Protest impotriva celor 'mai mari romani'

BUCURESTI - 29 octombrie 2006

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului protestează contra modului în care producătorii emisiunii “Mari români”, desfăşurat la TVR1 în perioada 27 mai 2006 – 21 oct 2006 au înţeles să manipuleze opinia publică prin desemnarea istoricului Adrian Cioroianu în rolul de susţinător al lui Ion Antonescu

Ediţiile din zilele de 14 septembrie şi 21 octombrie au dezvăluit în persoana însărcinată a-l susţine pe mareşal, un vehement acuzator, ce a oferit un spectacol trist al forţei cu care mijloacele media încearcă să confere autoritate unor opinii subiective.
În numele tuturor românilor care au votat pe mareşal, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului protestează împotriva stilului superficial şi distructiv în care TVR a permis să fie tratată candidatura lui Ion Antonescu la titlul de „cel mai mare român”.
Nu mareşalul, ci susţinătorii săi au fost cei cu adevărat nereprezentaţi, excluşi, marginalizaţi în cadrul acestui show de televiziune.
În cele din urmă Ion Antonescu nu poate fi redus la imaginea unui simplu criminal de război, la imaginea unui individ mediocru pe toate planurile, căci, după cum a demonstrat-o topul final, în ciuda unei campanii făţişe de denigrare, mareşalul este considerat unul dintre cei mai mari români.
Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului este dator să atragă atenţia asupra uşurinţei cu care postul naţional de televiziune şi-a arogat dreptul de a face judecăţi istorice în mod arbitrar; Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului pledează pentru responsabilitate, pentru asumarea istoriei naţionale cu toate aspectele ei plăcute şi mai puţin plăcute.

Despre Institutul National pentru Studiul Totalitarismului

Fondat: 13 Aprilie 1993

Obiect de activitate: Culegerea, arhivarea, cercetarea si publicarea documentelor referitoare la formele totalitarismului în România.

Zone de interes: Aspecte ale vietii sub regimul comunist, 1945-1989: structuri economice, probleme sociale, institutii, legislatie, cultura, mentalitati, limbaj, tehnici de represiune, forme de rezistenta, viata cotidiana. Forme de totalitarism în timpul guvernarii regelui Carol al II-lea (1930-1940), regimului legionar (1940-1941) si al maresalului Ion Antonescu (1941-1944). Partide, miscari politice sau curente ideologice care au contestat regimul parlamentar în România în perioada interbelica. Raportari la fenomene similare din Europa: influente, analogii, comportamente specifice

Strategii: Programe de cercetare interdisciplinara, manifestari stiintifice, schimburi internationale, filme documentare, conferinte, expozitii, recuperarea fondurilor documentare de interes national din arhivele fostului bloc sovietic.

Publicatii: Revista 'Arhivele Totalitarismului'; colectii: documente si marturii, studii, bibliografii, memorii.


Andreea Chiru
0742 750 654
www.totalitarism.ro
inst.academia@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-national-pentru-studiul-totalitarismului/protest-impotriva-celor-mai-mari-romani