INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA
Alege impactul, alege increderea, alege Comunicatedepresa.ro! Cere o oferta personalizata pentru campanii electorale pe ziare.com, acasa.ro si comunicatedepresa.ro!Contacteaza-ne la info@comunicatedepresa.ro sau la 0374.112.675.
Influența umidității scăzute în spațiile de interes public
BUCURESTI - 22 martie 2013
Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura, Sanatate, Tehnologie
Aerul uscat și efectul său imediat - nivelul scăzut de umiditate - își pun amprenta negativă nu doar asupra mediului din locuință și a sănătății noastre. Spectrul de influență este mult mai extins, afectând confortul oamenilor, performanța și calitatea diferitelor materiale, instrumente, aparate atunci vorbim de un muzeu, o bibiliotecă sau o arhivă, de o sală de teatru sau de concert.
Un nivel optim de umiditate ajuta la conservarea antichitatilor, operelor de arta si a cartilor valoroase peste timp.
Foarte mulți oameni iubesc teatrul si merg foarte des în sălile de concerte, cautând tocmai să se relaxeze și să schimbe atmosfera? Stiți, însă, că reușita unui spectacol depinde și de controlul umidității?
1. Pentru a conserva mobilierul, pardoseala si instrumentele muzicale este nevoie de o umiditate relativă de circa 50%. Atunci când umezeala este absorbită din lemn, acesta devine foarte fragil. În cazul instrumentelor muzicale realizate din lemn apar variații ale dimensiunilor și distorsionarea sunetelor, instrumentele ajungând să pară dezacordate.
2. De asemenea, pe scenă trebuie să se înregistreze un nivel de umiditate corespunzător pentru a asigura condițiile optime pentru vocea interpretului. O atmosfera prea uscată poate afecta negativ performanța vocală, ca efect al uscăciunii nasului și a gâtului.
Umiditatea relativă și controlul temperaturii sunt decisive și pentru conservarea elementelor stocate în biblioteci și arhive: niveluri nepotrivite de temperatură și umiditate accelerează în mod semnificativ deteriorarea materialelor, conducând la posibilitatea pierderii unor documente și volume de mare valoarea.
1. Materialele higroscopice, care eliberează sau absorb umiditate în sau din mediul înconjurător, răspund la schimbările de umiditate relativă prin extindere sau contractare. Variațiile dimensionale conduc la accelerarea deteriorării și provocă daune vizibile, cum ar fi deformarea coperților, decolorarea scrisului cu cerneală sau a fotografiilor.
2. Pentru a garanta conservarea optimă a hârtiei, temperatura în mediul ambiant trebuie să fie între 18 și 20 °C, iar umiditatea relativă să fie cuprinsă între 60 și 65%. Aceste valori sunt importante, intrucat un nivel mare de umiditate relativă poate favoriza declanșarea de reacții chimice periculoase care, în combinație cu temperaturi ridicate, favorizează apariția mucegaiului și activitatea insectelor. Pe de altă parte, o umiditate relativă scăzută poate determina deshidratarea, contracția și fisurarea hârtiei și a lipiciului.
Stabilizarea nivelului de umiditate este esențială și pentru păstrarea lucrărilor de artă sau antichităților de-a lungul timpului. Dacă tablourile și-ar schimba în mod constant dimensiunile, picturile s-ar deteriora ireversibil; în plus, lucrările realizate din lemn sau pe pergament ar putea să se deterioreze într-un timp scurt, în cazul în care aerul din încăpere este prea uscat, făcându-le să se deformeze, să se fisureze sau chiar să se dezintegreze.
1. Problemele legate de caracteristicile higroscopice ale lemnului sunt accentuate în cazul antichităților sau obiectelor valoroase de mobilier. Controlul inadecvat al umidității va provoca fisuri în lemn, detașarea balamalelor sau a decorațiunilor; în cazul picturilor, vopsea se poate desprinde.
2. Pentru a asigura conservarea optimă, temperatura aerului trebuie să fie cuprinsă între 18 și 20 °C, iar umiditatea relativă de 45-50%. Asigurarea condițiilor stabile este esențială, ceea ce înseamnă că aceste intervale recomandate de valori trebuie să fie menținute 24 h/zi, 365 de zile pe an.
Contracatarea efectelor aerului uscat și a umidității scăzute nu mai reprezintă în zilele noastre o provocare tehnologică. Există diferite tipuri de umidificatoare , care pot ajuta la menținerea unor valori ale umidității potrivite în funcție de fiecare context. Totuși, alegerea tipului de umidificator trebuie să ia în calcul mai multe aspecte, de care umidificatoarele și purificatoarele de aer Venta țin cont cu succes:
- sunt economice și rezistente, întrucât întreținerea unui muzeu sau a unei biblioteci presupune în sine un efort financiar destul mare, care nu trebuie îngreunat și printr-un consum mare de energie electrică sau cu schimbarea aparatelor de umidificare la fiecare 2-3 ani;
- sunt foarte simplu de utilizat, nu necesită un training special pentru utilizarea corectă;
- sunt extrem de eficiente, ajută la obținerea rezultatelor dorite și nu produc o cantitate mai mare de umiditate decât cea necesară, fiind prevăzute cu un sistem de autoreglare care nu permite supraumidificarea încăperii;
- sunt igienice, nu folosesc filtre care trebuie schimbate sau curațate;
- apa este singurul filtrul utilizat de umidificatoarele și purificatoarele de aer Venta, iar tehnologia unică a evaporării la rece este considerată în prezent cea mai performantă; apa absoarbe toate impuritățile și le depune pe fundul carcasei, iar apoi se evaporă treptat până la nivelul optim;
- umidifică și purifică simultan aerul și se pretează pentru încăperi de diferite mărimi, asigurându-și eficiența în spații de până la 300 mp;
- sunt ușor de întreținut, fiind necesară simpla spălare a componentelor la fiecare 2 săptămâni de utilizare.
Sistemul de umidificare oferit de Venta în prezent este rezultatul unei munci de aproape 30 de ani, de testare continuă în diferite spații și pentru diferite nevoi. Folosește o tehnologie revoluționară, unică în lume, care și-a dovedit în timp eficiența atât în locuințe, cât și în spații mai delicate, fiind creată pentru a rezolva problemele întâmpinate de fiecare consumator în parte.