Voi, copiii, sunteti adevaratii eroi!

BUCURESTI - 4 martie 2021

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

11 martie 2020 - 11 martie 2021, un an de şcoală cu adevărat altfel.

A început ca o joacă. 11 martie, 2020. Vom sta zece zile acasă. Zece zile de vacanţă. Începea cea mai dificilă problemă sanitară mondială din ultima sută de ani, iar voi, copiii, aţi auzit, poate pentru prima oară, de cuvântul pandemie. Nu era o joacă, dar nici noi, adulţii, n-am știut să vă explicăm prea multe, şi probabil am sperat că nici nu va fi nevoie.
Iar voi aţi înţeles.

11 martie 2020

11 martie 2020

 VOI, COPIII, SUNTEŢI ADEVĂRAŢII EROI! 

LICEUL TEORETIC INTERNAŢIONAL KING GEORGE

Cinci zile mai târziu, 16 martie 2020, România intra pentru o lună în stare de urgenţă. Pentru binele tuturor, era nevoie să stăm în casă. O lună de stat în casă. Nu era o joacă, dar nici noi, adulţii, n-am știut să vă explicăm prea multe, şi probabil am sperat că nici nu va fi nevoie.Iar voi aţi înţeles.

Am început să ne vedem pe zoom, am învăţat împreună să învăţăm pe zoom. Am desenat împreună curcubeie, am adunat cele mai frumoase poze cu zeci de chipuri de copii zâmbind în acelaşi timp pe un ecran, din zeci de case, am trimis împreună mesaje de mulţumire medicilor care au devenit eroii noştri în lupta cu pandemia. Acea lună s-a prelungit cu mai multe. Lună după lună de ceea ce noi, adulţii, am numit învăţământ online.

Ne-aţi auzit pe noi, adulţii, îngrijoraţi că nu veţi învăţa suficient, că nu veţi fi supravegheaţi suficient, că aveţi ba prea mult, ba prea puţin de lucru.Ne-aţi auzit pe noi, adulţii, lamentându-ne că nu putem avea concediile de altădată.Ne-aţi auzit plângându-ne de cât de greu ne e fără socializare.

De prea multe ori ne-aţi auzit îndemnându-vă să vă faceţi toate temele, să lucraţi suplimentar, să nu cumva să apăreţi neîngrijiţi “pe cameră”, în timp ce noi ne amuzam că avem “meeting-uri” în pijamale. Iar cel mai urât lucru pe care l-aţi auzit de la noi, adulţii, este acela că sunteţi o generaţie sacrificată.

Şi de prea puţine ori v-am întrebat “Copile, cum îţi e? Ce gândeşti despre perioada asta?

Nu, dragi copii, nu sunteţi o generaţie sacrificată, sunteţi generaţia care a dat dovadă de cea mai mare înţelegere, sunteţi generaţia care s-a adaptat cel mai rapid, sunteţi generaţia care a învăţat cel mai mult! Şi ne-aţi învăţat şi pe noi despre răbdare, toleranţă, bucuria de a fi şi de a rămâne împreună.

Voi, copiii, veţi deveni adulţi mai buni decât am reuşit să fim noi, mai empatici şi mai pregătiţi să depăşească obstacole. Voi, copiii, ne-aţi dat cele mai frumoase şi profunde lecţii de viaţă, prin zâmbetul şi naturaleţea cu care ne-aţi făcut să credem că pentru voi a fost mai uşor.

Voi, copiii, aţi învăţat în anul ăsta mai mult decât a învăţat oricare altă generaţie de până acum.Nu voi aveţi materie de recuperat, ci noi. Iar materiile acelea sunt empatie, optimism şi bucurie de a fi împreună.

VOI, COPIII, SUNTEŢI ADEVĂRAŢII EROI!