25 de ani de la înfiinţarea „Solidarităţii”

BUCURESTI - 16 august 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Institutul Polonez din Bucureşti vă invită să participaţi la vernisajul virtual al expoziţiei de fotografie „Solidaritatea” semnată de artistul polonez Erazm Ciołek. Ineditul eveniment va avea loc miercuri, 31 august, ora 10.00, pe pagina de web a institutului (www.culturapoloneza.ro). Expoziţia ce reuneşte 51 de fotografii alb-negru înfăţişând evenimente politice şi sociale poloneze din anii 1980-1989, marchează aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea “Solidarităţii” şi de la evenimentele care au avut loc în august 1980 în Polonia, răsfrângându-se mai târziu asupra întregii Europe.

25 de ani de la înfiinţarea „Solidarităţii”

Reprezentanţii mass-media sau altor instituţii interesate de publicarea unora dintre aceste fotografii, de organizarea unor expoziţii şi prezentări publice dedicate aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea “Solidarităţii”, pot intra în posesia unui CD-rom aparţinând bibliotecii Institutului Polonez. Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne scrieţi la adresa de e-mail: institutul.polonez@culturapoloneza.ro
„Polonia, August 1980 – protestul muncitorilor de la Marea Baltică şi înfiinţarea Solidarităţii au devenit unele dintre cele mai importante evenimente din istoria Poloniei, un moment de răscruce în istoria contemporană universală. Greviştii care au sărit în apărarea demnităţii muncii şi a efortului lor, au contestat bazele sistemului fondat pe dominarea instituită de partidul comunist în toate domeniile vieţii sociale. Lupta lor încununată de succes a devenit un impuls al schimbărilor care au cuprins întregul bloc sovietic şi şi-au găsit reflectarea în aproape toate regiunile lumii. Totul indică faptul că, dacă în august 1980 Lech Wałęsa nu ar fi sărit gardul Şantierului Naval de la Gdańsk, zidul Berlinului ar fi rămas pentru încă multă vreme simbolul Europei divizate.
August a devenit unul dintre marile simboluri ale sfârşitului secolului XX, semnul alb-roşu al Sindicatului Independent şi Autonom NSZZ „Solidarność” – o icoană recunoscută pretutindeni, iar conducătorul Sindicatului, răsplătit la scurt timp cu Premiul Nobel pentru Pace – un om asociat pentru totdeauna cu contribuţia poloneză la răsturnarea comunismului. Evenimentele din anii 1980-1989 au rămas adânc întipărite în memoria a milioane de oameni ca o perioadă de solidaritate interumană şi de speranţă într-un mâine mai bun şi mai drept.
Înfiinţarea „Solidarităţii”, drama legii marţiale, lupta neîntreruptă pentru adevăr şi dreptate, precum şi formularea unor principii de dialog social în timpul discuţiilor Mesei Rotunde reprezintă aparţin acum deja istoriei. Atmosfera acelor vremuri a fost păstrată în relatări, amintiri şi opere de artă. Pentru mulţi artişti şi documentarişti, protestul din august şi consecinţele lui pe termen lung au devenit o ocazie extraordinară de a arăta atitudinea, aspiraţiile şi emoţiile umane. Printre numeroasele surse care ilustrează anii de luptă pentru realizarea idealurilor din august ’80, un rol deosebit revine fotografiilor alb-negru realizate de Erazm Ciołek, cel care a observat timp de mulţi ani etapele succesive ale procesului schimbărilor din Polonia. Această mărturie a forţei şi determinării polonezilor merită astăzi o atenţie deosebită, la 25 de ani după entuziasmul din august 1980, când adevărata imagine a evenimentelor legate de crearea „Solidarităţii” şi rolul Sindicatului în transformările istorice ale lumii contemporane îşi pierd expresivitatea.”
Marek Pernal

Despre Institutul Polonez

Institutul Polonez este o organizaţie non profit, care desfăşoară activităţi culturale în scopul promovării culturii poloneze în majoritatea ţărilor europene (Austria, Belarus, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, România, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Ungaria) şi în afara Europei (Israel, SUA), iar din 2004 şi în Republica Moldova. Sursa sa de finanţare o reprezintă Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Aflat în slujba dialogului intercultural şi având ca obiectiv promovarea culturii poloneze în rândul publicului iubitor de cultură din România şi Republica Moldova, Institutul Polonez din Bucureşti abordează în manifestările sale domenii precum: literatura, muzica, artele vizuale, cinematografia, teatrul, lista acestora neoprindu-se aici. Personalităţi marcante, reprezentative pentru fiecare dintre zonele culturale enumerate, sunt invitate să se prezinte publicului amintit, cu scopul de a se face cunoscute şi pentru a cunoaşte, la rândul lor, acest public.

Pentru informaţii complete despre activitatea Institutului Polonez, vă rugăm să accesaţi site-ul www.culturapoloneza.ro

Cristina Iacob
institutul.polonez@culturapoloneza.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-polonez/25-de-ani-de-la-infiintarea-solidaritatii