Viermele răspândit prin Twitter nu afectează utilizatorii produselor Kaspersky Lab

BUCURESTI - 29 aprilie 2009

Comunicat tip General in IT&C

Experţii în securitate ai Kaspersky Lab anunţă că soluţiile de securitate ale companiei detectează cu succes toate versiunile viermelui Net-Worm.JS.Twettir, răspândit recent prin intermediul reţelei sociale Twitter.

Twitter este o reţea socială şi un serviciu de micro-blogging care permite utilizatorilor să schimbe între ei scurte mesaje text. Programul periculos Net-Worm.JS.Twettir a început să se propage pe Twitter începând cu sâmbătă, 11 aprilie.
Viermele a folosit vulnerabilităţi ale site-ului, care i-au oferit posibilitatea să iniţieze atacuri de tip cross-site scripting (XSS) şi să modifice conturile utilizatorilor folosind cod JavaScript. Conturile s-au infectat dacă utilizatorii au vizitat o pagină Twitter modificată sau dacă au accesat link-uri pe care le credeau mesaje Twitter de la prietenii lor.
Diferite versiuni ale viermelui au circulat pe Twitter în zilele care au urmat, determinând un val semnificativ de infecţii. Conform administratorilor site-ului, toate problemele de securitate au fost rezolvate şi nu există dovezi care să ateste faptul că parole, numere de telefon sau alte date confidenţiale au fost furate în timpul atacului.
Conform lui Roel Schouwenberg, Senior Antivirus Researcher, Global Research & Analysis Team la Kaspersky Lab, noul vierme nu are o funcţionalitate sofisticată şi nu este o ameninţare reală, deoarece nu fură date personale. În opinia lui, problema se află în altă parte, şi anume în posibilitatea de a lansa atacuri periculoase prin intermediul link-urilor şi al elementelor web interactive foarte utilizate.
„În plus, ca răspuns la noii viermi XSS, au fost create servicii web pentru a proteja, teoretic, utilizatorii”, a spus Roel Schouwenberg. „Dar aceste servicii îndeamnă utilizatorii să acceseze un link, iar aceştia, la rândul lor, îşi vor îndemna prietenii să facă la fel. Cu alte cuvinte, se comportă la fel ca şi programele periculoase”, a completat acesta.
Experţii Kaspersky Lab mai pun accentul şi pe faptul că incidentul Twitter este încă o dovadă a înmulţirii numărului de atacuri prin intermediul reţelelor sociale. Raportul Kaspersky Lab privind evoluţia malware-ului în 2008 arată că eficienţa distribuţiei de programe periculoase prin intermediul reţelelor de interacţiune socială este de aproximativ 10%, o rată considerabil mai mare decât cea a transmiterii tradiţionale via email (mai puţin de 1%). Această diferenţă este determinată de faptul că utilizatorii au mai multă încredere în aceste servicii, iar ele nu oferă suficientă protecţie.
Produsele Kaspersky Lab detectează toate versiunile de Net-Worm.JS.Twettir şi oferă protecţie eficientă împotriva script-urilor periculoase care se încarcă împreună cu paginile de Internet, chiar şi atunci când sunt folosite elementele interactive ale acestora.

Despre Kaspersky Lab Romania

Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab produce şi distribuie unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru
PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hacker-i, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori privaţi, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaspersky.ro, iar pentru ultimele ştiri legate de malware, consultaţi www.viruslist.com
Andrei Savu
Premium Communication
e-mail: andrei.savu@premiumpr.ro
tel: 0747.303.093

Ionuţ Tecuceanu
Premium Communication
e-mail: ionut.tecuceanu@premiumpr.ro
tel: 0755.060.117

office@kaspersky.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/kaspersky-lab-romania/viermele-raspandit-prin-twitter-nu-afecteaza-utilizatorii-produselor-kaspersky-lab