Peste 10.000 de liceeni din 8 țări au dezvoltat afaceri sociale în programul european Social Enterprise 360

BUCURESTI - 1 iulie 2016

Comunicat tip General in Afaceri, Educatie / Cultura, ONG, Social, CSR

București, 1 iulie 2016 – Social Enterprise 360 (SE360), un program european pentru educație în domeniul antreprenoriatului social, dezvoltat de Junior Achievement România împreună cu organizații partenere din alte 7 țări și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Erasmus+, a implicat, în perioada 2015-2016, peste 10.000 de liceeni din 373 de școli, ce au propus 668 de idei de afaceri sociale cu ajutorul celor 507 de profesori și celor peste 200 de consultanți voluntari.

Evenimentul de inchidere a programului, Summit-ul European Social Enterprise 360, organizat la Bucuresti pe 30 iunie, a reunit aproximativ 47 de elevi, profesori, voluntari, antreprenori sociali, reprezentanti ai institutiilor din educatie din Romania si tarile partenere si ai unor institutii publice nationale si europene, inclusiv ai Comisiei Europene.

In cadrul summit-ului s-au prezentat rezultatele evaluarii si impactul generat prin programul SE360, modele de bune practica, cele mai bune proiecte propuse de elevi in cadrul competitiilor derulate la nivel european si experienta traita pe parcursul implicarii in program de catre profesori, elevi si voluntari si s-au discutat posibilitatile de replicare existente in viitor.

De asemenea, invitatii au luat parte si la un workshop interactiv tinut de Grameen Creative Lab in care au lucrat in echipe pentru a gandi si dezbate solutii pentru cresterea impactului generat prin educatia pentru antreprenoriat social, respectiv a interesului si motivatiei elevilor si profesorilor pentru antreprenoriat social si a sprijinului care ar putea fi obtinut in implementare din partea institutiilor publice si a companiilor pentru acest tip de programe educationale la nivel global.

Consider ca programul Social Enterprise 360 are un potential remarcabil pentru dezvoltare si replicare. Am vazut ca partenerii implicati in program si-au luat angajamentul sa continue implementarea si in viitor, fapt care este o dovada a potentialului de replicare a programului. Tinerii participanti sunt un exemplu perfect de a promova antreprenoriatul, nu doar cel social, dar antreprenoriatul in general, pentru ca antreprenoriatul inseamna in esenta implicarea pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta oamenii si comunitatea. Simone Baldassari, Policy Officer, DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship & SMEs, European Commission

In Romania, programul SE360 a fost pilotat in luna octombrie 2015, la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea, iar ulterior initiativa a crescut, in anul scolar 2015-2016, participand per ansamblu in toate componentele si activitatile programului peste 200 de profesori si 4.000 de liceeni din toata tara. Domnul director Virgil Blage, povestind cu entuziasm despre implicarea liceului pe care il conduce in SE360: Programul SE360 reprezinta un pas in plus pentru a mari puterea de schimbare a educatiei antreprenoriale, prin promovarea necesitatii de a imparti profitul cu cei dezavantajati pentru a asigura bunastarea tuturor.

Elevii participanti si-au dezvoltat abilitati precum: lucrul in echipa, gandirea creativa si critica, increderea in sine si in potentialul de a deveni viitori antreprenori si a genera schimbare in societate. Obiectivele si rezultatele obtinute prin programul SE360 in tarile participante se aliniaza si cu Noua agenda pentru competente in Europa elaborata de Comisia Europeana in iunie 2016, iar beneficiile programului SE360 sunt cu atat mai importante tinand cont ca studiile recente arata ca 40% dintre angajatorii europeni afirma ca nu pot gasi oameni cu competente potrivite care sa le permita companiilor lor sa creasca si sa fie inovatoare si ca prea putine persoane au mentalitatea si competentele antreprenoriale necesare pentru a-si incepe propria afacere si a se adapta la cerintele dinamice de pe piata muncii.

Diana Filip, Deputy CEO – VP Marketing & Development JA Europe, si-a exprimat cu entuziasm opinia in legatura cu impactul general al programului: 97% dintre elevii implicati in SE360 au in plan sa initieze propria afacere sociala in viitor. Acest lucru reprezinta o realizare importanta obtinuta prin implementarea programului si o motivatie pentru noi sa facem mai mult. SE360 ar trebui inclus in curriculum-ul scolar.

Principalele produse intelectuale si alte rezultate de pregatire a profesorilor obtinute prin derularea programului Social Enterprise 360 au fost:• analiza situatiei educatiei antreprenoriale in tarile participante la proiect (Belgia, Croatia, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania);• crearea unei curricule de antreprenoriat social pentru liceu sustenabile si scalabile; • crearea unui ecosistem pentru antreprenoriatul social in interiorul si in afara scolii si exploatarea invatarii digitale;• construirea unui sistem de evaluare bazat pe competente – testarea ESP, care le ofera elevilor oportunitatea de a obtine un certificat de abilitati antreprenoriale recunoscut in 26 de state si sustinut de companii de top, institutii de invatamant superior, organizatii internationale si de Uniunea Europeana;• pregatirea cadrelor didactice si a directorilor din licee in domeniul antreprenoriatului social;• dezvoltarea unei comunitati internationale de licee, folosind un set comun de instrumente, metode si bune practici si o platforma online de invatare.

Informatii pentru editori

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate de peste 280.000 de elevi din 1.600 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Persoana de contact

Dorin Calin

Senior Program Manager, Junior Achievement Romania

Telefon: 0730 330 883; Email: dorin.calin@jaromania.org