TINERI DE MILIOANE: 27 DE COMPANII DE ELEVI SI STUDENTI S-AU INTRECUT IN COMPETITIA NATIONALA DE ANTREPRENORIAT COMPANIA ANULUI 2013

BUCURESTI - 31 mai 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Tinerii cred in impactul puternic pe care antreprenoriatul il are pentru crearea de locuri de munca, crestere economica si imbunatatirea conditiilor de viata

Bucuresti, 30 mai 2013 - Junior Achievement Romania (JAR) a desemnat aseara pe scena Ateneului Roman din Bucuresti castigatorii competitiei de antreprenoriat Compania Anului la sectiunile elevi si studenti, eveniment deschis de domnul Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale.

Cele doua echipe castigatoare s-au remarcat prin produse inovative dedicate sanatatii pe care le-au creat pe parcursul anului scolar in cadrul programului de educatie antreprenoriala JA Compania, recunoscut de DG Enterprise ca “Program Model in Educatia Antreprenoriala”.

Castigatorii premiului Compania Anului la sectiunea elevi, echipa „L IT Tech” de la Liceul Teoretic O.C. Taslauanu din Toplita, Harghita, coordonati de profesor Camelia Mindru, au realizat un program medical care iti indica bolile pe care esti predispus sa le ai. Folosind aceasta aplicatie si introducand datele cerute, orice pacient poate sa isi faca o fisa nefiind necesare aptitudini si competente digitale. Echipa va reprezenta Romania la finala europeana a competitiei care se va desfasura la Londra in luna iulie.

Castigatorii Compania Anului la sectiunea studenti, echipa “Renew” este un joint venture intre studenti de la Universitatea Tehnica din Iasi, Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului si Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, coordonati de profesor Mihaela Brandusa Robu. Produsul creat de echipa, Feet Care, este singura crema exfolianta cu ulei de arbore de ceai si stiulete de porumb ca ingrediente principale, o combinatie excelenta intre actiunea de exfoliere, curatare si hidratare a picioarelor. Echipa va reprezenta Romania la finala europeana a competitiei care se va desfasura la Liege in luna iulie.

Castigatorii au fost anuntati pe 29 mai la Ateneul Roman, in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, eveniment care a marcat finalul competitiei nationale de antreprenoriat Compania Anului 2013, a XI-a editie, care a reunit cele mai bune 27 de companii de elevi si studenti din intreaga tara.

Juriul alcatuit din reprezentanti din companiile partenere organizatiei a examinat companiile din punct de vedere al comunicarii, muncii in echipa, capacitatii de rezolvare a problemelor si de stabilire a obiectivelor, al planificarii financiare si de administrare, al managementului resurselor umane, al dezvoltarii de produs, al pietelor-tinta, al marketingului si vanzarilor, precum si al profitului. De asemenea, a fost evaluat si modul in care elevii si-au dezvoltat abilitatile antreprenoriale. 

Juriul a fost format din:

La sectiunea elevi: Bianca Manciulescu (General Electric Romania), Blanca Iordan (Amway Romania), Todi Pruteanu (Microsoft Romania), Romeo Vasilache (Romanian-American Foundation), Marinica Stoian (Ministerul Educatiei Nationale).

La sectiunea studenti: Nicoleta Deliu (BCR), Mihaela Matei (Ernst & Young Romania), Mihai Oprescu (Hyundai Auto Romania), Dan Besleaga (SAP Romania), Sergiu Negut (Antreprenor si investitor).

Alte categorii de premii:

Sectiunea Elevi

Premiul pentru cel mai bun serviciu a fost acordat echipei Memoriae de la Colegiul National Gheorghe Lazar din Bucuresti, coordonata de profesor Ecaterina Botez. Serviciul porneste de la culegerea memoriilor (de la persoana in cauza, familie, prieteni) pe baza unor interviuri  si transpunerea lor intr-o forma literara de catre tineri talentati.

Premiul pentru cea mai buna companie in IT a fost acordat echipei RAT App de la Liceul International de Informatica din Bucuresti, coordonata de profesor Florin Tudose, care a creat o aplicatie IOS pentru RATB sau prestatori de transport, care urmareste masinile din flota pe harta Bucurestiului - folosind propriul sistem GPS - si arata cat timp mai este pana ajunge la statia sau locatia in care esti.

Premiul pentru cea mai buna companie in vanzari directe a fost acordat echipei Elfis Toys de la Colegiul National Emil Racovita din Bucuresti, coordonata de profesor Ecaterina Botez. Elevii au creat Quick Quiz, un joc (board game) de cultura generala de nivel mediu, care ii pune pe tineri fata in fata cu intrebari ale caror raspunsuri ar trebui sa fie cunoscute de toti.

Premiul pentru cea mai buna idee de afacere a fost acordat echipei MisteRo Kamena de la Colegiul National de Informatica din Piatra Neamt, Neamt, coordonata de profesor Mormocea Dorina, care a creat jocul social MisteRo Kamena (Misterele Romaniei: Kamena), pe baza de inscriere, fiecare participant rezolvand anumite sarcini primite, care pot fi de la activitati comunitare (Ex: sa curete un metru de zapada de pe strada x) la proiecte pe care le pot dezvolta.

Premiul „Investitia Anului 2013” – Romanian - American Foundation a acordat patru premii la aceasta sectiune.

Echipa CAARIS de la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Alesd, Bihor, coordonata de profesor Luca Georgeta, ofera servicii pentru persoanele in varsta, prin livrarea pe bicicleta a cumparaturilor la domiciliu, ajutarea in diferite activitati din gospodarie, sau petrecerea timpului liber.

Echipa YIA Travel Expert de la Colegiul National de Informatica din Piatra Neamt, Neamt, coordonata de profesor Mormocea Dorina, se ocupa de promovarea turistica a Romaniei printr-un site si un catalog in romana, engleza si italiana.

Echipa Tagsoft Technologies de la Colegiul Economic Ion Ghica, Targoviste, Dambovita, coordonata de profesor Radulescu Carmen, dezvolta solutii software, aplicatii pentru diferite dispozitive, gadget-uri, pagini web pentru toate sistemele de operare.

Al patrulea premiu a fost acordat echipei L IT Tech din Toplita, castigatoarea marelui premiu.

Sectiunea Studenti

Premiul pentru cel mai bun produs a fost acordat echipei Heart of Transylvania de la Universitatea Petru Maior, Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative, Targu-Mures, care ofera pachete de produse traditionale si locale, pentru promovarea si sustinerea valorilor regionale.

Premiul pentru cea mai buna idee de afacere a fost acordat echipei Dr. Lex de la Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, care ofera un ghid practic pentru evitarea cazurilor de malpraxis - un website cu acces rezervat membrilor ce cuprinde legislatie consolidata si comentata referitoare la malpraxisul medical, sectiune de raspunsuri la cele mai uzuale intrebari din domeniu si indicatii clare de urmat in diverse situatii de malpraxis.

Premiul pentru cel mai bun plan de afacere a fost acordat echipei Come True de la Universitatea din Petrosani, Facultatea de Stiinte, care a creat produsul Smart Wash. Acesta este un nou concept al buretelui clasic de spalat vase pentru uz casnic, care usureaza aceasta activitate consumatoare de timp prin adaugarea unui rezervor pentru detergentul lichid.

Premiul pentru cel mai bun produs/serviciu IT a fost acordat echipei Electronic Roads cu membri de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi Iasi, Facultatea de Mecanica, Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Academia de Studii Economice Bucuresti, Facultatea de Relatii Economice Internationale. Electronic Roads este un nou concept, adresat in special iubitorilor muzicii electronice, ce are ca scop imbunatatirea experientei marilor petreceri si festivaluri prin oferirea unor pachete turistice unice special adaptate nevoilor clientilor.

Premiul “Hyundai Brilliant Entrepreneur Award” a fost acordat echipei The Cube de la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Matematica si Informatica si efectueaza automatizarea locuintei prin intermediul unui gadget care poate fi controlat de la distanta.

Scopul organizatiei JA este sa le faciliteze tinerilor din Europa accesul la un loc de munca, intr-un moment in care acestia se confrunta cu rate ale somajului neprevazute. Procentul companiilor nou infiintate este de 6% in Europa, insa pentru cei care au participat la programele JA-YE, procentul este de 21-29%. Numai in ultimii 5 ani, peste 1 milion de elevi din Europa au participat la programul Compania, iar faptul ca ei au infiintat afaceri noi va avea un impact pozitiv semnificativ asupra economiei europene.

In cadrul ceremoniei de la Ateneul Roman, elevii si studentii au primit si urmatoarele premii speciale:

Premiul pentru cel mai bun plan de afacere realizat in cadrul programului “Fii Antreprenor!” a fost primit de catre echipa Info About Romania – Youth in Action Travel de la Colegiul National de Informatica Piatra-Neamt care ofera acces turistic la atractiile turistice din Neamt, Romania, precum si din regiunea Verbania, Italia, prin intermediul parteneriatelor locale.

Premiul pentru cea mai importanta contributie in cadrul programului Social Innovation Relay a revenit echipei Speranta formata din elevi de la Colegiul National Mihai Viteazul si Colegiul A.D. Xenopol din Bucuresti; acestia au propus infiintarea de scoli pilot in spitale pentru a sustine educatia copiilor care sufera de boli cu durata lunga de spitalizare, oferindu-le astfel posibilitatea de a-si continua studiile. Premiul pentru cel mai inovativ liceu pentru implicarea in program a revenit Colegiului A.D. Xenopol.

Premiul pentru rezultatele importante obtinute in cadrul programului Sci-Tech Challenge (ocuparea locului II la finala internationala a programului) a revenit elevului Bogdan Alexandru Covaci de la Colegiul Tehnic Energetic, Constanta.   

Premiul pentru participarea la finala europeana a  Global Enterprise Challenge a revenit elevelor Larisa Banuta, Colegiul National Ion Creanga din Bucuresti, Valentina Giambasu de la Colegiul National Gheorghe Lazar din Bucuresti, Maria Pitigoi, Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Premiul pentru cea mai buna initiativa de antreprenoriat social, implementata de o companie-pilot in cadrul Social Enterprise Program a revenit echipei L IT Tech de la Liceul Teoretic Octavian Codru Taslauanu din Toplita.

Premiul pentru cel mai activ club “I Heart Sport” a revenit clubului de la Liceul Teoretic General Dragalina din Oravita.

Premiul pentru cea mai mare contributie a unei clase in cadrul programului Fabrica de Aer Curat, cu o reducere a emisiilor de 19 tone de dioxid de carbon, a revenit Liceului Teoretic Murfatlar din Basarabi, judetul Constanta. Premiul pentru cea mai mare contributie a unei scoli, cu o reducere a emisiilor de 48 tone de dioxid de carbon, a revenit Scolii Gimnaziale Nr. 7 din Galati.

Premiul pentru cea mai importanta contributie a unui cadru didactic la programele Junior Achievement Romania in anul scolar 2012 – 2013 a revenit domnului profesor Stelica Toban de la Liceul Tehnologic Ion Barbu din Giurgiu.

In cadrul evenimentului de la Ateneul Roman a fost recunoscuta si a treia promotie Business Hall of Fame.

Viziune si leadership, impact asupra economiei nationale, implicare sociala si exemplul de reusita in profesie sunt criteriile de selectie ce le-au adus altor sapte manageri premiile Business Hall of Fame 2013. Acestia sunt Mircea Tudor (Presedinte, MB Telecom Ltd SRL), Iulian Stanciu (General Manager eMAG, Actionar unic Flanco, Network One Distribution), Felix Patrascanu (Cofondator si Managing Director FAN Courier), Dragos Paval (Presedinte Dedeman), Adrian Paval (Director General Dedeman), Isabelle Iacob (Director General Help Net Farma S.A.), Constantin Boromiz (Director General Grup Boromir).

Premiile au fost inmanate de sase elevi de exceptie, olimpici romani: Ionut Budisteanu, Petru Constantinescu, Sabrina Gabriela Porteka, Roxana Maria Beres, Ioana Cristina Muntean, Andreea Georgescu.

Cinci mari companii si o fundatie de pe piata locala au fost premiate pentru implicarea in pregatirea practica a tinerilor pentru integrarea lor in mediul de afaceri: LEGO, VISA, Coca-Cola HBC, Citibank, Romanian-American Foundation.

Pe langa certificatele de recunoastere si trofeele oferite de Junior Achievement Romania in cadrul Galei Business Hall of Fame, compania Petrom a primit trofeul „Investeste in Educatie! 2013”.

Pe scena Ateneului au fost recunoscute toate companiile care au sustinut programele Junior Achievement Romania cu peste 10.000 de ore de voluntariat la clasa:

Accenture pentru programul Succesul profesional

Alpha Bank pentru programul Bani IQ

Amway pentru programul Compania

AXA Asigurari pentru programul Asigura-ti succesul!

BCR pentru programul Finante personale

BCR Asigurari de Viata VIG pentru programul European Creativity and Innovation Challenge

BRD - Groupe Société Générale pentru programul Prevenirea abandonului scolar in cadrul proiectului Educatia iti da valoare!

Bursa de Valori Bucuresti pentru proiectul Ziua Portilor Deschise

Citibank pentru programul Fii antreprenor!

Ernst&Young pentru programul StartUp

EximBank pentru programul Compania

Exxon Mobil pentru programul Sci-Tech Challenge

General Electric pentru programul Compania

Hewlett-Packard pentru programul Social Innovation Relay

ING Bank pentru programul Bani IQ

Intel pentru programul Social Enterprise Project

IBM pentru programul Job Shadow Day si Safer Internet Day

Janssen pentru programul Bridge to Employment

LEGO pentru programul Orasul nostru

Mega Image pentru programul Fabrica de aer curat

Microsoft pentru programul Compania

Qual Media pentru campania de tiparire a 100.000 de manuale JA

Raiffeisen Bank pentru programele ABCdar bancar, Noi insine, Job Shadow Day si Bani IQ

SAP pentru programul StartUp

TMF pentru programele Compania si Enterprise without Borders

Unicredit pentru programul Bani IQ

VISA pentru programul Bani IQ

Vodafone pentru programul Global Enterprise Project

Persoana de contact

Daniela Staicu

Marketing Manager, Junior Achievement Romania

Tel: +40 730 330 881

E-mail:  daniela.staicu@jaromania.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/junior-achievement-romania/tineri-de-milioane-27-de-companii-de-elevi-si-studenti-s-au-intrecut-in-competitia-nationala-de-antreprenoriat-compania-anului-2013