Twitter devine o ţintă foarte atractivă pentru infractorii cibernetici

BUCURESTI - 1 iunie 2010

Comunicat tip General in IT&C

Kaspersky Lab atenţionează utilizatorii referitor la un utilitar creat de hackeri, TwitterNET Builder, care poate fi folosit de către infractorii cibernetici pentru a crea reţele de tip „bot” (botnets), controlate prin intermediul serviciului de microblogging Twitter.

În prezent există două versiuni ale utilitarului TwitterNET Builder: prima foloseşte comenzi maliţioase cu nume statice, iar a doua – detectată de Kaspersky Lab – permite utilizatorilor să schimbe numele comenzilor, îngreunând procesul de identificare a conturilor de Twitter folosite pentru a controla botnet-ul.
Pentru hackeri nu este foarte complicat să „scrie” coduri şi comenzi care transformă computerele infectate în „zombies”, care apoi pot fi interconectate pentru a forma un botnet. Aceste reţele sunt controlate prin intermediul unui cont creat pe Twitter şi folosite pentru a distribui spam, a iniţia atacuri de tip Denial of Service (DDoS) şi multe altele. TwitterNET Builder este disponibil gratuit pe Internet şi este foarte probabil să fie utilizat de hackeri, în special de novici.
„Deocamdată, codul maliţios nu include şi un mecanism automat de distribuţie, deci trebuie să fie executat manual pe computerul-victimă”, spune David Jacoby, Expert Kaspersky Lab, într-un articol de blog. „Cu toate acestea, codurile pot fi combinate cu un atac de tip drive-by (infectarea în urma vizitării unui site virusat) sau cu un vierme care se răspândeşte prin exploatarea unor vulnerabilităţi software”, completează acesta.
În ultima perioadă, Twitter a devenit o atracţie din ce în ce mai mare pentru infractorii cibernetici şi hackerii care scriu cod maliţios.
„Furtul datelor de autentificare pe Twitter şi distribuirea de link-uri infectate au crescut foarte mult începând cu jumătatea lunii martie, iar numărul metodelor de a obţine profit financiar din astfel de activităţi se intensifică”, declară Costin Raiu, Director Kaspersky Lab Global Research & Analysis Team.
Forumurile hacker-ilor din Rusia au dezvoltat deja comerţul de conturi Twitter sparte. O mie de astfel de conturi se vând cu preţuri care pornesc de la 100$ - 200$, în funcţie de numărul de „followers” (cu cât acesta este mai mare, cu atât creşte şi preţul). Metodele folosite pentru a compromite respectivele conturi sunt distribuirea de troieni cu rolul de a fura datele de autentificare şi tehnicile de phishing care direcţionează utilizatorii către clone infectate ale unor site-uri oficiale. Imediat ce infractorii cibernetici obţin acces la un cont de Twitter pot iniţia distribuirea de link-uri către toate persoanele care urmăresc acel cont (acestea nebănuind că link-urile sunt infectate, din moment ce vin din partea unei persoane în care au încredere) sau îl pot vinde mai departe.
Kaspersky Lab recomandă tuturor utilizatorilor de reţele sociale să fie foarte atenţi la mesajele pe care le primesc de la prieteni şi să se asigure că folosesc o soluţie de securitate cu actualizările la zi.

Despre Kaspersky Lab Romania

Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab produce şi distribuie unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru
PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hacker-i, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori privaţi, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.viruslist.com
Andrei Savu
Premium Communication
e-mail: andrei.savu@premiumpr.ro
tel: 0747.303.093

Ionuţ Tecuceanu
Premium Communication
e-mail: ionut.tecuceanu@premiumpr.ro
tel: 0755.060.117

office@kaspersky.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/kaspersky-lab-romania/twitter-devine-o-tinta-foarte-atractiva-pentru-infractorii-cibernetici