Oferta de educaţie în Franţa şi de parteneriate în domeniul educaţiei

BUCURESTI - 12 septembrie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

IRSCA Gifted Education anunţă lansarea ofertelor de educaţie în Franta pentru studenţii români şi de parteneriate în domeniul educaţiei ale CUFR (Consultanţa Universitară Franco – Română de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii) cu firme private, în special franceze.

CUFR este o Instituţie privată şi independentă Franco - Română sub tutela Centrului de Consultanţa în Pedagogie & Şcolaritate, Studii & Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii-CPS/Paris, Membră a Consorţiului Român pentru Educaţia Copiilor Supradotaţi si Talentaţi (2005).

Oferta de educaţie în Franţa şi de parteneriate în domeniul educaţiei

Oferta de EDUCAŢIE

Oferta de educaţie se adresează studentilor cu diplomă de bacalureat românesc dar şi studenţilor în special din primii 2 ani de studii, dar şi din anii superiori ai Universităţilor tip Politehnic sau Agronomic.

Avantajele pregătirii si consultanţei de studii prin CUFR sunt:


* CUFR pregăteste studentii numai in urma analizei Dosarului Personal şi a unui examen scris si oral:

Admiterea candidatului are loc pe baza unui Dosar Personal care pe lângă documentele de identitate trebuie să conţină foile matricole ale anilor de studii din liceu, facultate, colegiu, şcoală postliceală şi pe baza unui examen scris şi oral, în funcţie de profilul pentru care se optează.
În urma examinării dosarului, CUFR se va pronunţa asupra viabilităţii dosarului inainte ca studentul sa aplice pentru Admitere în reţeaua Şcolilor Superioare Franceze de Înalte Studii (Grandes Écoles) si asupra proiectelor de admitere ale candidatului
Admiterea pentru pregătire la CUFR are loc numai în cazul în care opţiunea studentului este realizabilă, în condiţiile timpului afectat studiului propus.
In caz contrar, admiterea este posibilă doar când candidatul acceptă orientarea sa către un alt profil propus de CUFR, corespunzător nivelului său de pregătire. Eventuale excepţii sunt totuşi posibile, dar în acest caz CUFR nu-şi asumă nici o responsabilitate pentru un eşec viitor care va aparţine integral candidatului.
În cazul în care se justifică (situaţie materială dificilă, de exemplu), CUFR poate acorda pentru cursanţii săi cu un nivel de pregătire ieşit din comun, bursă integrală sau parţială (scutire totală sau parţială de taxele de pregătire).

* CUFR initieaza toate actiunile necesare pentru a reusi inscrierea studentilor la concursurile de admitere, efecturarea demersurilor administrative pentru obtinerea vizei, etc.
CUFR este autorizată să facă toate demersurile administrative pe lângă instituţiile cu care posedă acorduri, în vederea înscrierii studenţilor la concursurile de admitere, a atribuirii de spaţii locative în căminele studenţeşti, sau în alte rezidenţe afiliate CROUS-ului, dar şi pentru efectuarea demersurilor adminstrative pe lângă autorităţile franceze, pentru obţinerea unor eventuale ajutoare financiare. Candidaţii, admişi în instituţiile partenere CUFR-ului, vor putea obţine viza de studii (Long Séjour) de la Consulatul Francez, pe baza dosarului personal, care necesită o serie de documente (dovada înscrierii în instituţie în urma concursului reuşit, spaţiu locativ asigurat pe perioada şcolarităţii, dovada mijloacelor de întreţinere, pentru cei care nu vor beneficia de bursă, etc.)

* Studentii sunt admisi la concurs in urma faptului ca universităţile franceze la care care aplica recunosc cursurile de pregătire CUFR
CUFR, ca instituţie independentă, dispune de diverse tipuri de acorduri bilaterale cu Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii Inginereşti (les Grandes Écoles d’Ingénieurs, GEI) şi cu universităţi care recunosc cursurile sale de pregătire şi pe baza cărora acceptă la concurs (în limita unui număr de locuri stabilit prin contract), candidaţii prezentaţi de CUFR. Având în vedere că, CUFR nu face parte din programele de colaborare europene (ERASMUS, TEMPUS, SOCRATES, etc.) candidaţii săi vor fi prezentaţi în calitate de “INDEPENDENŢI” (hors Programmmes d’Echange). Admişi în urma concursului în reţeaua GEI sau în aceea a universităţilor, nu vor putea beneficia de burse naţionale de studii, dar vor putea primi burse de merit din partea instituţiilor în care sunt admişi, în funcţie de media obţinută. În plus, ei au dreptul la diverse ajutoare din partea statului francez, mai ales pentru locuinţă.

* CUFR asigură studenţilor admişi în reţeaua GEI (prin statutul de “candidat independent”) posibilitatea ca in calitatea lor absolventi să poată fi recrutaţi de marile grupuri industriale franceze, în care vor efectua stagii de cercetare şi producţie, încă din timpul studiilor.
Nota bene! In cadrul programelor uzuale de colaborare europene precum ERASMUS, TEMPUS, SOCRATES, etc., studenţii români posedă un statut special, nefiind supuşi regimului (sever) de selecţie, de care au parte candidatii francezi şi au obligaţia să respecte condiţiile contractului impus de programul de colaborare, care prevede, ca regulă generală, revenirea în ţară după terminarea studiilor.

* Absolvenţii Şcolilor Superioare Franceze de Înalte Studii Inginereşti se pot întoarce în România printr-un Program de Bran Regain. Acestia pot opta pentru o alternativă mult mai avantajoasă, atît din punct de vedere social cât şi financiar: revenirea în Romania pentru ocuparea unor posturi de mare răspundere sau conducere în cadrul marilor societăţi industriale, financiare sau comerciale franceze implantate în România (Renault, Alcatel, FT-Orange, Altstom, Air France, Air Liquide, BULL-Informatique, WTC, EDF, GDF, Société Générale, BNP-Paribas, AXA Assurances, Rhodia, l’Oréal, Bouygues, Vivendi, Aventis, Lafarge, St.Gobin, Michelin, Suez, Carrefour, Cora, etc.) având în vedere că Franţa este de departe cel mai mare investitor financiar (ca cifră de afaceri in Romania) cu un volum permanent în creştere şi că toate companiile franceze (in numar de 300, Membre ale Camerei de Comerţ si Industrie a Franţei la Bucureşti) fără excepţie, apreciază în mod cu totul deosebit o Diplomă franceză de Înalte Studii Inginereşti.


Oferta de PARTENERIATE

CUFR lanseaza in special firmelor franceze o oferta de parteneriat. Acesta ofera numeroase avantaje firmelor franceze:

* Firmele pot investi in educatie si pot decide in mod strategic directia formarii personalului lor in domenii de inalta calificare, in cele mai prestigioase scoli franceze: Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii, propice atingerii scopurilor organizatiei in conditiile unei presiuni tot mai ridicate de crestere a competitivitatii in toate domeniile.

* Firmele se pot bucura de cea mai inalt calificata forta de munca, acordand burse ce sunt reglementate de legea romana ce face posibilă reducerea impozitelor pe profit in cazul finanţarii studiilor, integral sau partial, atât la CUFR cât şi în Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii în Franţa, de către societăţile industriale sau comerciale franceze prezente în România, conform legii nr.376/2004 a Burselor Private, M.O. nr.899/octombrie 2004.

* Firmele pot avea acces la o retea de cercetatori si experti inalt calificati din CUFR pentru consultanta in domenii precum informatica, securitate sau telefonie (consiliere achizitii echipamente informatice, de securitate si telefonice, conceptia si realizarea de proiecte informatice, asistenta tehnica, outsourcing, instalari echipamente de securitate, etc).

* Firmele au acces la o educatie cu profesori unanim recunoscuti si cu o bogata experienta de predare in sistemul de invatamant francez. Aceste cadre sunt universitari sau profesori preuniversitari metodişti, cu o deosebită activitate didactică şi pedagogică, autori de manuale şcolare şi lucrări diverse, lectori la Centrul de Excelenţă sau Membri în Comitetele de Redacţie ale revistelor de specialitate destinate învăţământului preuniversitar şi universitar, cu o bogată experienţă în acest gen de activitate, francezi, sau români cu stagii efectuate în universităţile şi şcolile superioare franceze, buni cunoscători a celor două sisteme de învăţământ, vorbitori de limba franceză. Firmele au siguranta unei formari de inalta valoare a studentilor in clasele pregatitoare CUFR, la nivelul pregatirii din cele mai prestigioase licee franceze (vezi conditiile impuse prezentarii studentilor romani la concurs de admintere in Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii Inginereşti).


Pentru orice intrebari, informatii suplimentare sau stabilirea unor parteneriate va rugam sa contactati CUFR la oricare din adresele prezente pe websit-ul: http://www.supradotati.ro/CUFR.htm. Toate datele cu privire la oferta (in Franceza si Romana) sunt prezente pe website.






Despre CUFR (CONSEIL UNIVERSITAIRE FORMATION - RECHERCHE AUPRES DES GRANDES ÉCOLES FRANÇAISES)
CUFR are ca obiective principale: Informarea, Orientarea şi Pregătirea elevilor (cu Diplomă de Bacalureat Românesc), dar şi a studenţilor (în special din primii 2 ani, dar şi din anii superiori ai Universităţilor tip Politehnic sau Agronomic), pentru Concursurile de Admitere în reţeaua Şcolilor Superioare Franceze de Înalte Studii (Grandes Écoles), în special cele ştiinţifice (ENS), inginereşti (tip GEI), economice (tip HEC) şi în cele veterinare (tip VETO, care vor fi integrate în sistemul de pregătire al CUFR), precum şi în universităţi (accesibile doar prin examen de admitere pentru Candidaţi Români) care au incluse în programa lor de învăţământ Ştiinţele Exacte şi Ştiinţele Tehnice sau cele Economice

CUFR, în egală măsură urmăreşte şi realizarea unei Convergenţe între sistemele educative (preuniversitar şi universitar) francez şi român, în perspectiva integrării României în structurile Uniunii Europene, asigurând candidaţilor români aceleaşi şanse de reusită pe Piaţa Muncii ca şi colegilor lor francezi.

CUFR fiind o instituţie de consultanţă, are acelaşi regim de funcţionare, ca şi Clasele Pregătitoare Franceze (Classes Préparatoires aux Grandes Écoles, CPGE) de stat, sau private. Ea are acelaşi statut ca şi Centrele de Consultanţă şi Orientare pentru GEI, fie publice, fie private ce funcţionează în Franţa.


Despre Şcolile Superioare de Înalte Studii Inginereşti (Les Grandes Écoles d’Ingénieurs, GEI)

Şcolile Superioare de Înalte Studii Inginereşti formează elita profesională franceză în toate domeniile de activitate, dând cadrele superioare de înaltă responsbilitate (în ştiinţă, tehnologii de vârf, economie, etc.). Acestea sunt fără excepţie instituţii deosebit de selective şi în general, accesibile doar cu bacalaureat, clase pregătitoare, sau primul ciclu universitar francez, motiv pentru care fără un dosar excelent de studii, o candidatură pentru a fii acceptata la concursul de admitere, scris şi oral, nu poate fi gândită. Concursul de admitere, cu rare excepţii, se desfăşoară la Matematică şi Ştiinţe Fizice (Fizică şi Chimie). Unele şcoli au în programa de admitere şi Tehnologie, Limba Engleză, iar uneori şi o a doua limbă străină, de circulaţie internaţională ca: Italiana, Germana, Spaniola sau Japoneza. În schimb, Universităţile sunt mai puţin exigente şi mult mai accesibile. Sistemul educativ francez le clasează în urma Şcolilor GEI, ce se adresează prin tradiţie unui public restrâns şi de elită!

Şcolile de Înalte Studii (de ,,dimensiuni” mici, comparativ cu Universităţile) formează grupul numit ,,La Conférence de Grandes Écoles” (CGE). Dintre ele, cele de sine stătătoare constituie asociaţia ,,L’Union de Grandes Écoles Independentes”. Din totalitatea instituţiilor franceze de învăţământ superior (Universităţi, Şcoli Inginereşti, Şcoli Economice şi Comerciale, Şcoli Juridice, Şcoli de Artă, Şcoli Medicale şi Paramedicale, etc.) în număr de peste 1000 sau ceva mai mult de 10% sunt membre ale CGE, iar din mulţimea absolvenţilor de liceu, doar ceva mai mult de 6% se află integraţi în CPGE. Acesti absolventi, numiţi elevi ,,preparatorişti” sunt viitorii candidaţi, la concursurile de admitere în şcolile CGE. Cam 40-45%, dintre preparatorişti, reuşesc să devină studenţi în şcolile membre ale CGE.

Despre IRSCA Gifted Education

Despre IRSCA Gifted Education
IRSCA Gifted Education este o organizatie nonprofit ce promoveaza si sprijina dezvoltarea persoanelor cu har si talent in toate domeniile, stiinta, arta, management, leadership si formeaza resurse umane capabile sa rezolve problemele de mare complexitate ale vremurilor noastre.
IRSCA Gifted Education inseamna motorul educatiei tinerilor supradotati si talentati si “A fi la puterea multi”. Nu suntem un simplu nod intr-o retea, suntem o organizatie ce promovam “the linked world” unde fiecare competenta, valoare si fiecare talent este incurajat si impulsionat sa se dezvolte, sa se afirme personal si sa-si gaseasca locul intr-o contributie unica la progresul economic si social.
Romania trece printr-o faza de emigrare a "creierelor". Autoritatile nu au luat in considerare efectele acestui fenomen si au tratat acest lucru cu superficialitatea caracteristica promisiunilor electorale.
Initiativa noastra este menita a aduce un program pentru educatia copiilor supradotati, un sistem de educatie orientat catre dezvoltarea capacitatilor individuale si orientarea acestora catre nevoile acute de dezvoltare nationale si de rezolvare a problemelor nationale si internationale. Necesitatea unei astfel de initiative este evidenta, aceste sisteme educationale moderne fiind deja implementate cu succes in tarile foarte bine dezvoltate si contribuind imens la dezvoltarea tehnologica si economica a respectivelor tari.
Afla mai multe despre activitatea noastra astazi vizitand: www.supradotati.ro

Monica Gheorghiu, International Relations Representative
office@supradotati.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/irsca-gifted-education/oferta-de-educatie-in-franta-si-de-parteneriate-in-domeniul-educatiei