Celebra chitaristă spaniolă Margarita Escarpa, în recital la Bucureşti

BUCURESTI - 22 mai 2015

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura

Institutul Cervantes din Bucureşti şi Filarmonica “George Enescu” anunţă marţi, 26 mai a.c., un recital de chitara susţinut de Margarita Escarpa în Sala mare a Ateneului Român, cu lucrări de Dionisio Aguado, Fernando Sor, Joaquin Rodrigo, Manuel de Falla, Claude Debussy, I. Albeniz.

Celebra chitaristă spaniolă Margarita Escarpa, în recital la Bucureşti

Ascultând-o în 1990 pe Margarita Escarpa, faimoasa chitarista argentiniană María Luis Anido exclama: “o muziciană de prima mână!”. Astăzi, Margarita Escarpa este considerată drept unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi  ai repertoriului de chitară clasică.

 În 1992 termină cursurile Conservatorului Regal de Muzică din Madrid şi obţine Premiul Extraordinar de Sfârşit de Studii. A avut ca profesori chitarişti celebri, atât spanioli, cît şi străini. La puţin timp după ce a absolvit Conservatorul, şi-a luat şi licenţa în Matematicăla Universitatea Autonomădin Madrid.

 Încă din studenţie a câştigat opt concursuri internaţionale, printre care amintim Concursul Esztergom (Ungaria, 1991), The International Competition "Andrés Segovia" din Palma de Mallorca (1993), la care s-au adăugat multe alte concursuri în Spania. Triumful ei cu ocazia  celei de-a XX-a ediţii a "Solo Guitar Competition" organizat de Guitar Foundation of America constituie un punct de referinţă în cariera chitaristei spaniole care accede uşor la prim-planul scenei internaţionale de chitară clasică, prin participări regulate la cele mai importante festivaluri de gen din Europa, Asia şi America. Versiunile sale sunt apreciate de critica de specialitate şi au devenit referinţe pentru alţi chitarişti, atât din punct de vedere al transcrierilor, cât şi al intrepretării propriu-zise.

Margarita Escarpa cântă pe o chitară Matthias Dammann (Germania) şi din anul  2011 este "D'Addario artists" fiindcă foloseşte exclusiv corzi D'Addario.

A făcut numeroase înregistrări solo pentru RTVE (Radio Televiziunea Spaniolă), apoi pentru casele de discuri Opera Tres, Naxos, La Made Guido şi GHA Records. Cel mai recent album al său, "Estampes" s-a bucurat de cronici elogioase. Publicaţia “Guitar Magazine” o consideră “…one of the best classical guitarist in the world / unul dintre cei mai buni chitarişti clasici ai lumii”.

Muziciana spaniolă este şi un foarte cunoscut şi devotat profesor, actualmente conduce Catedra de Chitară a Conservatorului Superior de Muzică din Vigo unde formează anual un număr din ce în ce mai mare de foarte buni muzicieni.      

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program:Luni - Vineri 12:00 - 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

 Evenimentul se bucură de sprijinul Clubului de Sponsori ai Instituto Cervantes din Bucuresti

Sponsori Principali: AECOM, ROCA

Sponsori: Hotel CARO, REPSOL

Colaboratori: ACCIONA, ALIOLI, AZVI, CIALT, COPISA, COSERCON, FERBU, GRANVIA, HERCESA, IMOTECA, PEPSICO, EL PUERTO IBERICO.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-cervantes-bucuresti/celebra-chitarista-spaniola-margarita-escarpa-in-recital-la-bucuresti