VIEŢI LA RĂSCRUCE: CINE EN CONSTRUCCIÓN

BUCURESTI - 4 aprilie 2011

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Social

Un bărbat trebuie să-şi asume responsabilitatea de a-şi schimba viaţa. O tânără studentă face cunoştinţă cu lumea dură a închisorii. Trei adolescenţi se confruntă, dintr-odată, cu realitatea, iar doi bărbaţi în puterea firii se lasă urmăriţi de camera de filmat în timp ce sunt pe cale să ia o decizie de viaţă şi de moarte.

VIEŢI LA RĂSCRUCE: CINE EN CONSTRUCCIÓN

Instituto Cervantes şi Uniunea Cineaştilor din Româniaprezintă între 8 şi 10 aprilie un nou program care reuneşte diferite filme prezentate în cadrul secţiunii „Cine en construcción“, la festivalurile de la San Sebastián şi Toulouse. La Bucureşti, ciclul „Cine en construcción“ a ajuns, anul acesta, la cea de-a cincea ediţie.

Selecţia din acest an cuprinde două filme argentiniene, unul guatemalez, unul mexican şi o coproducţie Spania-Mexic.

Toate proiecţiile vor avea loc la Cinema Studio (Bd. Magheru 29, Bucureşti). Biletele se vor pune in vanzare la casa de bilete a cinematografului (10 Ron preţ întreg sau abonamente pentru 4 proiecţii la preţul de 28 Ron).

 

La deschiderea ciclului de filme va participa şi regizorul peliculei El árbol, Carlos Serrano Azcona. Licenţiat în Film şi Filozofie, Carlos Serrano Azcona este autorul mai multor scurtmetraje şi documentare, cu care a participat la festivaluri din Spania şi întreaga Europă. Copacul este debutul său de lungmetraj.

 

„Cine en construcción” este un proiect iniţiat de Festivalul de la San Sebastián, destinat promovării producţiilor de debut şi experimentale ale cineaştilor din spaţiul iberoamerican.

 

PROGRAM

 

Vineri, 8 aprilie 2011, ora 19.00

El árbol (Copacul)

Mexic-Spania, 2008

Regia: Carlos Serrano Azcona

Durata: lungmetraj – 70 minute

Subtitluri: română

 

Sinopsis: Santiago se separă de familia sa. Judecătorul nu-i permite să se apropie de soţia şi copii săi. În afară de aceasta, ca o consecinţă a separării şi a stilului său de viaţă, se vede „obligat” să lucreze în barul unui prieten, de unde este concediat. Astfel, cele mai proaste zile încep când va trebui să înfrunte realitatea şi responsabilitatea de a se schimba sau de a muri.  

 

Sâmbătă, 9 aprilie 2011, ora 18.00

Por sus propios ojos (Cu ochii ei)

Argentina, 2007

Regia şi scenariul: Liliana Paolinelli

Durata: lungmetraj – 81 minute

Subtitluri: română

 

Sinopsis: O studentă la Film îşi face lucrarea de licenţă despre soţiile de puşcăriaşi. Cunoaşte o femeie care, în schimbul unui interviu, vrea ca studenta să-i viziteze fiul aflat în închisoare. Fata încearcă să se eschiveze şantajului; în cele din urmă, intră în închisoare şi lumile lor se ciocnesc violent.

 

Sâmbătă, 9 aprilie 2011, ora 20:00

Gasolina (Benzina)

Guatelama, 2007

Regia şi scenariul: Julio Hernández Cordón

Durata: lungmetraj – 75 minute

Subtitluri: română

 

Sinopsis: Trei adolescenţi, Gerardo, Nano şi Raymundo, se ocupă cu furtul de benzină ca să poate ieşi sa se plimbe nestingheriţi cu maşina seara în oraş. Asistăm la o poveste în care protagoniştii se plimbă cu maşina mamei fără probleme, pur şi simplu ca să le treacă timpul, fiecare oprire fiind o ciocnire cu realitatea, care le pune prietenia la încercare şi ne arată că, în cazul adolescenţilor, ea e o frontieră fragilă între trădare, decepţie şi solidaritate de kamikaze. Filmul este şi o poveste intimă în care extremele şi polarizarea demonstrează că micile momente de sinceritate şi preaplin sunt cele care definesc o tinereţe, descriu o ţară şi ne înfăţişează viitorul ei.

 

Duminică, 10 aprilie 2011, ora 18.00

El asaltante (Atacatorul)

Argentina, 2007

Regia şi scenariul: Pablo Fendrik

Durata: lungmetraj –  70 minute

 

Sinopsis: Întreaga acţiune a filmului are loc într-o singură dimineaţă. Un bărbat se află pe punctul de a executa un plan pe care l-a pregătit mult timp. Camera îl urmăreşte de-a lungul întregii acţiuni. Publicul se converteşte într-un martor privilegiat al momentelor celor mai intime de anxietate şi disperare, care anticipează o decizie de viaţă şi de moarte.

 

Duminică, 10 aprilie 2011, ora 20.00

Aurora Boreal (Aurora Boreală)

Mexic, 2007

Regia şi scenariul: Sergio Tovar Velarde

Durata: lungmetraj – 80 minute

 

Sinopsis: În Mexicul anului 1994, Mariano, un adolescent zbuciumat, a decis să-şi ia viaţa, dar nu înainte de a lăsa o marturie-video în care să explice lumii motivele deciziei sale. Rezultatul este un portret nostalgic şi mişcător al sufletului unui tânăr care încearcă să răscumpere o tragedie de familia provocată de el însuşi cu ani în urmă.

Taguri: filmefestivalCervantes