Principalii producatori de tigarete din Romania contesta propunerea de crestere a accizei

BUCURESTI - 15 februarie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

Bucuresti,15 februarie, 2008 – British American Tobacco (BAT) si JT International (JTI), companiile care detin impreuna aproape trei sferturi din piata romaneasca a tutunului, au exprimat astazi un punct de vedere comun asupra Propunerii legislative de modificare si completare a Codului Fiscal. Propunerea legislativa mentionata urmareste reducerea TVA pentru alimentele de baza, concomitent cu o crestere radicala a nivelului accizei pentru tigarete. Documentul a fost recent aprobat de catre Senat si urmeaza a fi dezbatut in Camera Deputatilor.

“Aceasta initiativa legislativa contravine calendarului agreat cu UE de crestere graduala a accizelor pentru produsele din tutun. Am avut parte de o deviere majora de la calendar in 2006, cand a fost introdusa taxa pe viciu, ulterior inclusa in acciza, iar efectele au fost dramatice: cresteri neplanificate de preturi de 30% sii triplarea contrabandei de la 5% la 15%. Ca investitori, avem nevoie de un mediu legislativ stabil, care sa ne permita construirea strategiilor pe termen mediu si lung. In timp ce calendarul agreat cu UE a conferit o oarecare stabilitate si predictibilitate fiscala, propunerea legislativa mentionata va avea efecte negative asupra mediului de afaceri si ar putea genera comentarii negative din partea Comisiei Europene pentru inconsecventa in domeniul fiscal, asa cum s-a intamplat si in 2006”, a declarat Martin Southgate, General Manager JTI Romania.
Potrivit lui Bart Maas, General Manager BAT Romania, “Masura propusa (cresterea accizei la 65 Euro pe mia de tigarete in 2008) va avea drept urmari cresteri ale preturilor de 35-40%, in timp ce contrabanda ar atinge un nivel dramatic, de 30% din totalul pietei, ceea ce ar echivala cu pierderi la bugetul de stat de peste 700 milioane Euro. Impactul economic este imens si nu afecteaza doar industria tutunului, ci si partenerii traditionali ai acesteia, comerciantii, care vor inregistra pierderi. Nu in ultimul rand, cei afectati vor fi consumatorii, care vor plati mai mult pentru produsele lor preferate”.
“ Mai mult, succesul inregistrat anul trecut, cand eforturile comune ale producatorilor si autoritatilor (Politie, Vama) au condus la o reducere semnificativa a nivelului contrabandei, va fi anulat”, a adaugat Martin Southgate, General Manager JTI Romania.

Cresterea extrem de abrupta a taxelor stimuleaza cresterea nivelului criminalitatii in Romania, intrucat problema pe care o reprezinta contrabanda se va accentua. Nu trebuie sa fie subestimate avantajele unei piete stabile pentru echilibrul socio-economic al societatii, iar politica de accizare trebuie adaptata la conditiile economice reale si actuale.

Despre JT International Romania

British American Tobacco (BAT) si JT International (JTI) sunt principalii producatori de tigarete din Romania, cu peste un deceniu de existenta pe piata locala. Cele doua companii se numara printre marii contribuabili din Romania, atat prin prisma investitiilor realizate, cat si prin valoarea taxelor platite la bugetul de stat (34% din totalul accizelor incasate la bugetul de stat provin din acciza la produsele din tutun).
Pentru relatii suplimentare puteti contacta: Gilda Lazar (JTI)- 2043111 si Adrian Popa (BAT)- 3115100


alina.marinescu@jt-int.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/jt-international-romania/principalii-producatori-de-tigarete-din-romania-contesta-propunerea-de-crestere-a-accizei