Douăzeci şi una de Organizaţii ale Societăţii Civile, selectate pentru a merge mai departe în Competiţia Întreprinderilor Sociale 2007, sponsorizată de NESsT, LEADERS Romania şi ABN AMRO

BUCURESTI - 14 decembrie 2007

Comunicat tip General in ONG

Douăzeci şi una de organizaţii ale societăţii civile din România (OSC – Organizaţie a Societăţii Civile) au fost selectate pentru a merge mai departe în Competiţia Întreprinderilor Sociale 2007, sponsorizată de NESsT, LEADERS Romania şi ABN AMRO (Social Enterprise Competition), prima de acest fel în România. Organizaţiile societăţii civile au fost selectate dintr-un grup de 53 de aplicanţi pentru a primi suport tehnic pentru întărirea capacităţii organizaţionale timp de un an, în vederea dezvoltării unui plan de afaceri pentru propria întreprindere socială. În aprilie 2008, organizaţiile cu cel mai viabil plan de afaceri vor primi asistenţă financiară pentru a lansa sau extinde întreprinderea socială.

În viziunea NESsT o “întreprindere socială” reprezintă o afacere deţinută şi desfăşurată de către organizaţiile societăţii civile. Întreprinderile sociale au o dublă misiune, aşa numita „double bottom line”: ele generează câştiguri financiare şi în acelaşi timp promovează o cauză socială. Întreprinderile sociale reprezintă pentru OSC-uri o cale de a dobândi stabilitate financiară şi, în acelaşi timp, de a avea un impact social semnificativ.
Aplicaţiile pentru această competiţie au venit din partea unei game variate de organizaţii, începând cu cele care abia intenţionează să dezvolte un model de întreprindere socială şi continuând cu acele organizaţii care intenţionează să extindă sau să îmbunătăţească activitatea unei întreprinderi sociale deja existente. Printre tipurile de întreprindere socială prezentate în aplicaţii s-au numărat ateliere pentru produse de artizanat, ecoturism, precum şi confecţionarea de scaune cu rotile pentru persoane cu dizabilităţi. Cele 36 OSC-uri, ale căror aplicaţii la competiţie au fost acceptate în luna iunie, au început să lucreze cu NESsT, LEADERS Romania şi ABN AMRO în vederea evaluării ideii de afaceri propuse, beneficiind de asistenţă pentru dezvoltarea capacităţii şi suport tehnic, ambele furnizate printr-o serie de ateliere pregătitoare şi prin asistenţă directă de tipul „one-on-one”. Primele două ateliere au avut loc în Bucureşti şi Braşov la jumătatea lunii iulie, în timp ce ateliere cu tematică avansată au avut loc în Bucureşti pe data de 28-29 noiembrie cu participarea a celor 21 de organizaţii selectate.

“ Aceasta este o perioadă de mare anvergură pentru noi, având în vedere că este prima competiţie a întreprinderilor sociale pe care NESsT a lansat-o în Romania, iar acest lucru are loc într-un moment în care interesul pentru întreprinderile sociale creşte semnificativ,” a declarat Eva Varga, Director de Dezvoltare a Întreprinderilor pentru NESsT Europa, cu sediul în Budapesta. “Suportul ABN AMRO ne ajută să demonstrăm cum întreprinderile sociale pot genera resursele financiare atât de necesare organizaţiilor non-profit, ajutând în acelaşi timp la consolidare din punct de vedere financiar, creând de asemenea locuri de muncă şi oferind oportunităţi pentru comunităţile marginalizate.”

„ABN AMRO susţine Competiţia Întreprinderilor Sociale ca parte componentă a activităţilor noastre de investiţie în comunitate, una dintre direcţiile noastre globale fiind orientată către generarea de venit în comunitatea locală. Noi vedem 'întreprinderea socială' ca un element cheie în procesul de dezvoltare durabilă pentru România, având in vedere problemele sociale încă existente, cât şi nevoia de consolidare a societăţii civile româneşti. Pe lângă suportul financiar direct, noi îi implicăm în această iniţiativă şi pe angajaţii noştri; acesta este una din modalităţile prin care ne aducem contribuţia pentru o schimbare socială pozitivă în România” a declarat Georgeta Bora, Director pentru Dezvoltare Durabilă ABN AMRO Romania.

Competiţia Întreprinderilor Sociale 2007 NESsT, LEADERS Romania şi ABN AMRO are ca scop dezvoltarea întreprinderilor sociale în Romania şi acest lucru a fost posibil datorită suportului generos al Fundaţiei ABN AMRO, cu sediul în Olanda. Această acţiune este susţinută în mod voluntar de echipa locală ABN AMRO în Romania. Competiţia reprezintă un element important în Strategia de Dezvoltare Durabilă a ABN AMRO pentru România . Asistenţă financiară adiţională precum şi suport pentru program şi tehnic sunt oferite de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională/World Learning for International Development – Programul de Consolidare a Societăţii Civile din Romania (RCSSP). Pentru mai multe informaţii despre competiţie, puteţi vizita site-ul www.nesst.org/romania.asp.

Despre NESsT: NESsT îşi desfăşoară activitatea pentru a rezolva probleme critice de natură socială existente în ţările cu o economie în curs de dezvoltare, prin dezvoltare şi furnizarea de sprijin întreprinderilor cu caracter social, în scopul consolidării organizaţiilor societăţii civile din punct de vedere al sustenabilităţii financiare şi al maximimzării impactului social pe care acestea îl au. De la înfiinţare, în 1997, NESsT a oferit support financiar şi consultanţă de afaceri pentru sute de întreprinderi sociale în 40 ţări. NESsT are birouri în Budapesta (Ungaria), Santiago (Chile), Lima (Peru) şi California (SUA). Pentru mai multe informaţii despre NESsT, puteţi vizita site-ul: www.nesst.org.

Despre ABN AMRO: Banca ABN AMRO (România) S.A., o sucursală a ABN AMRO NV. ABN AMRO este o bancă internaţională de vârf, cu un total de active de 1.120,1 mil. de EURO (la 30 iunie 2007). Are mai mult de 4.500 de filiale în 53 de ţări, şi are un personal care depăşeşte cifra de107.000 angajaţi cu normă întreagă în toată lumea. ABN AMRO a fost achiziţionată în 2007 de consorţiul RBS, Fortis şi Santander, iar diferite părţi ale afacerii vor fi divizate între cele trei bănci. Activităţile ABN AMRO în Romania vor fi preluate de către Royal Bank of Scotland.
Banca ABN AMRO este prezentă în România din noiembrie 1995. În prezent, ABN AMRO România operează în 15 oraşe din România (Arad, Bucureşti, Braşov, Bacău, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Târgu-Mureş şi Timişoara). Utilizând reţeua sa internţională, Banca furnizează servicii şi produse integrate financiare pentru clientela formată din corporaţii şi clienţi persoane fizice.
Mai multe informaţii pot fi găsite la adresa www.abnamro.ro.

Despre World Learning pentru Dezvoltarea Internaţională: aflată în Statele Unite, World Learning pentru Dezvoltare Internaţională este o organizaţie non-profit cu sediul în Washington, D.C. şi îşi desfăşoară activitatea în mai mult de 75 de ţări. World Learning susţine formarea şi funcţionarea unor societăţi civile puternice şi dinamice prin intermediul unor programe definite şi orientate către dezvoltarea comunitară ce stimulează schimbările democratice prin sprijinul acordat pentru conştientizarea, în rândul oamenilor, a problemelor sociale, economice şi politice, pentru a spori înţelegerea acestora privind responsabilitatea socială, precum şi pentru creşterea implicării şi activismului pentru schimbări democratice şi justiţie socială. Aceste ţeluri sunt atinse prin suportul acordat pentru ca organizaţiile societăţii civile să devina mai puternice, mai active şi prin reprezentarea constituenţilor intr- un mod mai efficient şi comprehensiv. Pentru informaţii complete despre World Learning pentru Dezvoltare Internaţională şi despre Programul de Consolidare a Societăţii Civile din România, vizitaţi www.worldlearning.org/wlid/index.html sau www.worldlearning.org/rcss.

Despre LEADERS Romania

LEADERS Romania este o organizaţie non-profit angajată în dezvoltarea tinerilor responsabili, capabili şi inovatori cu aptitudini de lider, care vor vor acţiona şi îşi îndrepta eforturile spre progresul societăţii româneşti. Obiectivul nostru este de a construi capacitatea societăţii româneşti prin dezvoltarea componentei de leadership în rândul generaţiei de tineri cu putere de decizie, care vor avea oportunitatea de a trăi într-o societate construită prin forţe proprii şi care sunt cei mai capabili de a folosi şansa, aptitudinile şi instrumentele necesare pentru o reformă de succes. Informaţii suplimentare pot fi accesate pe www.leaders.ro.
Ana Negrila, Enterprise Development Manager Romania, NESsT
+40 21 311 0946
anegrila@nesst.org.
anegrila@nesst.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/leaders-romania/douazeci-si-una-de-organizatii-ale-societatii-civile-selectate-pentru-a-merge-mai-departe-in-competitia-intreprinderilor-sociale-2007-sponsorizata-de-nesst-leaders-romania-si-abn-amro