Street Delivery - eveniment urban de arhitectura si arte

BUCURESTI - 9 iunie 2009

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Pe 12, 13, 14 iunie va avea loc editia a patra a evenimentului urban de arhitectura si arte – Street Delivery. Demarat de Ordinul Arhitectilor din Romania si de Fundatia Carturesti, Street Delivery isi propune sa transforme strada Arthur Verona intr-un traseu cultural-pietonal ce leaga Gradina Icoanei de Gradina Cismigiu, dupa cum este prevazut in Planul Urbanistic Zonal «Trasee culturale: str. Arthur Verona – str. Icoanei» ce a fost validat avand la baza un regulament de urbanism. Acest regulament prevede largirea trotuarelor destinate in mod normal pietonilor si crearea unei promenade cu plante, imbunatatirea circulatiei auto in zona strazii Jean Louis Calderon, monumente de for public, parcaje subterane si un pasaj pietonal, noi edificabile in zona Gradina Icoanei, Parcul Filipescu, restaurarea istorica si amenajarea Gradinei Icoanei.

Ca si in anii trecuti, timp de trei zile, strada Arthur Verona va fi inchisa pentru masini si deschisa pentru oameni. Toate activitatile culturale desfasurate pe strada in acest interval sunt un manifest viu prin care atragem atentia asupra orasului ca responsabilitate comuna a celor care il locuiesc si a celor care il administreaza. Street Delivery este un exercitiu alternativ de locuire a spatiului public, o platforma de promovare pentru initiative civice, sociale, culturale, artistice, definitorii pentru un Bucuresti european.

Street Delivery se afla la cea de-a patra editie si reprezinta un demers pentru castigarea dreptului la promenada si la un oras in care sa se poata respira, conservarea si revitalizarea a 25 de monumente istorice de-a lungul traseului pietonal (dintre care doar 12 sunt deocamdata listate), printre care: Scoala Centrala, Blocul ARO, Biserica Anglicana, Casa Universitarilor, Casa Dimitrie Sturdza, Casa Ion Mincu, Hotel Ambasador.

In ultimii trei ani, Street Delivery, a crescut semnificativ, lasand in urma monumente si imbunatatiri vizibile ale strazii in vederea recuceririi treptate a spatiului public. Dincolo de aceasta, evenimentul este un factor important de coeziune a comunitatii de pe strada Arthur Verona si promoveaza atitudinea civica fata de oras.

Extinderea spatiului ocupat de eveniment, triplarea numarului de participanti si de organizatii implicate au facut ca Street Delivery sa fie impartit in sectiuni coordonate in fiecare an de specialisti din domeniile respective: arhitectura, muzica, film,teatru, performance, expozitii, workshop-uri, evenimente dedicate copiilori.

Street Delivery reinventeaza si intareste rolul structural pe care forul public l-a jucat in toate orasele europene, incurajeaza gradarea complexa intre spatiul public si cel privat, propune un mediu urban care sa inspire viata de zi cu zi si converteste peisajul dezolant in ambient viu.

Despre DIRECT CLIENT SERVICES SRL

Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Primariei Municipiului Bucuresti, Primariei sectorului 1, Primariei sectorului 2 si Administratiei Fondului Cultural National.
Parteneri media: Cotidianul, Radio Guerrilla, 24FUN, realitatea.net, Metropotam, Feeder.
Detalii despre programul evenimentului pe www.streetdelivery.ro

Ana Niculescu, PR&Events Coordinator Librariile Carturestiinfo@carturesti.ro