Parteneri europeni

Investeste in Oameni
Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Profesionalizarea carierei didactice - noi competențe pentru actori ai schimbărilor în educație din

Proiectul ActorED – Zonă liberă de discriminare din judetele Braila si Prahova

BUCURESTI - 18 iunie 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

În cadrul proiectului ActorED – „Profesionalizarea carierei didactice – noi competențe pentru actori ai schimbărilor în educație, din județele Brăila și Prahova”, 80 de persoane, cadre didactice din grupul țintă al proiectului din județul Brăila și membri ai echipei de implementare, au participat în perioada 14-16 iunie 2013, la un workshop interregional organizat la Cheia, județul Prahova.

Evenimentul se înscrie în seria acțiunilor desfășurate în cadrul proiectului în vederea atingerii obiectivelor orizontale asumate prin Cererea de finanțare, respectiv Egalitatea de șanse și Dezvoltarea durabilă. Scopul acestei acțiuni a fost evidențierea rolului școlii /educației în spargerea cercului vicios al discriminării și în promovarea toleranței și a respectului față de diversitate și mediul înconjurător.

            Activitatea a debutat cu vizionarea filmului documentar Școala Noastră, care atinge teme ca prejudecățile instituționalizate, cercul vicios al sărăciei și dificultățile din învățământ, fiind o poveste a trei copii romi implicați în procesul de desegregare școlară. În atelierele de lucru care au urmat, participanții au dezbătut problemele evidențiate de filmul documentar, au identificat și alte grupuri vulnerabile în sistemul de învățământ, au adus argumente pro și contra integrării în învățământul de masă și au identificat soluții practice pentru combaterea discriminării în activitatea didactică și în mediul școlar.  De asemenea, au fost diseminate cele două ghiduri pentru cadre didactice și elevi realizate în cadrul proiectului, în vederea combaterii discriminării în mediul educațional. Concluziile rezultate în urma workshop-ului au arătat că astfel de dezbateri sunt necesare și utile pentru conștientizarea și combaterea fenomenului discriminării, persoanele participante manifestând un interes sporit față de subiectele abordate. Acțiunile privind atingerea obiectivelor orizontale asumate în cadrul proiectului vor continua și în lunile următoare, implicând cadre didactice din grupul țintă din ambele județe partenere.

În a doua zi, cadrele didactice din județul Brăila s-au întâlnit cu elevi și cadre didactice din grupul țintă din județul Prahova și au ecologizat o zonă a barajului Măneciu, strângând deșeuri (PET-uri, sticlă, cauciuc etc.) de pe malul Teleajenului. Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu primăria localității Măneciu și cu participarea domnului primar, Cordoș Vasile.

Proiectul ”Profesionalizarea carierei didactice - noi competențe pentru actori ai schimbărilor în educație din județele Brăila și Prahova” este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și este implementat de Inspectoratul Școlar Județean Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Casa Corpului Didactic Brăila, Casa Corpului Didactic Prahova și Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, în perioada octombrie 2010 – septembrie 2013.

Pentru mai multe informații despre activitățile dedicate obiectivelor orizontale, accesați www.actored.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-scolar-judetean-braila1/proiectul-actored-zona-libera-de-discriminare-din-judetele-braila-si-prahova