„Internetizarea”, noua tendinţă în răspândirea de malware specific platformelor mobile

BUCURESTI - 25 iunie 2010

Comunicat tip General in IT&C

Internetul reprezintă noul mediu pentru răspândirea de programe periculoase care atacă telefoanele mobile de tip smartphone, precum şi pentru lansarea de către infractorii cibernetici a comenzilor specifice pentru controlul reţelelor de tip „botnet” mobile, a avertizat Denis Maslennikov, Mobile Research Group Manager Kaspersky Lab, în prezentarea „Malware-ul mobil şi Internetul: mit sau realitate?” susţinută în cadrul Kaspersky Lab Security Analyst Summit.

Primul exemplar de malware mobil care folosea Internetul pentru a funcţiona a fost creat de un hacker ucrainean în 2004, însă interesul cibercriminalilor pentru astfel de programe periculoase nu s-a manifestat decât recent. Astfel, în perioada iunie 2009 – iunie 2010, 35% din malware-ul mobil detectat opera prin intermediul Internetului.
Explicaţia este dată de faptul că telefoanele mobile inteligente devin din ce în ce mai populare. În 2009, cota de piaţă pentru segmentul smartphone-urilor era de 14.2% la nivel mondial, iar Institutul Gartner estimează o creştere a acesteia până la 18.6% . Reducerile de preţ pentru activarea serviciilor de Internet mobil i-au deteminat pe utilizatori să aleagă telefoane care oferă posibilitatea navigării online şi a transferului de date. Dar această tendinţă se concretizează în mai multe oportunităţi de exploatare pentru infractorii cibernetici.
Noile versiuni de malware care ţintesc dispozitivele mobile inteligente prezintă o gamă largă de funcţionalităţi, precum capacitatea de descărca alte programe periculoase, detectarea conexiunilor la Internet sau crearea de noi conexiuni, redirecţionarea către site-uri infectate sau lansarea de atacuri phishing. Cercetările realizate de Kaspersky Lab arată că reţelele „botnet” ce au în componenţă numai telefoane mobile infectate vor fi asemănătoare cu reţelele „botnet” standard (compuse din PC-uri). De exemplu, acestea vor putea trimite spam, vor putea fura date confidenţiale în masă şi vor avea capacitatea de a iniţia atacuri de tip DDoS etc.
Denis Maslennikov afirmă că malware-ul care atacă telefoanele mobile de tip smartphone va deveni mult mai complex şi „personalizat” pentru fiecare sistem de operare mobil. În acelaşi timp, utilizatorii de computere vor acorda o atenţie din ce în ce mai mare dispozitivelor mobile, acestea din urmă având capacitatea de a înlocui treptat desktop-urile.
Versiunea completă a prezentării susţinute de Denis Maslennikov poate fi accesată aici: http://www.kaspersky.com/press-tour-june-2010.

Despre Kaspersky Lab Romania

Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab este cel mai mare producător de soluţii de securitate informatică din Europa şi locul patru la nivel mondial. Compania oferă unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hacker-i, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.securelist.com.

Andrei Savu
Premium Communication
e-mail: andrei.savu@premiumpr.ro
tel: 0747.303.093

Ionuţ Tecuceanu
Premium Communication
e-mail: ionut.tecuceanu@premiumpr.ro
tel: 0755.060.117

office@kaspersky.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/kaspersky-lab-romania/internetizarea-noua-tendinta-in-raspandirea-de-malware-specific-platformelor-mobile