Rămânem pe acest pământ prin copacii pe care îi sădim şi prin istoria pe care n-o uităm

BUCURESTI - 8 mai 2015

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Institutii Publice

Săptămâna 20 -25 aprilie 2015 a fost, pentru elevii și cadrele didactice ale Liceului Tehnologic ”Dimitrie Gusti” din București, o săptămână încărcată de multă emoție, entuziasm, dar și de activități diverse și instructive ce au avut în centru, omul și natura

Săptămâna 20 -25 aprilie 2015 a fost, pentru elevii și cadrele didactice ale Liceului Tehnologic ”Dimitrie Gusti” din București, o săptămână încărcată de multă emoție, entuziasm, dar și de activități diverse și instructive ce au avut în centru, omul și natura.

Sub motto-ul "Nu vom salva tot ce ne-ar plăcea să salvăm , dar vom salva mai mult decât dacă  n-am fi încercat deloc" (Sir Peter Scott), cu ocazia Zilei Internaționale a Pământului, s-a derulat  între 20 – 22 aprilie, Proiectul Educațional Școlar ”Ajută natura și ea te va ajuta pe tine”, în parteneriat cu Primăria sectorului 5.

  De ce să protejam natura şi cum să realizam acest lucru nu sunt întrebări care  ar trebui să rămână fără răspuns. Ca să înţelegi rolul naturii în viaţa noastră, zi de zi, faptul că suntem  parte a naturii, ai nevoie de informaţii corecte, observaţii, valori morale, civice şi sociale bine fundamentate şi coerente, precum şi de o voinţă reală de a te respecta pe tine, şi prin asta, tot ce te înconjoară. Educaţia pentru mediu ne priveşte în egală măsură pe toţi, adulţi sau copii, iar problema, deşi nu e nouă, se pune tot mai acut, devenind obiect de studiu încă de la cea mai fragedă vârstă.

Proiectul nostru s-a derulat pe trei direcții:

Pomul vieţii – o  campanie de sensibilizare a elevilor faţă de problemele de mediu şi influenţa acestora asupra vieţii noastre, finalizată  prin construirea „Pomului zilelor noastre” şi a „Pomului vieții”,

Alege verde – Pământul ne dă viaţă !- o expoziţie –concurs pe tema proiectului, ca eveniment simbol al responsabilităţii civice în protecţia mediului,

Şcoala noastră – casa noastră cu  activităţi de curăţare a spaţiului verde al şcolii, de plantare a unor puieţi, răsaduri de flori, iarbă, precum și activităţi de igienizare / amenajare a spaţiului interior al şcolii.

Proiectul s-a bucurat de o mare apreciere din partea elevilor, a cadrelor didactice ale școlii și a partenerilor sociali implicați, aceștia oferind premii elevilor participanți.

 

Apa vie care ajută să crească arborele sacru al neamului românesc se adună din izvorul iubirii, al adevărului şi al credinţei. Dacă unele pagini de adevăr nu le găsim consemnate de istorie, ele pot fi adunate din memoria vie a celor care au trăit suferinţele din închisorile comuniste.

Sâmbătă, 25 aprilie 2015, s-a desfăşurat  la Liceul „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, a IV-a ediţie a Simpozionului Naţional „Credinţă, adevăr, creaţie în închisorile comuniste”, care face parte din proiectul „Să ne cunoaştem trecutul pentru a ne proiecta viitorul”, realizat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Ion Barbu” (partener principal) şi instituţii naţionale: Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Fundaţia „Academia Civică” şi locale: Uniunea Scriitorilor—filiala Bucureşti Proză, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, sector 5, Primăria Sector 5.

În cadrul acestui proiect naţional s-au desfăşurat dezbateri, excursii la Fortul 13 Jilava şi Închisoarea „tăcerii” Râmnicu Sărat, concursuri. Invitat de onoare al simpozionului a fost, ca în fiecare an, Doamna Mariuca Vulcănescu, fiica filosofului-martir Mircea Vulcănescu, alături de care au participat foşti deţinuţi politici: Ion Radu, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Emil Mihăilescu, Aurora Dumitrescu, Nina Moica, Simona Popa Gyr, fiica lui Ragu Gyr, şi Demosteni Popa.

Proiectul se încadrează în domeniul literatură deoarece pleacă de la memorialistica de detenţie şi de la poezia închisorilor, creaţii realizate după gratii, în memorie, urmărind cunoşterea istoriei recente prin intermediul acestor opere ale universului concentraţionar. La Simpozionul Naţional au participat elevii şi profesorii din capitală şi din 26 de judeţe ale ţării.

Cu aceeaşi ocazie  s-a vernisat Expoziţia „Semnal” cuprinzând lucrări plastice ale participanţilor la Concursul Naţional „Rezistenţa comunistă”, care a avut anul acesta ca teme: Rezistenţa din munţi şi Rugul Aprins. Au fost expuse şi volume din „Biblioteca arestată”, constituită din donaţiile instituţiilor partenere, a invitaţilor şi a Fundaţiei Culturale „Memoria”.

S-a lansat volumul cu lucrările simpozionului, apărut la Editura Docucenter din Bacău, care cuprinde în cele 332 de pagini mărturii ale invitaţilor şi lucrările  participanţilor la secţiunile: Literatură, Istorie-Ştiinţe sociale, Religie şi Familia mea în comunism.

            Simpozionul s-a adresat elevilor şi profesorilor din şcoli gimnaziale şi licee,  urmărind scoaterea din uitare a suferinţelor îndurate în închisorile comuniste de o întreagă generaţie aflată la răscruce. Această generaţie a lăsat moştenire o mărturisire jertfelnică pentru ţară, neam, credinţă şi poate constitui un model spiritual şi cultural pentru tineri.

 

Despre Liceul tehnologic

Liceul Tehnologic„ Dimitrie Gusti”, situat in capitala, în București, sector 5, domeniul - educație

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liceul-cu-program-sportiv-cu-clasele-i-xii/ramanem-pe-acest-pamant-prin-copacii-pe-care-ii-sadim-si-prin-istoria-pe-care-n-o-uitam