Ce stiu tinerii europeni despre bani?-Sondaj european despre educatia financiara a tinerilor

BUCURESTI - 12 mai 2009

Comunicat tip General in ONG

Junior Achievement - Young Enterprise Europa (JA-YE) si Citi Foundation au derulat un sondaj independent la care au participat 2.943 elevi de liceu din 12 tari europene. Scopul acestui sondaj a fost de a masura nivelul de educatie financiara a tinerilor si impactul programelor educationale ale JA-YE in dobandirea acestei educatii.

Sondajul european a fost realizat pe baza unui model de cercetare - Jump$tart derulata in Statele Unite ale Americii. Conform rezultatelor sondajului european desfasurat pe tinerii participanti in programele JA-YE, procentul de raspunsuri corecte al elevilor europeni a fost mai mare decat al elevilor din Statele Unite ale Americii. Respondentii din Europa au inregistrat o medie a raspunsurilor corecte de 62.8%, in comparatie cu respondentii din Statele Unite ale Americii care au inregistrat un procent de numai 48.3%.

Rezultatele acestui sondaj au indicat ca programele JA-YE au avut un impact major asupra educatiei financiare a tinerilor si i-a ajutat:
•Sa inteleaga importanta educatiei si a abilitatilor pentru venitul lor viitor (70.5% dintre elevi considera ca vor castiga mai multi bani in viitor daca isi imbunatatesc abilitatile practice necesare unui anumit job).

•Sa inteleaga cum se gestioneaza corect banii (74.5% din respondenti au declarat ca sunt capabili sa isi gestioneze corect finantele personale).

•Sa acorde mai mult interes studiilor: 67% dintre respondenti au considerat ca astfel de programe “fac scoala mai usoara”.

•Sa devina specialisti in domeniul financiar: 79% dintre elevii participanti in programul de educatie financiara JA-YE - “Banci in actiune” au raspuns corect la toate intrebarile.

•Sa devina constienti de faptul ca pretul este determinat de cerere si oferta (73.6%); 58.3% au inteles ca puterea de cumparare a oamenilor este afectata de inflatie.

•Sa se gandeasca la viitor: in sondaj elevii au fost intrebati daca si-au schimbat planurile de viitor in urma participarii la programele JA-YE. 33% dintre ei au raspuns afirmativ, iar 12% dintre acestia s-au hotarat sa isi deschida propria afacere in viitor.

Scop si abordare
Acest sondaj a fost efectuat pentru a masura impactul programelor JA-YE asupra tinerilor cat si nivelul educatiei financiare in randul tinerilor participanti la programele JA-YE.

Sondajul a fost diseminat in reteaua JA-YE, in special in scolile participante la programul de educatie financiara “Banci in actiune” - desi foarte multi dintre tinerii respondenti au participat si la alte programe JA-YE.

Sondajul a fost alcatuit din doua parti. Prima parte contine un test cu intrebari despre termeni si abilitati specifice domeniului bancar. Tinerii au raspuns la intrebari marcand una dintre cele patru variante. Intrebarile au fost extrase din sondajul Jump$tart derulat in Statele Unite ale Americii si au fost adaptate pentru Europa. De asemenea, intrebarile au fost formulate astfel incat sa testeze cunostintele si abilitatile dobandite de tineri prin participarea la programul “Banci in actiune”.

A doua parte a sondajului a constat intr-un numar de 23 de intrebari pentru a afla opinia tinerilor despre programul JA-YE “Banci in actiune” si alte programe JA-YE, precum si impactul acestor programe asupra educatiei tinerilor.

Rezultatele sondajului au fost interpretate de catre Wouter Van den Berghe, Director la Tilkon, o companie de cercetare si consultanta din Bruxelles, specializata in subiecte precum: calitate, educatie si training, inovatie, cooperare internationala si schimbare organizationala.

Cateva cifre:
•57% dintre respondenti au varsta 18-19 ani (ultimul an de liceu); ceilalti respondenti sunt tineri cu varsta de 17 ani.
•54% dintre respondenti sunt de sex feminin; distributia barbati/femei a fost diferita in functie de fiecare tara participanta si a variat de la 71% femei in Cehia pana la 44% femei in Bulgaria.
•Sondajul a inclus un test cu 23 de intrebari legate de cunostinte si abilitati financiare; pentru fiecare intrebare, au fost date 4 raspunsuri posibile. In medie, tinerii au raspuns corect la 62.8% din intrebari.

Rezultatele sondajului (cu grafice si intepretari) sunt disponibile online, pe www.banciinactiune.jaromania.org, sectiunea Media.

Despre programul de educatie financiara “Banci in actiune”
“Banci in Actiune” ofera elevilor informatii despre sistemul si serviciile bancare, de la modul de functionare a bancilor, la diferentele dintre o banca de investitii si o banca comerciala; instrumentele si serviciile bancare; tipuri de conturi, tipuri de credite, linii de credite si sisteme de plati.

In Romania, programul “Banci in actiune” este derulat in parteneriat cu Citibank si a inregistrat in anul scolar 2008 - 2009 peste 1300 de elevi participanti, din 25 de localitati din Romania.

Conceptele introduse tinerilor prin acest program sunt: Banii - Cererea si oferta - Conturi
- Credite - Distributia veniturilor - Economii personale - Guvernul si politicile lui - Inflatia
- Institutiile economice - Investitii - Politica monetara si fiscala - Ratele de schimb - Sistem de
plati - Sistemele economice - Structura pietei.

Abilitatile pe care tinerii le dobandesc in urma participarii in program sunt: Cercetare
- Clasificare - Comparare - Convertirea monedelor - Elaborarea graficelor - Gandire critica
- Interpretarea datelor - Luarea deciziilor - Lucru in echipa - Prelucrarea si utilizarea informatiilor.

Website: www.banciinactiune.jaromania.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/junior-achievement-romania/ce-stiu-tinerii-europeni-despre-bani-sondaj-european-despre-educatia-financiara-a-tinerilor