Lansarea Raportului actualizat privind Sistemele Inteligente de Măsurare a Energiei în Europa

BUCURESTI - 26 noiembrie 2012

Comunicat tip General in Industrie

În cadrul proiectului SmartRegions a fost publicat Raportul Smart Metering în Europa, a doua ediţie. Acest raport analizează dezvoltarea în Europa a sistemelor inteligente de măsurare a energiei şi a serviciilor de măsurare. Raportul include actualizarea în detaliu a particularităţilor implementării sistemelor de contorizare a energiei în ţările membre ale Uniunii Europene şi în Norvegia, precum şi studii de caz asupra unor servicii conexe care încurajează comportamentul activ al consumatorilor pentru aplatizarea curbei de consum.

În consens cu legislaţia Uniunii Europene, precum Directiva Serviciilor de Energie şi al 3-lea Pachet Legislativ pentru Energie, majoritatea ţărilor europene au implementat sau sunt pe cale să implementeze cadrul juridic pentru instalarea contoarelor inteligente.

Introducerea contoarelor inteligente progresează în toată Europa și se află pe agenda politicii energetice în majoritatea țărilor. Subiectul continuă să genereze discuții aprinse și are dinamici diferite în Statele Membre UE. Raportul Smart Metering 2012 descrie dezvoltarea contoarelor inteligente în fiecare țară folosind o metodologie comună și evidenţiază vitezele diferite de abordare a contorizării inteligente. Aceste ritmuri diferite de implementare și abordările specifice în Statele Membre sunt reprezentate prin clasificarea în următoarele categorii: coordonatori de piaţă, evoluţie dinamică, evoluție ambiguă, nehotărâţi, întârziați.

Ţări precum Estonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie, Spania şi Suedia sunt considerate ca având o evoluţie dinamică. Multe dintre aceste ţări au decis deja asupra obligativităţii unui plan de instalare a contoarelor inteligente și au adoptat un program specific de derulare.

Coordonatorii de piață” precum Germania, Cehia şi Danemarca nu au stabilit încă cerinţe legale pentru implementarea pe scară largă a sistemelor inteligente de măsurare. Există prevăzute obligații pentru introducerea contoarelor inteligente numai pentru o anumită categorie de consumatori, de exemplu în clădirile nou construite sau renovate. Cu toate acestea se merge mai departe cu instalarea de contoare inteligente fie din cauza efectelor sinergice, fie ca urmare a cererilor din partea clienților.

Situația din Austria și Polonia poate fi caracterizată ca fiind ambiguă: deși este vizibil un progres semnificativ, există încă decizii importante care trebuie luate în continuare.

În țările clasificate ca "nehotărâte" au fost lansate primele inițiative și proiecte pilot pentru introducerea contoarelor inteligente.

În figura din dreapta se prezintă o viziune grafică asupra situaţiei juridice şi a reglementărilor aferente implementării contorizării inteligente în ţările membre ale Uniunii Europene şi Norvegia. Evaluarea fiecare țări ia în considerare cadrul legal, planurile de implementare și numărul de contoare inteligente existente, precum și funcționalitățile acestora.

Infrastructura de măsurare este doar o condiţie necesară implementării sistemelor inteligente de tarifare şi trebuie utilizată împreună cu servicii şi programe inovative pentru realizarea unui management energetic mai eficient, prin diverse modalităţi de premiere, automatizarea intervenţiilor şi informaţii detaliate asupra consumului. Proiectul SmartRegions se concentrează pe servicii inovative de măsurare (cum ar fi sisteme de plată informatizate şi feedback, tarife variabile şi servicii de control al consumului) care sunt mai atractive în ceea ce priveşte eficientizarea transferului de energie către utilizatorii finali şi reducerea vârfului de consum.

Deja sunt disponibile instrumente de feedback pentru afişarea informaţiilor precum display-urile instalate la consumator sau afişarea şi accesul datelor de la distanţă prin intermediul telefoanelor mobile sau internet. Un număr de companii de furnizare testează şi operează, de asemenea, funcţii inovative, precum răspunsul la cerere şi soluţii de control direct al consumului cu scopul de a aplatiza curba de consum. Raportul Smart Metering 2012 oferă o descriere pertinentă a studiilor care sunt finalizate sau în curs de desfășurare.

Este de subliniat faptul că numai prin adoptarea de noi servicii de măsurare se va putea exploata inteligent infrastructura de contorizare a energiei rezultând astfel o valoare adăugată semnificativă pentru utilizatorul final, singura capabilă să evidenţieze avantajele reale ale măsurării inteligente care vor fi (şi trebuie să fie) comparate cu costurile conexe suportate de către consumatori.

Raportul Smart Metering în Europa este un document indispensabil pentru toți cei care se confruntă cu tema contorizării inteligente.

Documentul poate fi descărcat gratuit de pe website-ul proiectului, www.smartregions.net. Raportul Smart Metering în Europa este întocmit în cadrul proiectului ”SmartRegions – Promoting best practices of innovative smart metering services to European regions” finanţat de către Intelligent Energy – Europe (IEE).

Raportul Smart Metering în Europa răspunde la următoarele întrebări:

-Care este legislaţia europeană care coordonează implementarea măsurării inteligente în Europa?

-Cum se prezintă situaţia introducerii contoarelor inteligente în statele membre UE?

-Care ţări sunt promotoare şi care sunt soluţiile pe care le-au ales referitor la serviciile de contorizare inteligentă?

-Care sunt strategiile de implementare pe scară largă a sistemelor de contorizare inteligentă a energiei în diferite ţări?

-Ce fel de servicii de informare şi de feedback sunt oferite şi experimentate în Europa?

-Au avut efecte pozitive pe piaţa nordică încercările de tarifare variabilă şi de aplicare a unor tarife diferenţiate pe intervale orare?

-Care au fost programele de control direct al consumului care au fost deja implementate în Europa?

Persoane de contact:

Roland Hierzinger, Austrian Energy Agency, Austria

Coordonatorul echipei de elaborare a raportului

Roland.Hierzinger@energyagency.at +4315861524152

Tytti Laitinen, Jyväskylä Innovation Oy, Finland

Coordonatorul proiectului SmartRegions

tytti.laitinen@jklinnovation.fi +358405000489

Mihaela Albu, Universitatea Politehnica Bucureşti

Coordonator UPB, partener în proiect si co-autor al raportului

mihaela.albu@upb.ro     +40722409934

Adela-Sînziana Vintea, Universitatea Politehnica Bucureşti

Echipa UPB, partener în proiect