Revizitarea spectaculoasă a lui Shakespeare: 'Îmblânzirea Scorpiei' în numele drepturilor femeilor și a egalității de gen

BUCURESTI - 2 noiembrie 2023

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Un spectacol care probabil va declanșa dezbateri aprinse și va stimula gândirea critică va fi pus în scenă la Teatrul Bulandra, București - Sala Izvor în data de 9 noiembrie, în producția Ateneului Național Iași și în regia lui Răzvan Oprea.

"Îmblânzirea Scorpiei", o producție a Ateneului Național Iași, în regia lui Răzvan Oprea, aduce în prim-plan un concept puternic: "Women Rights Are Human Rights" și "Girls Just Wanna Have Fundamental Rights," subliniind importanța respectului și a drepturilor fundamentale ale femeilor în societatea noastră contemporană. În rolurile principale, Paul Ipate și Erica Moldovan, alături de trupa Ateneului Național Iași, surprind în mod autentic, chintesența acestui concept.

Cu curaj și creativitate, Răzvan Oprea a ales să redeschidă textul clasic al lui Shakespeare, conștient de tonul machist și devalorizant al femeilor prezent în opera originală. Cu toate acestea, spectacolul nu încearcă să elimine sau să neglijeze textul shakespearian, ci, mai degrabă, să-l răstoarne și să-l analizeze dintr-o perspectivă contemporană.

Spectacolul abordează în mod direct dilema privind locul și importanța femeii în societate, subliniind necesitatea de a evolua dincolo de stereotipurile și prejudecățile care au marcat timpurile trecute. Totodată, se subliniază faptul că, într-o epocă în care societatea evoluează, este imperativ să se exprime și să se respecte viața și demnitatea femeilor, fără a face haz de ceea ce înseamnă a fi femeie sau a minimaliza rolul acesteia.

Spectacolul "Îmblânzirea Scorpiei" nu urmărește să elimine opera originală, ci să ofere o perspectivă frapantă, libertină, directă și izbitoare, adresând întrebări importante: Cum percepeți femeile din viața voastră? Ce înseamnă femeia pentru voi? Ce drepturi ați vrea să aibă mama, soția, sora, fiica, prietena voastră? Este un apel la reflexie asupra drepturilor fundamentale și a demnității femeilor în societatea modernă. Publicul este invitat să se alăture acestui eveniment captivant, care promite să provoace gândirea și discuții aprinse.

"Îmblânzirea Scorpiei" reprezintă o incursiune îndrăzneață în lumea lui Shakespeare, o lume care merită să fie reinterpretată în lumina valorilor egalității de gen și a respectului față de femei.

Despre KBM

Artă, cultură și entertainment - București

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/kbm/revizitarea-spectaculoasa-a-lui-shakespeare-imblanzirea-scorpiei-in-numele-drepturilor-femeilor-si-a-egalitatii-de-gen