Stagiune poloneză la Centrul European de Creaţie „Ateneu” din Iaşi

BUCURESTI - 8 februarie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Institutul Polonez din Bucureşti şi Centrul European de Creaţie „Ateneu” din Iaşi vă invită la spectacolul cu piesa de teatru „În largul mării” de Sławomir Mrożek, în regia lui Traian Şoimu.

„În largul mării”
Sâmbătă, 12 februarie, ora 19.00
Duminică, 13 februarie, ora 16.00
Centrul European de Creaţie, str. Pictorului nr. 14

În distribuţie: Mihai Marinescu (Grasul), Adrian Anghel (Mijlociul), Alin Mihalache (Slabul), Iulian Postelnicu (Poştaşul/Valetul).

„Ce foame doare mai tare decât foamea de mâncare? Foamea de putere.
Ce foame ucide mai tare decât foamea de putere? Foamea de libertate.
Am încercat un spectacol despre relaţiile în jurul puterii şi neputinţa ce rezultă în urma pierderii ei. Despre inutilitatea sincerităţii în contextul supravieţuirii.”
Traian Şoimu

Sławomir Mrożek este unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi şi autori de proză satirică. S-a născut în Borzecin, lângă Cracovia. A primit o educaţie Catolică convenţională, dar în piesele sale aspectul religios nu este în prim plan. Mai importante pentru dezvoltarea sa au fost anii de război, ocupaţia Poloniei de către nazişti, înfiinţarea „republicii populare” de după război şi represiunea stalinistă. În 1949 Mrożek a început să studieze arhitectura, dar numai după 3 luni a abandonat. S-a apucat mai apoi de studiul picturii, însă a renunţat repede şi s-a alăturat echipei ziarului „Dziennik Polski”. O scurtă perioadă a studiat filozofie orientală la Universitatea din Cracovia, pentru a evita înrolarea în armată. Încă din 1950 benzile desenate, satirice, semnate de Mrożek apăreau regulat în revistele umoristice „Przekrój” şi „Szpilki”. Ca dramaturg a debutat în 1956 cu piesa „Policja” (Poliţia), în care descrie rolul central al „poliţiei” – inclusiv pe cel al poliţiei secrete – într-un stat totalitarist. Mrożek exploatează grotescul, exagerarea absurdă, satira şi parodia cu ajutorul unui infailibil simţ al comicului. În acelaşi timp creaţiile sale conţin idei ce le transformă în parabole, poveşti moralizatoare sau experimente filosofice. Ele disecă atât realitatea opresivă a totalitarismului cât şi relaţiile interumane, jocurile manipulatoare ale oamenilor.

Despre Institutul Polonez

Pentru informaţii complete despre activitatea Institutului Polonez, vă rugăm să accesaţi site-ul www.culturapoloneza.ro

Cristina Iacob
institutul.polonez@ebony.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-polonez/stagiune-poloneza-la-centrul-european-de-creatie-ateneu-din-iasi