Arhitectura spaniolă contemporană. Două conferinţe

BUCURESTI - 14 noiembrie 2011

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Media / Publicitate, Social

Instituto Cervantes din București și Asociația Zeppelin vă invită joi, 17 noiembrie, ora 18.00, la Muzeul Național de Artă contemporană, București la conferințele:
Carme Fiol Costa (Arriola & Fiol Arquitectes, Barcelona): „Proiectul ca proces de de sculptare a teritoriului“
Marta Cervelló Casanova (Mateo Arquitectura, Barcelona): „Un prezent pentru un trecut: intervenţii in Barcelona“

Arhitectura spaniolă contemporană. Două conferinţe

Biroul Arriola & Fiol Arquitectes reușesc aceeași abordare inteligentă, poetică și contextuală, indiferent că este vorba despre obiecte de mobilier, locuințe și spații publice sau de infrastructuri la scara teritoriului. Experiența senzorială totală, deturnarea materialelor clasice și rezolvări formale surprinzătoare, însă niciodată gratuite caracterizează atât proiecte mai vechi, cum este Parcul Nou Barris, cât și cele mai noi, prezentate în dosarul din acest număr al revistei Zeppelin.

Josep Lluís Mateo este cu siguranță unul dintre cei mai importanți arhitecți europeni. Biroului său i se datorează atât reinventarea discretă a spațiului public în Catalonia anilor '80 cât și proiectele inovatoare de locuințe în anii '90  sau clădirile publice majore în întreaga Europă în ultimii zece ani. Printre cele mai recente lucrări realizate se numără Sediul Cinematecii Catalane sau sediul companiei PGGM din Utrecht. Marta Cervelló ne va vorbi despre o practică teoretică care își păstrează principiile în ciuda multiplicării și creșterii scării proiectelor.

Carme Fiol Costa (Barcelona, 1956) a absolvit Arhitectura la Barcelona în 1981. Din 1981 până în 1988 a lucra la Departamentul de Proiecte Urbane a Primăriei din orașul ei natal, apoi a predat la Departamentul de Urbanism și Organizare a Teritoriului de la Școala Tehnică Superioară de Arhitectură din Barcelona (ETSAB). Din 2003, predă la Universitatea din Cagliari.

Marta Cervelló Casanova (Barcelona, 1959) a absolvit ETSAB în 1986 și a fost până în 1991 membră a redacției revistei Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme, sub conducerea lui José Luis Mateo, iar din 1991 lucrează în cadrul cabinetului Mateo Arquitectura. În prezent este și purtătoare de cuvânt pentru Cooperativa de Credit Casa Arhitecților în cadrul Guvernului regional.

Eveniment din cadrul festivalului Zeppelin 2011