Sublimes Objets / Obiecte Sublime

BUCURESTI - 25 martie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Muzeul National de Arta Contemporana, Ambasada Frantei in Romania si
Institutul Francez din Bucuresti
va invita
Marti, 27 martie, orele 12.00 la Muzeul National de Arta Contemporana

la conferinta de presa organizata cu prilejul deschiderii expozitiei
« Objets Sublimes. Collections sans frontières VI /
Obiecte Sublime. Colectii fara frontiere VI ».

28 martie - 30 iunie 2007, MNAC
Artisti :
Adel Abdessemed, Alain Bublex, Matthew Buckingham, Julien Discrit, Jimmie Durham, Ceal Floyer, Mario Garcia Torres, Rodney Graham, David Lamelas, Didier Marcel, Philippe Meste, Tania Mouraud, Gianni Motti, Stefan Nikolaev, Philippe Ramette, David Renaud, Allen Ruppersberg, Hiroshi Sugimoto
O selectie de lucrari video va fi prezentata la Sala Elvira Popescu a Institutului Francez.
Curator : Mihnea Mircan
Vernisaj: 28 martie, orele 19.00, MNAC

Conferinta va avea loc in prezenta: ES Domnul Hervé Bolot, Ambasadorul Frantei in Romania, Domnul Henri Lebreton, Directorul Institutului Francez, Domnul Mihai Oroveanu Director MNAC, Mihnea Mircan curatorul expozitiei si artistii Julien Discrit si David Renaud.

Cu douazeci si cinci de ani în urma, legea franceza instituia regiunile teritoriale pe care le obliga, în acelasi timp, sa-si constituie Fonduri Regionale de Arta Contemporana (FRAC) destinate în principal artistilor francezi dar si creatiei unor artisti straini. In 2002, cele cinci regiuni din estul Frantei - Alsace, Bourgogne, Champagne-Ardennes, Franche-Comté, Lorraine si-au reunit fortele pentru a arata bogatia si diversitatea colectiilor lor. Singura regula, dar esentiala, pe care o urmeaza aceste expozitii itinerante numite ' Colectii fara frontiere ' este aceea ca un curator din tara vizitata sa stabileasca un parcurs tematic. Etapa romaneasca a ' Colectiilor fara frontiere ' i-a fost incredintata lui Mihnea Mircan de la Muzeul National de Arta Contemporana. Este pentru prima oara, la aproape trei ani de la deschiderea Muzeului National de Arta Contemporana, cînd o adevarata panorama a creatiei contemporane franceze este prezentata publicului roman, alaturi de alte lucrari dn colectiile FRAC Grand Est, intr-un parcurs care propune regindirea unei categorii estetice aproape uitate – sublimul –, de data aceasta in raport nu cu frumosul, ci cu dimensiunea politica a artei contemporane.
In cadrul aceluiasi proiect, Institutul Francez din Bucuresti va gazdui instalatiile unui tînar artist francez, Julien Discrit. Vor fi expuse, în interiorul cit si în exteriorul Institutului, lucrarile: Zero Visibility (2004), Clockwork (2006), Neverland (2005), precum si o creatie in situ. Vernisajul acestei expozitii va avea loc vineri 30 martie, la orele 18.00.
Pentru a regindi legaturile dintre strategiile de dezvoltare ale colectiilor publice si private din Franta si din Romania, Institutul Francez alaturi de Muzeul National de Arta Contemporana organizeaza vineri 30 martie incepand cu orele 9.30 in Salonul de Onoare al Institutului un colocviu cu titlul ' Politici ale colectiilor publice si private '. Acesta va reuni artisti, colectionari particulari, galeristi, directori de Muzee si Fonduri Nationale sau Regionale de arta contemporana si va analiza conditiile artistice, financiare si juridice care permit constituirea si punerea în valoare a acestor colectii pe piata artei.
(Pentru inscrieri: Georgiana Miron, georgiana.miron@culture-france.ro, 021 316 02 24)

Despre Institutul Francez

Eveniment organizat de Muzeul National de Arta Contemporana, Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Bucuresti.
Proiectul beneficiaza de sprijinul financiar al Fondurilor Regionale de Arta Contemporana din Estul Frantei : Alsace, Bourgogne, Champagne-Ardenne, Franche-Comté si Lorraine.
Expozitia este realizata cu sprijinul : AFAA/CULTURESFRANCE – Ministerul Afacerilor Externe din Franta si al Ministerului Culturii si Comunicarii Francez.
Ambasada Frantei in Romania multumeste partenerilor sai strategici :
BRD Groupe Societe Generale, ApaNova, Orange, Alcatel, Carrefour
MNAC multumeste : HP si Peroni

Parteneri media : Igloo, RePublik, 24 FUN, RFI, Arhitectura, Time Out Bucuresti si Cotidianul

Georgiana Miron
georgiana.miron@culture-france.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-francez/sublimes-objets-obiecte-sublime