalte tinere, carora le-a promis locuri de munca bine platite in Italia (unde aveau si cazarea asigurata), cu toate ca, in realitate, acestea urmau sa fie obligate sa practice prostitutia pentru o retea de proxeneti locala.
Aceeasi „soarta” urmau sa aiba si alte 6 tinere – cu varste cuprinse intre 15 si 29 ani - care insotite de Nina U. de 26 ani, urmau sa fie scoase din tara, prin acelasi punct de frontiera, pentru a fi transportate in Italia in vederea practicarii prostitutiei.
In ambele cazuri, politistii de frontiera au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane, fiind prezentate parchetului teritorial pentru luarea masurilor legale ce se impun.

Politia de Frontieră Romana va actiona intens si in viitor pentru depistarea retelelor implicate in traficul de carne vie, precum si pentru protectia victimelor traficantilor, solicitand sprijinul reprezentantilor mass-media in vederea constientizarii tinerelor din Romania cu privire la riscurile care apar in momentul acceptarii “ofertelor” din partea unor persoane necunoscute.
Persoana de contact – subcomisar de politie Ionela Roman – 0744.486.612 / 0722.747.903

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera
Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/tinerele-romane-sunt-amagite-de-traficanti-ca-vor-obtine-bani-frumosi-muncind-in-strainatate-in-trei-luni-2004-politia-de-frontiera-a-depistat-5-filiere-de-trafic-de-carne-vie