Creația literară într-o lume în criză. Scriitori în dialog: Rafael Argullol și Corin Braga

BUCURESTI - 18 octombrie 2011

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Social

Instituto Cervantes din București vă invită joi, 3 noiembrie, ora 17.30, Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38), București, la întâlnirea dintre doi eseiști importanți din Spania și România, față-n față pentru a vorbi despre temele fierbinți ale zilelor noastre, filtrate prin literatură, studii culturale, estetică și istoria ideilor.

Creația literară într-o lume în criză. Scriitori în dialog: Rafael Argullol și Corin Braga

 

Rafael Argullol Murgadas (Barcelona, 1949), prozator, poet și eseist, autor a 25 de volume în genuri diferite, este profesor de Estetică și Teoria Artelor la Universitatea Pompeu Fabra. Între 2002 si 2008, a fost director al Institutului Universitar de Cultură de la aceeași universitate.

A studiat Filozofie, Medicină, Economie și Științele Informației la Universitatea din Barcelona, a audiat cursuri la Universitatea din Roma, la Warburg Institute din Londra și Université Libre de Bruxelles, luându-și doctoratul în Filozofie (în 1979) în orașul său natal. A predat la numeroase universități europene și americane și a susținut conferințe în orașe din Europa, America și Asia. Colaborator constant la ziare și reviste, a îmbinat constant experiența sa de călător cu estetica literară. A contribuit la diferite proiecte teatrale și cinematografice. A obținut Premiul Nadal pentru romanul La razón del mal (1993), Premiul de Eseu al Fondului pentru Cultură Economică – cu Una educación sensorial (2002), și premiile Cálamo (2010) și Ciudad de Barcelona (2010), pentru Visión desde el fondo del mar.

În română i-a fost tradus volumul de eseuri Sfârșitul lumii ca operă de artă: o poveste occidentală, la Editura Univers (1999).

 

Corin Braga (Baia Mare, 1961) este profesor universitar de literatură comparată la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, director al Centrului Phantasma pentru Studiul Imaginarului și al publicației academice Caietele Echinox. Este membru al Asociației Române de Literatură Generală și Comparată, a Uniunii Scriitorilor din România și al PEN-Clubului român. Este autorul a 12 volume de proză și studii literare, publicate în țară și străinătate, printre care Noctambulii (1992), De la arhetip la anarhetip (2006) La quête manquée de l’Avalon occidentale. Le Paradis interdit au Moyen Age – 2 (2006) Concepte şi metode în cercetarea imaginarului (2007).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-cervantes-bucuresti/creatia-literara-intr-o-lume-in-criza-scriitori-in-dialog-rafael-argullol-si-corin-braga