Strada ca galerie de arta - afisul polonez

BUCURESTI - 1 februarie 2006

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Institutul Polonez din Bucuresti, Bistro de l'Arte, Inside Communication si Millenium Communication va invita la vernisajul expozitiei 'Afisul Polonez'. Evenimentul, organizat in cadrul Festivalului AdPrint, va avea loc joi, 2 februarie, ora 18.00, la Bistro de l'Arte, Piaţa George Enescu nr.11 bis.


Dupa cel de-al doilea razboi mondial, societatea poloneza a inceput sa priveasca afisul ca pe o forma de arta la fel de importanta ca pictura. Pe de o parte, existau afise politice propagandistice, de influenta sovietica, pe de alta parte, erau postere pe teme culturale, in special pentru filme. Artistul nu reda niciodată scene din film, în schimb recurgea la metafore vizuale. Acest mod de realizare s-a extins si in alte domenii. Curand aveau sa se puna bazele Scolii Poloneze de Afis. In anii '60, forma artistică favoriza simplitatea si era dominata de elementul grafic. Criticii privesc aceasta perioada dintre jumatatea anilor '50 si anii '70 ca fiind era de aur a afisului polonez.

Din 1966, Bienala Internatională a Afisului se organizeaza in cea mai mare galerie din Varsovia, Galeria Zacheta. Castigatori a numeroase premii nationale si internationale, considerati maestrii scolii moderne de afis polonez, sunt: Jerzy Czerniawski, Grzegorz Marszalek, Jan Mlodozeniec, Wiktor Sadowski, Franciszek Starowiejski, Waldemar Swierzy si Wieslaw Walkuski.

Despre Institutul Polonez

Institutul Polonez este o organizatie non profit, care desfasoara activitati culturale in scopul promovarii culturii poloneze in majoritatea tarilor europene (Austria, Belarus, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Romania, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Ungaria) si in afara Europei (Israel, SUA), iar din 2004 si in Republica Moldova. Sursa sa de finantare o reprezinta Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Aflat in slujba dialogului intercultural si avind ca obiectiv promovarea culturii poloneze in randul publicului iubitor de cultura din Romania si Republica Moldova, Institutul Polonez din Bucuresti abordeaza în manifestarile sale domenii precum: literatura, muzica, artele vizuale, cinematografia, teatrul, lista acestora neoprindu-se aici. Personalitati marcante, reprezentative pentru fiecare dintre zonele culturale enumerate, sunt invitate sa se prezinte publicului amintit, cu scopul de a se face cunoscute si pentru a cunoaste, la rsndul lor, acest public.

Pentru informaţii complete despre activitatea Institutului Polonez, va rugam sa accesati site-ul www.culturapoloneza.ro

Cristina Iacob
cristina@culturapoloneza.ro
institutul.polonez@culturapoloneza.ro