Monitorizarea expunerii lucrătorilor la particule cancerigene din emisiile de eșapament ale motoarelor diesel

BUCURESTI - 14 octombrie 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Stiinta / Cercetare

Cum se pot determina particulele cancerigene din emisiile diesel în mediul de muncă

București, România, octombrie 2022

Laboratorul Riscuri Chimice și Biologice din cadrul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecția Muncii - INCDPM "Alexandru Darabont" București poate determina nivelul expunerii lucrătorilor la particule din emisiile de eșapament ale motoarelor diesel în mediul de muncă. Acestea au fost recunoscute ca agenți cancerigeni la nivelul Uniunii Europene. Analiza constă în determinarea carbonului elementar prin analiza termo-optică cu detector FID cu analizor OC/EC Sunset Laboratory Inc. USA.

Noile date privind carcinogenicitatea emisiilor motoarelor diesel și modificarea clasificării acestora de către Agenția Internațională de Cercetare privind Cancerul (IARC) în cancerigen pentru om (Categoria 1), precum și numărul mare de lucrători expuși la aceste tipuri de noxe chimice au subliniat necesitatea stabilirii unor valori limită de expunere profesională pentru emisiile motoarelor diesel din mediul de muncă. Se estimează că în Europa sunt aproximativ 3,6 milioane de lucrători expuși la emisiile diesel.

In România, aceste valori-limită sunt reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 53/24.02.2021 care transpune prevederile Directivei (UE) 2019/130.

Metoda de determinare a carbonului elementar din emisiile de eșapament ale motoarelor diesel a fost dezvoltată în cadrul Proiectului PN 19 44 05 02, Program NucleuSecuritate și Sănătate în Muncă 2019-2022”, derulat cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Pentru mai multe date vă rugăm să accesați site-ul nostru www.inpm.ro.

Despre INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE - DEZVOLTARE PENTRU PROTECTIA MUNCII -I.N.C.D.P.M. ALEXANDRU DARABONT

INCDPM "Alexandru Darabont" București desfăşoară o activitate continuă, de peste 70 de ani, dedicată studiilor şi cercetărilor din domeniul prevenirii riscurilor profesionale, fundamentării cadrului legislativ al protecției muncii, respectiv al securităţii muncii şi dezvoltării sistemului de instruire în acest domeniu, precum şi soluţiilor practice şi asistenţei tehnice acordate întreprinderilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-national-de-cercetare-dezvoltare-pentru-protectia-muncii-i-n-c-d-p-m-alexandru-darabo/monitorizarea-expunerii-lucratorilor-la-particule-cancerigene-din-emisiile-de-esapament-ale-motoarelor-diesel