COMUNICAT DE PRESA privind opinia membrilor Consiliului tutun si produse din tutun cu privire la pachetul de initiative legislative privind sistemul de taxe aplicate produselor din tutun exprimat in intalnirea din data de 14.12.2005

BUCURESTI - 15 decembrie 2005

Comunicat tip General in Afaceri

Sistemul de accizare (inclusiv nivelul accizei minume), contributiile la diferitele fonduri speciale si stabilirea unui pret minim pentru tigarete trebuie convenite cu toti producatorii de tigarete, astfel incat sa nu fie afectata concurenta pe piata.

Rolul de partener de discutii al autoritatilor statului il are Consiliul pe produs pentru tutun si produse din tutun. Ministerul Finantelor Publice trebuie sa recunoasca acest organism creat in mod legal. Sustragerea Ministerului Finantelor Publice, in momentul avizarii Ordonantei Guvernului nr. 45/2005 de a delega reprezentanti in Consiliile pe produs pentru piata tutunului si a produselor din tutun a fost inoportuna, creand anumite rezerve la nivelul membrilor Consiliului in ceea ce priveste participarea la negocieri in mod egal a tuturor partenerilor de piata. A urmat apoi retragerea firmei Philip Morris International din Consiliu, ceea ce a determinat o ingrijorare a membrilor Consiliului in ceea ce priveste puterea Consiliului de a determina realizarea unei politici corecte in cadrul acestui domeniu.

Orice sistem aplicat productiei produselor din tutun trebuie sa fie corelat si cu productia agricola autohtona de tutun, profiturile urmand a fi distribuite in mod egal pe filiera de comercializare a tutunului si produselor din tutun.

Este momentul ca orice negociere privind sistemul de taxare sa conduca spre realizarea obiectivului principal al politicii agricole in contextul aderarii – realizarea cotei negociate cu Romania. Tratatul de aderare a Republicii Bulgaria si Romaniei ratificat prin Legea nr.157/2005 trebuie sa fie respectat pe toate capitolele.

Obiectivele Guvernului Romaniei privind producerea si comercializarea produselor din tutun trebuie sa cuprinda si componenta agricola a negocierilor in mod transparent.
Fata de cele prezentate mai sus mentionam:
-acciza (fixa si ad valorem) este taxa specifica pentru produsele din tutun, nivelul ei constituie criteriu de aderare si nu trebuie alterat;
-acciza minima, aplicata tigaretelor ieftine, care folosesc de regula drept materie prima tutun romanesc, trebuie stabilita la un nivel care sa nu distorsioneze piata (a crescut deja, de la 1 aprilie, de la 66% la 90% din acciza pentru categoria cea mai populara, o noua crestere nefiind oportuna)
-fondul de sanatate (bugetar) s-a constituit si prin contributia producatorilor de tigarete cu un procent de 2% din adaosul comercial si 12% din valoarea contractelor de publicitate. Constituirea unui fond paralel, extrabugetar, ar intra in contradictie cu Legea finantelor publice;
-fondul de mediu – prin contributia de 1,5 % din pretul net (fara TVA si acciza). Aceasta contributie este discriminatorie si nejustificata dat fiind ca aceasta industrie este nepoluanta. O asemenea prevedere nu se regaseste in Uniunea Europeana.
-aceste contributii, din punct de vedere tehnic, trebuie sa se regaseasca in acciza;
-initiativa de introducere a pretului minim la tigarete contravine legislatiei Comunitare.
-orice taxa suplimentara favorizeaza piata neagra.
-solicitarea MAPDR din anul 2003, de a se constitui si gestiona Fondul tutunului pe principiul reglementarilor comunitare (R.CEE nr. 2075/1992 si R.CEE nr. 2182/2002) nu a fost agreata de Ministerul Finantelor;
-trasabilitatea produselor este obligatorie in vederea realizarii transparentei pietei fapt care impune licentierea pe filiera de comercializare a partenerilor pietei, inclusiv a detailistilor.


Semnat de participantii la sedinta din 14 Decembrie 2005 a Consiliului pentru tutun si produse din tutun.

Despre JT International Romania

Consiliul pe produs pentru tutun si produse din tutun are rolul de partener de discutii al autoritatilor statului, conform Ordonantei Guvernului nr. 45/2005 de a delega reprezentanti in Consiliile pe produs pentru piata tutunului si a produselor din tutun.

Consiliul pentru tutun si produse din tutun