Despre marginalitate in cinci filme chiliene la Institutul Cervantes

BUCURESTI - 22 ianuarie 2013

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate

Ambasada Republicii Chile în România, în parteneriat cu Instituto Cervantes din Bucureşti, organizează în perioada 25-27 ianuarie 2013, o mostră alcătuită din cinci lungmetraje, unele dintre ele fiind selecţionate în Chile pentru a reprezenta această cinematografie la premiile Oscar sau la Goya.
Toate cele cinci filme ne prezintă personaje marginale în situaţii limită. Unele lansează întrebări fără răspuns, nu toate găsesc soluţii, dar oferă, cu siguranţă, publicului cinefil posibilitatea de a se întâlni cu cinematografia chiliană a ultimilor douăzeci de ani.
Proiecţiile vor avea loc în sala de proiecţii a Instituto Cervantes din Bd. Regina Elisabeta nr 38, în versiune originală în limba spaniolă, cu subtitrare în engleză.
Intrarea liberă.

afis filme chiliene

afis filme chiliene

Programul filmelor

 

Vineri, 25 ianuarie 2013

Ora 19:00

LOS DEBUTANTES (Chile 2003, 115 minute)

Regizor: Andrés Waissbluth

Prezentare: Doi fraţi orfani ajung la Santiago pentru a-şi încerca norocul. Cel mic işi doreşte să-şi piardă virginitatea (Víctor), iar cel mare (Silvio) are nevoie de bani pentru a se întreţine amândoi. Viaţa celor doi suferă o ruptură atunci când Silvio işi găseşte de lucru ca asistent personal al unui mafiot; nu rezistă tentaţiei de a începe o relaţie amoroasă secretă cu Gracia, fata care în timpul zilei vinde bilete la un cinematograf unde rulează filme pornografice, pentru ca  apoi să fie dansatoare într-un club de noapte. Aceasta, pe lângă faptul că este amanta şefului său, este şi cea de care Víctor se indrăgosteşte platonic.

Nerecomandat publicului sub 16 ani.

 

Sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Ora 18:00

JOHNY CIEN PESOS (Chile, Mexic, Statele Unite 1993, 90 minute)

Selecţia oficială a Chile pentru Oscar şi Goya

Regizor: Gustavo Graef-Marino

Prezentare: Johnny García, elev de liceu şi alţi 4 complici jefuiesc o casă de schimb situată într-o clădire din centrul oraşului. Pătrund în clădire dându-se drept clienţi, şi, odată intraţi, îi ameninţă cu arma pe angajaţi. Dar ceva nu merge bine. Înainte de a putea fugi, clădirea este înconjurată de numeroşi poliţişti. Nu mai există scăpare. Acţiunea desfăşurată de carabinieri atrage imediat atenţia presei şi televiziunii, care încep să transmită evenimentul în direct la nivel naţional. Vestea zguduie Ministerul de Interne: un atac şi şase ostatici ameninţă imaginea Guvernului preocupat să demonstreze ţării şi lumii întregi faptul că în Chile, după 17 ani de guvernare militară, nu mai există violenţă. Alarma la nivel naţional se intensifică. Pentru prima dată o crimă are 10 milioane de martori iar protagonistul este un elev înarmat. Johnny García işi dorea să ajungă cineva iar la 17 ani reuşeşte. Este deja un delicvent.

Nerecomandat publicului sub 14 ani.

 

Sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Ora 20:00

MALA LECHE (Chile,2004, 101 minute)

Premiul „Horizonte” la Festivalul International de Film de la San Sebastian,2004

Regizor: León Errazuriz

Prezentare: Este povestea a doi tineri marginalizaţi implicaţi în mod nefericit într-o tranzacţie de droguri. Ulterior, riscându-şi viaţa, vor trebui să se conformeze unui termen de 2 zile pentru a înapoia banii pierduţi, lucru care îi va angrena într-o serie nesfârşită de delicte.

  

Duminică, 26 ianuarie 2013

Ora 18:00

CALUGA O MENTA (EL NIKKI)  (Chile - Spania, 1990, 103 minute)

Regizor: Gonzalo Justiniano

Prezentare: “Caluga o menta” este un episod din viaţa unui delicvent marginalizat. Niki este un tânăr lipsit de speranţă care trăieşte într-un cartier marginaş, cenuşiu din Santiago. Trăieşte pe străzi, iar principala sa ocupaţie este distracţia. Lipsa unui loc de muncă îl determină să comită delicte. În această lume întunecată ajunge totuşi să cunoască dragostea întruchipată în Manuela, o femeie care provine dintr-o familie bună. La rândul ei, la fel ca şi Niki,  Manuela este satulă de mediul său. Ajung să cunoască împreună pasiunea şi complicitatea fără limite.

Nerecomandat publicului sub 15 ani.

 

Duminică, 26 ianuarie 2013

Ora 20:00

AZÚL Y BLANCO  (Chile, 2004, 85 minute)

Regizor: Sebastián Araya

Prezentare: O lume în conflict, doi tineri care aparţin unei grupări de suporteri în mediul violent şi pasional al fotbalului, o dragoste interzisă. “Azul y Blanco” povesteşte drumul complicat pe care trebuie să-l parcurgă Azul şi Paloma, amanţii fugari, care, implicaţi într-o relaţie intensă şi plină de surprize, reuşesc să înfrunte totul. Un ritual de dragoste în vremuri agitate, care apare ca reacţie la mediul de viată, ca o nevoie de schimbare, ca o lumină de speranţă.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-cervantes-bucuresti/despre-marginalitate-in-cinci-filme-chiliene-la-institutul-cervantes