Noile paradigme versus bias-urile în domeniul construcțiilor

Ploiesti - 11 martie 2021

Comunicat tip General in Afaceri, Constructii, Industrie, Media / Publicitate, Energie

30 de ani reprezintă o perioadă relevantă în viața unei persoane, cât și pentru o companie. Într-un domeniu complex, pragmatic, caracterizat prin dinamism și inovare, acest interval de timp capătă o semnificație aparte pentru compania noastră, INSPET S.A., mai ales că anul acesta aniversăm 30 de ani de la înființare, ca entitate juridică de sine-stătătoare (fiind în fapt descendenta directă a unei istorii de șapte decenii în industria românească de specialitate).

Colega noastră din echipa de sudori autorizați, INSPET S.A.

Colega noastră din echipa de sudori autorizați, INSPET S.A.

 Credem în dezvoltare durabilă, pe termen lung, în munca bine făcută, cu profesionalism și maximă responsabilitate din partea fiecărui angajat, indiferent de nivelul ierarhic. Credem în onestitate și ne respectăm cu reciprocitate clienții, furnizorii și toți angajații. 

Ciprian Păltineanu, Director General INSPET S.A.

Să fim lideri pe piața de construcții utilitare pentru fluide, într-o industrie strict reglementată precum cea a petrolului și gazelor naturale, să fim o companie 100% românească și să gestionăm proiecte de importanță strategică națională implică responsabilitate, disciplină și nu în ultimul rând, resuse umane eficiente și bine pregătite profesional.

INSPET S.Aeste o echipă mare și credem că putem să facem diferența în viețile angajaților și partenerilor noștri, chiar dacă în majoritatea privințelor, domeniul construcțiilor este considerat ca fiind unul auster, frugal. Dar pentru că suntem în luna martie (luna Mărțișorului) în care celebrăm feminitatea și inspirația relaționată cu acest aspect, vrem să aducem în discuție un subiect mai puțin abordat. Mai bine spus, să demontăm un bias – acela că sectorul în care activăm este un domeniu exclusiv masculin. În era tehnologiei și a inteligenței artificiale, lucrurile încep ușor, ușor să se schimbe și în România. Există țări care deja au schimbat paradigma (UK, US, Germania) și în prezent numărul femeilor din domeniul construcțiilor devine din ce în ce mai semnificativ, în parte și datorită crizei de personal resimțită la nivelul economiilor respective.   

Având sediul în Ploiești, suntem activi pe piața locală a forței de muncă, așadar știm cu toții că în județul Prahova ponderea populaţiei active care lucrează în construcții este de 9%, iar per economie locală femeile reprezintă 44% din totalul persoanelor ocupate.

În ceea ce privește compania noastră, aproximativ 20% din angajați sunt de gen feminim și lucrează cu preponderență în domeniul contabil, financiar, resurse umane – activități TESA. În schimb, avem echipe de gen feminin care lucrează și în afara acestor sectoare de activitate. Aceste colege sunt foarte determinate să lucreze și să performeze în domenii aparent greoaie, rezervate până de curând doar bărbaților, ca de exemplu, în munca de sudor autorizat sau de vopsitor industrial.

- Cum reușesc aceste femei?

- Ce le-a determinat să aleagă acest drum?

- Cum arată o zi din viața lor în companie?

În primul rând, aceste colege au fost instruite, au primit sprijin și respect, fiind tratate echitabil și cu multă considerație. Acestea sunt de fapt aspecte ce țin de cultura organizațională, pe care le menționăm și în Codul de Etică al companiei.

Constanța este colega noastră din echipa de sudori autorizați și ne mărturisește: “INSPET este a doua familie pentru mine, lucrez aici de 37 ani. Am urmat școala profesională, am ales sudura și aceasta a devenit viața mea. Aici simt respect, atenție. În fiecare zi fac ceea ce știu să fac cel mai bine și acest lucru îmi dă energie. Ziua de lucru mi-o petrec în atelier, pe platforma industrială a companiei. Concentrarea este maximă atunci când lucrez. Contează să am și viteză de reacție, îndemânare, să știu să iau decizii rapid.”

Vasilica a învățat totul în cadrul companiei, a beneficiat de calificare la locul de muncă. A ales să aibă o meserie, să fie independentă dar în acest fel să își poată ajuta și familia. “Răbdarea este poate cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un bun sudor, iar știm că femeile excelează la acest capitol. Aici este locul meu și nu mă văd lucrând altceva pentru că iubesc această meserie. În plus, simt că sunt încurajată de colegi și manageri. Dimineața vin senină și cu plăcere la lucru, pentru că știu care este atmosfera aici și faptul că sunt apreciată ca persoană, ca om.”

Ioana și Paula lucrează de 2 ani în companie și ne spun că “ne-am acomodat imediat cu echipa, iar între timp colegele ne-au devenit și prietene. Am fost primite foarte bine aici. Ne place meseria pe care o avem și apreciem în mod deosebit compania noastră cu oameni deschiși, prietenoși și foarte respectuoși.”

Paula ne spune că ”omul sfințește locul și aici chiar așa este. În această meserie ne trebuie atenție mare, răbdare multă, să fim sigure pe noi, să știm ce trebuie făcut. Să fim meticuloase și ordonate. O zi de lucru în atelier cere atenție maximă. Am pornit din școala profesonală cu sudura, acolo am făcut practică și mi-am dat seama că mă potrivesc și, da, am ales cel mai bun drum pentru mine.”

Alexandrina a vrut să aibă o meserie și a optat pentru sudură. “Am luat cea mai potrivită decizie pentru mine când m-am hotărât pentru această meserie. La INSPET atmosfera de lucru este foarte bună și mă simt apreciată. Îmi place echipa, facem treabă foarte bună aici. Ziua de lucru în principiu este în atelier, dar mie îmi place și în exterior, platforma industrială este îngrijită, primăvara, când totul înverzește, este foarte frumos.”

Florina este vopsitor cu vechime în INSPET. “Îmi place ceea ce fac și țin mult la echipă. 36 de ani de lucru spun ceva despre mine, dar și despre seriozitatea companiei. Când știu că munca mea este apreciată și eu sunt respectată  – iată ce mă motivează să lucrez și să vin la lucru cu plăcere. Aici am toate condițiile, totul ca să fac lucruri de calitate foarte bună. INSPET este parte din viața mea, a doua familie și sunt recunoscătoare.”

Femeile sunt poate chiar mai responsabile comparativ cu colegii lor, au o atenție deosebită la detalii și de multe ori reușesc să devină competitive din punct de vedere al timpului în care realizează o lucrare. DA, este nevoie de voință pentru a face față efortului susținut sau lucrului în ateliere, dar tehnologia vine în ajutor și le facilitează munca, le susține efortul, iar condițiile de muncă sunt dintre cele mai bune.

Să ducem la bun sfârșit fiecare lucrare și obiectiv asumat, să simțim să avem un rol în cadrul proiectelor realizate de-a lungul anilor, să împărtășim aceleași valorisă creștem împreună. Iată câteva dintre reperele succesului companiei INSPET S.A.

Despre INSPET SA

"Excelență în execuția instalațiilor complexe din sectorul de petrol și gaze, pentru a asigura securitatea energetică a Uniunii Europene."

INSPET S.A., companie cu tradiție în industria de petrol și gaze, este unul dintre liderii pieței românești de construcții de conducte magistrale, stații de uscare și de comprimare, având totodată o activitate relevantă în sectorul mentenanței și reabilitării combinatelor chimice și petrochimice, cât și al altor construcții specializate.

În ultimii 30 de ani INSPET S.A. a executat un număr de lucrări de mare anvergură, adevărate premiere pe plan național sau regional, proiecte de referință pentru industria românească de petrol și gaze, fiind de importanță strategică pentru securitatea sistemului energetic național și european.

INSPET S.A. este recunoscută de către CCIR și Camera de Comerț și Industrie Prahova drept lider în categoria firmelor de profil și premiată cu Locul 1 în Topul Național al Firmelor 2020.

Compania este membru ARACO - Asociația Română a Antreprenorilor în Construcții, asociație patronală, profesională, nonprofit, recunoscută de Guvernul României ca partener de dialog și ECHA - European Clean Hydrogen Alliance, organizație industrială elaborând strategiile viitorului cu privire la rolul hidrogenului în atingerea obiectivelor de neutralitate climatică.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspet-sa/noile-paradigme-versus-bias-urile-in-domeniul-constructiilor