Traverse cale ferata – importanța materialului prim

Cluj - Napoca - 21 septembrie 2020

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Constructii, Logistica/Transport

Materialul din care producem traverse cale ferata este important si se reflecta in calitatea produselor finale. În industria noastră sunt folosite diferite materiale pentru realizarea traverselor precum betonul, lemnul, fierul. Pentru a ne asigura de bunăstarea căilor ferate trebuie să fim atenți la alegerea materialului de bază luând în considerare factorii externi care pot interveni.

 La cerere Pamirco poate oferi orice element produs din lemn care intra in structura cailor ferate. 

Pamirco

De ce este importantă alegerea materialului în realizarea de traverse cale ferata?

   Dacă în prelucrarea unor traverse cale ferata, ne dorim ca durabilitatea și rezistența acestora să fie primele aspecte importante, atunci trebuie să ne gândim atent la materialul prim pe care dorim să-l confecționăm.  

De ce este atât de importanta alegerea materialului? Căile ferate reprezintă elementele care pot face posibilă circulația de tip terestru a diferitelor vehicule în vederea transportării de călători sau mărfuri. 

Indiferent de tipul transportului este foarte important ca acestea să reziste în timpul traversării unor trenuri/tramvaie pentru a nu duce la întâmplarea nevoită a unor incidente. 

Aceste traverse reprezintă suporturi pentru calea ferată care de cele mai multe ori sunt confecționate din lemn. De-a lungul anilor și odată cu dezvoltarea industriilor, aceste traverse au avut la baza diferite materiale prime în funcție de întrebuințări și zonele în care erau amplasate. Cu toate acestea cel mai des folosit dar și apreciat este materialul lemnos.

Cum trebuie ales materialul în realizarea de traverse cale ferata?

  Întotdeauna, în construcția unor astfel de proiecte importante, siguranța și rezistența sunt două aspecte de mare anvergură în alegerea materialului. Mai întâi de toate, va fi ales cel cu gradul de randament mai ridicat asupra factorilor externi, fiind ideal în construcția de traverse cale ferata

Mai mult decât atât, dacă vom lua în considerare suma pe care dorim să o alocăm, vom ajunge la concluzia că alte materiale, precum betonul, presupun cheltuieli mult mai mari, față de un material lemnos. De asemenea, modul de construcție a acestora cât și cel de înlocuire a întregi structurii devine o operațiune mult mai complexă și costisitoare folosind elemente precum betonul sau fierul.

Traverse cale ferata – calitatea lemnului

   Materialul lemnos este unul dintre cele mai folosite materiale pentru confecționarea de traverse. Acesta dispune de câteva caracteristici particulare care fac din el un material ideal de susținere a căilor ferate. Fiind de structură naturală și organică este potrivit în lupta cu factorii externi care pot apărea. 

În cazul deteriorării acestuia în timp, schimbarea lor cu altele noi este o metodă simplă și fiabilă. Chiar și în cazul alegerii unui astfel de material există un criteriu de selecție de care poate beneficia în timp construcția căilor ferate. 

Acest criteriu constă în alegerea corectă a speciei copacului din care va fi prelucrat lemnul. De cele mai multe ori, atunci când vorbim despre realizarea de traverse de cale ferată, cea mai bună opțiune este lemnul de esență tare. În clasa acestui material de esență tare vom regăsi specii de copaci precum : stejar, nuc, salcâm și așa mai departe.

Traverse cale ferata – 3 calități benefice ale materialului lemnos

    Pentru a înțelege de ce lemnul este important ca material prim în construcția căilor ferate, vom parcurge 3 dintre cele mai bune calități ale acestuia.

   Lemnul ca material de bază oferă rezistență. Indiferent de factorii care se abat asupra acestui material, lemnul de esență tare nu este un material foarte ușor de rupt, motiv pentru care acesta este folosit în multe zone cu un risc mare de deraiere. Rezistența este cea care oferă siguranță în multe situații delicate, transporturile realizându-se într-un mediu fiabil.

Lemnul de esenta tare - cea mai buna alegere

   Lemnul ca material de bază are un grad mai mare de durabilitate. Factorii externi reprezintă și în acest caz un aspect important în deteriorarea materialului. În urma mai multor experimente care au la bază o cunoștință vastă a specialiștilor, s-a ajuns la concluzia că lemnul, datorită proprietăților naturale specifice se deteriorează mult mai greu față de alte materiale.

    Lemnul ca material de bază, are parte de o întreagă gamă variată de specii. Fiecare specie este aleasă în funcție de zona în care acesta trebuie amplasat. Cele mai puternice specii precum nucul sau stejarul pot fi folosite în zone cu risc în funcție de capacitățile fiecăruia. Acest tip de material oferă proprietăți căilor ferate, aspect care nu poate fi redat de niciun alt material. Lemnul poate asigura elasticitatea și rezistența traverselor.

Traverse cale ferata  - Lemnul, investiție de succes

   Așadar, materialul reprezintă un element important în infrastructura căilor ferate, motiv pentru care trebuie să ținem cont de acesta în alegerile pe care le luăm. Lemnul, s-a dovedit a fi cu timpul, unul dintre cele mai rezistente și durabile materiale în construcția căilor ferate.