Liceenii propun idei de antreprenoriat social ca solutie la problemele din comunitatile lor

BUCURESTI - 18 mai 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Social, CSR

Bucuresti, 18 mai 2016 – 1225 elevi de liceu si 107 profesori romani au participat in anul scolar 2015-2016 in proiectul european de educatie pentru antreprenoriat social, denumit Social Enterprise 360 (SE360). In cadrul acestuia, au identificat solutii variate pentru a rezolva o parte din problemele din comunitatile locale, cum ar fi: o sera care ofera locuri de munca tinerilor cu dizabilitati intelectuale, o sala de jocuri care isi propune sa ii ajute pe cei cu probleme de integrare sociala, o sera ecologica subterana, un dispozitiv-bratara pentru persoanele dependente de insulina sau o aplicatie pentru situatii de urgenta.

Liceenii propun idei de antreprenoriat social ca solutie la problemele din comunitatile lor

Proiectul Social Enterprise 360 (SE360) aduce antreprenoriatul social in procesul de educatie, combina metodele formale cu cele informale si pune accent pe evaluare. In plus, fata de implicarea locala in cadrul activitatilor derulate cu profesori si mentorii voluntari din mediul de business, licenii au fost expusi si la colaborari internationale, totul fiind posibil datorita finantarii proiectului prin Erasmus+, programul Uniunii Europene pentru educatie, formare, tineret si sport.

Programul Social Enterprise 360 a fost declarat model de buna practica in Erasmus+, participantii din Romania si din celelalte tari europene partenere (Grecia, Italia, Olanda, Spania) au beneficiat de acces gratuit la materiale de invatare, experienta antreprenoriala practica si posibilitatea de a-si dezvolta competentele complementare, prin participarea la webinarii cu antreprenori sociali si au participat la o competitie in care au propus solutii de antreprenoriat social pentru comunitatile lor.

Competitia i-a motivat pe elevi sa transforme ce au invatat prin activitatile la clasa, in idei care pot schimba probleme din comunitatile lor, generand noi locuri de munca, coeziune sociala si reducerea inegalitatilor.

Echipa Path to Knowledge de la Colegiul National de Informatica din Piatra-Neamt a castigat finala nationala SE360, cu o platforma educationala interactiva, prin intermediul careia elevii pot participa la diferite lectii live sau cursuri, iar ulterior isi pot impartasi cunostintele dobandite cu alti tineri, asumandu-si rolul de "profesori". Platforma va avea o functie educativa, dar si de facilitare a comunicarii dintre tineri.

„Participarea la competitie a constituit un element de uniune pentru membrii echipei Path To Knowledge. Datorita Social Enterprise 360, am invatat cum sa lucram mai bine in echipa, cum sa respectam anumite termene limita, dar si cum sa ne dezvoltam propria afacere. In plus, fiecare membru si-a testat capacitatile personale, reusind sa duca la bun sfarsit o sarcina... Ceea ce ne-a placut cel mai mult la aceasta competitie a fost consultanta directa si strict axata pe ideea de afacere!”, a marturisit Andrei Linguraru, membru in echipa desemnata castigatoare dupa finala nationala.

Echipa Path to Knowledge urmeaza sa reprezinte Romania la finala europeana, care va reuni pe 9 iunie elevi din Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Serbia si Spania.

Rezultatele proiectului vor fi analizate in conferinta Social Enterprise 360 -Summit European, in 30 iunie la Bucuresti, cu scopul de a impartasi modele de bune practica, povestile de succes ale elevilor, precum si etape viitoare ale proiectului.

Informatii pentru editori

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate, viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate gratuit de peste 280.000 de elevi din 1.600 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

 

Persoana de contact

Dorin Calin

Senior Program Manager, Junior Achievement Romania

Telefon: 0730 330 883; Email: dorin.calin@jaromania.org

http://www.jaromania.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/junior-achievement-romania/liceenii-propun-idei-de-antreprenoriat-social-ca-solutie-la-problemele-din-comunitatile-lor