Proiectul Rushing Energy propus de cinci liceeni din Romania a fost desemnat castigator la cea de-a saptea finala europeana a Sci-Tech Challenge

BUCURESTI - 30 mai 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, ONG, Stiinta / Cercetare, Tehnologie, CSR

Junior Achievement (JA) Europe si ExxonMobil au organizat la Bruxelles a saptea finala europeana a competitiei Sci-Tech Challenge. Programul Sci-Tech Challenge isi propune sa inspire si sa orienteze tinerii in alegerea viitoarelor studii si a unei viitoare cariere in domeniul STEM (Stiinta, Tehnica, Inginerie, Matematica). Incurajand tinerii europeni spre profesiile din domeniul STEM, programul Sci-Tech Challenge contribuie la dezvoltarea abilitatilor de care viitoarea forta de munca are nevoie pentru a asigura inovarea si cresterea in Europa.

Echipa castigatoare Sci-Tech Challenge 2016

Echipa castigatoare Sci-Tech Challenge 2016

Caroline Jenner, CEO al JA Europe a reiterat importanta unui astfel de program spunand ca “intr-un moment in care Comisia Europeana finalizeaza o lista de noi abilitati pentru tinerii europeni, subliniind nevoia pentru competente STEM mai dezvoltate si pentru abilitati transdisciplinare, Sci-Tech Challenge este cu siguranta o initiativa buna care atrage si dezvolta abilitatile tinerilor in zona stiintei, matematicii si a ingineriei.”

Echipa castigatoare din acest an este din Constanta si a fost premiata in cadrul unei festivitati gazduite de Adina-Ioana Valean, Vice-Presedinte al Parlamentului European. Cinci elevi creativi: Tiberiu Florescu – Liceul Teoretic Ovidius, Radu Stefan Cristea – Liceul Teoretic Ovidius, Alexandra Chiparca – Liceul Teoretic Decebal, Ioan Daniel Craciun – Colegiul National Mircea cel Batran si Vlad Botezatu – Liceul Teoretic Traian au reusit sa convinga juriul prin spirit de echipa, foarte bune abilitati de prezentare si o idee inovatoare.

Echipa din Constanta a propus proiectul „Rushing Energy”, o solutie integrata care sa eficientizeze transportul public din Bruxelles. Ideea de baza are in vedere amenajarea mai multor parcari la periferia orasului, unde navetistii sa-si poata lasa masina personala. Acestia vor fi incurajati printr-un sistem de oferte sa foloseasca transportul in comun (autobuze hibride) si biciclete. Un alt element inovativ propus de elevii romani a fost montarea de placi piezoelectrice, care genereaza curent electric din presiunea metrourilor, pentru a economisi energie si a o reutiliza apoi, in aplicatii de monitorizare a traficului. 

Proiectul gandit de ei a atras atentia juriului printr-un mix de fezabilitate, eficienta a costurilor si implementare rapida. Membru al echipei castigatoare, Vlad Andrei Botezatu spune despre experienta sa in cadrul competitiei: “Au existat multe lucruri pe care le-am imbunatatit pe parcursul competitiei, din momentul in care am primit provocarea, pana in momentul in care ne-am prezentat solutia noastra in fata juriului; abilitati cum ar fi spiritul antreprenorial - pentru ca a trebuit sa pretindem ca suntem mici lideri, cu puterea de a schimba, de fapt, un intreg oras; vorbitul in public - pentru ca am fost in situatia de a prezenta ideile noastre in fata unor personalitati si a unor oameni cu putere de decizie; si, nu in ultimul rand, creativitatea si inteligenta, pe care nu le pot separa, deoarece acestea sunt pachetul integrat de abilitati prioritare pentru un concurs orientat spre inovare.”

In cadrul finalei europene a competitiei, desfasurata online in 14-15 martie, elevii din 10 tari participante (Belgia, Franta, Italia, Kazahstan, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Rusia si Marea Britanie) au trebuit sa gaseasca cea mai inovatoare solutie pentru fluidizarea traficului in Bruxelles, avand drept criterii eficienta din punctul de vedere al costurilor, dar si al consumului de combustibil. 

Juriul, format din Pascal Smet, ministrul belgian al mobilitatii, Pablo Garcia din partea s3innovation, Nikolaas Baeckelmans din partea ExxonMobil, Malcolm McDowell de la Comisia Europeana si Jarle Tommerbakke de la EE-HUB, a selectat cele mai bune trei echipe din Belgia, Romania, si Marea Britan

Cele trei echipe au fost invitate sa isi prezinte ideile la cea de-a saptea finala europeana a competitiei Sci-Tech Challenge, care a avut loc pe 25 mai la Parlamentul European in Bruxelles.

„La ExxonMobil credem ca un raspuns eficient la provocarile energetice ale lumii poate fi asigurat doar prin tehnologie si inovare. Stiinta, Tehnica, Inginerie, Matematica (STEM) sunt aptitudini fundamentale care asigura oportunitati reale de crestere economica. La nivel global, incurajam promovarea abilitatilor STEM printr-o varietate de programe. In Romania, ExxonMobil are un parteneriat cu Junior Achievement pentru Programul Sci-Tech Challenge. Scopul nostru comun este de a contribui la reducerea diferentelor competitive, prin crearea unui program creativ de antreprenoriat bazat pe STEM. Ii felicit pe toti liceenii din Constanta care au participat in acest program si in mod special pe cei cinci tineri castigatori ai finalei” a spus John L. Knapp, director general al ExxonMobil Romania.

Lansat in anul 2013 in Romania, proiectul Sci-Tech Challenge invita tinerii cu varste intre 15 si 18 ani sa abordeze provocarile sociale si energetice prin metode stiintifice si tehnologice inovatoare. Programul anual a implicat pana in prezent peste 10 voluntari ExxonMobil Romania si JA Romania si peste 500 de elevi din Constanta.

Despre JA Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate de peste 280.000 de elevi din 1.600 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Despre ExxonMobil

ExxonMobil, cea mai mare companie din domeniul petrol si gaze tranzactionata public, foloseste tehnologia si inovatia pentru a intalni nevoile energetice ale lumii. ExxonMobil detine o serie de resurse de top ale industriei integrand rafinarii, distribuitori de produse petroliere si fabricanti de produse chimice. Pentru mai multe informatii, vizitati-ne sau urmariti-ne pe Twitter la www.twitter.com/exxonmobil_EU

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/junior-achievement-romania/proiectul-rushing-energy-propus-de-cinci-liceeni-din-romania-a-fost-desemnat-castigator-la-cea-de-a-saptea-finala-europeana-a-sci-tech-challenge