Peste 30 de personalități de limbă spaniolă își aleg cuvântul preferat. Din nou, Ziua E

BUCURESTI - 18 mai 2011

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Social

Fisiere atasate:

diae18mai.pdf

Directoarea Institutului Cervantes, Carmen Caffarel, a prezentat în această dimineaţă cea de-a treia ediţie a Zilei E. Sărbătoarea tuturor celor care vorbesc spaniolă invită încă o dată întreaga comunitate hispanofonă să sărbătorească forţa unei limbi ce are deja 500 de milioane de vorbitori, cu perspectiva de a ajunge la 600 de milioane în 2050.

Sărbătoarea va avea loc sâmbătă, 18 iunie. Deja tradiţionala “Ploaie de cuvinte” va marca începutul unei fieste sărbătorite în 44 de ţări de pe cinci continente şi care va avea parte de un întreg program de activităţi culturale, desfăşurat în cele 78 de centre ale Institutului Cervantes

Burdeos va găzdui un concert cu Julieta Venegas şi Natalia Lafourcade. Ziua E de la Frankfurt va face parte din “Săptămâna Spaniolă” organizată în oraş şi va găzdui, printre altele, proiectul “Sânge proaspăt – Tineri muzicieni flamenco”, în timp ce la Berlin va avea loc o “conversaţie poetică împreună cu Silvio Rodríguez”. Centrul din Viena se va bucura de un atelier de circ pentru copii, iar cel de la Curitiba – de expoziţia de caricaturi “Flamenco văzut de por Idígoras”. La Atena va avea loc o întâlnire cu scriitorul cubanez Reinaldo Montero, iar Fez va fi gazda unui concurs de povestiri. La Madrid, strada Alcalá se va transforma pentru câteva ore, începând de la numărul 49, într-un uriaş salsodrom.  

 

În plus, cei care studiază spaniola în centrele Institutului Cervantes vor participa la o întrecere de cuvinte încrucişate cunoscută ca “Liga Jocului de-a spaniola”, ai cărei câştigători din centre diferite din toată lumea vor călători în Andalucía, graţie Turismo y Deporte de Andalucía (www.andalucia.org), premiu de care va beneficia şi câştigătorul versiunii online a jocului, “Turneul Jocului de-a spaniola”.

 

AMBASADORII ZILEI E ŞI VOTUL PENTRU CUVINTE. Printre noutăţi, cea mai importantă e că anul acesta, Ziua E va avea susţinerea şi colaborarea a peste 30 de personalităţi de limbă spaniolă, reprezentând literatura, filmul, ştiinţele, moda, sportul, dansul, lumea afacerilor, gastronomia, muzica şi artele. , cea ştiinţifică, sportivă şi de afaceri. Mario Vargas Llosa, Eugenia Silva, Ricardo Darín, Shakira, Diego Forlán, Margarita Salas, Emilio Botín, Alejandro Sanz,  Vicente del Bosque, Ferran Adriá, Alicia Alonso sau Antonio Skármeta sunt printre cei care şi-au ales cuvântul preferat. Mai mult decât atât, au vorbit despre ce a însemnat pentru traietoria lor personală şi profesională faptul că vorbesc spaniola. “Să fim reprezentaţi de aceste personalităţi de limbă spaniolă – a spus Carmen Caffarel – reprezintă un pas înainte în consolidarea proiectului Ziua E.”

 

Directoarea Institututului Cervantes a fost cea care a inaugurat platforma interactivă www.eldiae.es, care porneşte azi din nou la drum. Pentru al treilea an consecutiv, acest site va face ca internauţi din toată lumea să poată vota cuvântul preferat dintre cele lansate de cei peste 30 de ambasadori. “Belleza”, “Murciélago”, “Flamenco”, “Alborada” sau “Investigación” sunt printre cuvintele ce pot fi votate astăzi pe site-ul Zilei E; totuşi, internauţii vor trebui să aştepte pînă luni, 30 mai, pentru a şti ce personalitate a ales fiecare cuvânt.

 

Altă mare noutate pe www.eldiae.es este “Turneul jocului de-a spaniola”, o versiune îmbunătăţită a “Jocului de-a spaniola”, prin care Institutul Cervantes doreşte să susţină în continuare interacţiunea între vorbitori de spaniolă din toată lumea. La lansarea din 2010 au participat mai bine de 290.000 de internauţi din 149 de ţări, cu 51.000 de partide disputate. Acum, în versiunea “turneu”, acest joc de competenţă lingvistică doreşte să transforme site-ul Zilei E într-un adevărat ring în care internauţii să-şi pună la încercare abilităţile lingvistice şi vocabularul. Regulile permit ca utilizatori de niveluri diferite să concureze între ei în mod echilibrat.

 

PÂNĂ UNDE POŢI AJUNGE VORBIND SPANIOLA. Săbătoarea tuturor celor care vorbesc spaniola celebrează bogăţia unei limbi vorbite de 500 de milioane de persoane. Totuşi, utilizarea ei nu se limitează la cele 21 de ţări unde este limba oficială: în Uniunea Europeană (lăsând la o parte Spania), în jur de 30 de milioane de oameni vorbesc spaniola, la diferite niveluri. Pe continentul american, fără a lua în considerare ţările hispanice, în Brazilia, 5,5 milioane de tineri pot susţine o conversaţie în spaniolă. Datele din Statele Unite, care numără aproape 40 de milioane de hispanofoni, estimează că în 2050 SUA va fi cea mai mare ţară hispanofonă din lume. În Asia, în ţări precum Coreea de Sud sau China, numărul celor care învaţă spaniola creşte de la an la an. În China sunt deja 20.000 de studenţi, iar de la crearea lui, în 2006, centrul de la Beijing îşi dublează numărul de înscrieri la fiecare curs.

 

Instituto Cervantes este o instituţie publică fondată de Spania în 1991 pentru promovarea şi răspândirea culturii spaniole şi hispanoamericane. Pornind de la aceste două principii s-a născut Ziua E, în 2009, ca proiect al Institutului Cervantes de sărbătorire a bunăstării limbii spaniole şi răspândire a culturii în spaniolă pe cele cinci continente. În aceşti doi ani, toate centrele Institutului Cervantes de pe cele cinci continente, de la Sidney la Brasilia – au celebrat această zi, marcând importanţa internaţională a limbii şi culturii spaniole.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-cervantes-bucuresti/peste-30-de-personalitati-de-limba-spaniola-isi-aleg-cuvantul-preferat-din-nou-ziua-e