Trecerile ilegale ale strainilor peste frontiera verde a Romaniei au scazut, in luna iulie 2004, de peste 2 ori

BUCURESTI - 23 august 2004

Comunicat tip General in Social

Politia de Frontiera Romana a continuat să intreprindă şi luna Iulie 2004, măsuri ferme în toate zonele de competenţă pentru contracararea intrărilor / iesirilor ilegale a străinilor in ţara noastră (ori intrarea cu altă intenţie decât cea declarată), scopul fiind asigurarea securităţii naţionale şi protecţia populaţiei române.

Astfel, la un trafic al străinilor cu 13% mai mare, faţă de perioada similară a anului trecut, au fost intreprinse proceduri legale fata de 5.290 cetateni straini, dupa cum urmeaza :

a. in punctele de trecere a frontierei
- Nu s-a permis intrarea în România unui număr de 4.304 cetăţeni străini, din diferite motive legale (1.139 fără mijloace de întreţinere, 1.235 cu probleme vamale, 58 refuză plata unor taxe legale, 1.008 cu nereguli în documentele de călătorie, 14 infractori descoperiţi în zona de responsabilitate, 52 falsuri în înscrisuri oficiale, 35 alte infracţiuni, 763 alte motive legale). În perioada similară a anului trecut, nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 7.782 străini, scăderea fiind de 44,7 %, principalul motiv fiind conştientizarea de către cetăţenii străini a prevederilor legale cu privire la regimul străinilor în România.
Pe categorii de cetăţenii, cel mai puternic reprezentate sunt: Republica Moldova – 1.310, Ucraina – 634, Serbia – 351, Bulgaria – 190, Turcia – 89, Federaţia Rusă – 71, Egipt – 17, Mexic – 13, Macedonia - 12, Siria – 12, China – 3, etc.

- Nu s-a permis ieşirea din ţară unui număr de 937 cetăţeni străini din diverse motive legale (9 cu paşapoarte false ori falsificate, 117 cu nereguli în documentele de călătorie, 209 au încălcat regulamentul vamal, 48 falsuri în înscrisuri oficiale, 554 alte motive legale, inclusiv cei suspecţi a săvârşi fapte ilegale în spaţiul Schengen). În perioada similară a anului trecut, nu s-a permis ieşirea din ţară unui număr de 458 străini, creşterea fiind aproximativ 2 ori.
Pe categorii de cetăţenii, cel mai puternic reprezentate sunt: Ucraina – 281, R. Moldova -261, Serbia – 42, Bulgaria – 31,Turcia – 29, Polonia – 11, etc.

- La frontiera verde, în luna iulie 2004, au fost depistaţi un număr de 52 cetăţeni străini, din care 40 persoane au încercat să intre ilegal în România, iar 12 persoane au încercat să iasă prin trecerea frauduloasă a frontierei, de 2,2 ori mai puţin în comparaţie cu luna iulie 2003 când au fost depistaţi 113 cetăţeni străini.

- În zonele de competenţă, au mai fost descoperiţi 4 cetăţeni străini care au încălcat legislaţia în vigoare, faţă de aceştia fiind întreprinse măsurile legale ce se impun (faptele comise nu au legătură cu migraţia ilegală).

- au fost depistate 2 filiere migraţie ilegală, în care au fost implicate 6 persoane.

Din analiza acestui fenomen infractional se constata urmatoarele :
- sunt folosite, în continuare, de către străinii proveniţi din ţări cu tendinţă de migrare (irakieni, afgani, indieni, etc.) pentru a ajunge în Occident, rutele:
Afganistan - Iran - Irak - Turcia - Bulgaria - România
Afganistan - Iran - Irak - Turcia - Bulgaria - Serbia – Croaţia, rămânând active (la un nivel mai redus) si rutele estice.

- în perioada analizată, s-a conturat un nou fenomen la frontiera verde şi anume, grupuri de cetăţeni moldoveni (intrati legal in Romania) au fost depistate în tentativă de ieşire ilegală la frontiera cu Ungaria sau Serbia cu intenţia de a ajunge în ţări din vestul Europei. Totodata, in zonele de competenta, au mai fost descoperiti si cetateni proveniti din alte state - turci, bulgari, precum şi persoane de origine afroasiatică – care aveau aceeasi intentie – ajungerea ilegala in Occident.

- s-a accentuat modalitatea mascată de migraţie ilegală, în sensul că:
1.cetăţeni moldoveni, după intrarea legală în România, încearcă, prin intermediari – in special, cetăţeni români - ieşirea ilegală din ţara noastra, prin folosirea de paşapoarte româneşti sau bulgăreşti falsificate prin înlocuirea fotografiei (obţinute în ţara de origine);
2.cetăţeni turci, după intrarea legală în ţară, încearcă ieşirea ilegală din România, pe la frontiera de Vest, prin folosirea de paşapoarte eliberate de autorităţi ale unor state UE (Belgia şi Germania) - falsificate;

Cu toate acestea, se constata continuarea scaderii numarului cetatenilor straini care actioneaza la frontiera verde a Romaniei atat la intrarea in tara cat si la iesire (incepand din anul 2002 si continuand si in prezent).
Scadere este motivata de intreprinderea masurilor ferme pe linia supravegherii granitelor (sprijinite de dotarile performante obtinute in ultima perioada de timp), depistarea / retinerea unui numar mare de calauze incepand inca din anul 2001 ( 2001 - 217 calauze, 2002 – 174 calauze, 2003 – 109 calauze), precum si a 179 filiere de migratie (in perioada 2002 – 2003), aspecte care au determinat persoanele implicate in activitatea de calauzire a migrantilor sa nu mai considere Romania, o ruta de tranzit sigura in drumul spre Occident.


Pentru contracararea migratiei ilegale a cetatenilor straini, Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce intentioneaza tranzitarea ilegala a frontierei de stat a Romaniei, apreciind faptul ca o intensa cooperarea intre institutiile de frontiera din statele de lansare si tranzit (Federatia Rusa, R. Moldova, Turcia si Bulgaria), precum si un schimb operativ si eficient de date si informatii reprezinta unul din mijloacele viabile de combatere a migratiei ilegale de persoane.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/trecerile-ilegale-ale-strainilor-peste-frontiera-verde-a-romaniei-au-scazut-in-luna-iulie-2004-de-peste-2-ori