BUCURESTI - 2 octombrie 2005

Comunicat tip General in Administratie Publica

In perioada 23 - 24 septembrie 2005 la Constanta s-a desfasurat „CONFERINTA HABITAT 2005”, Conferinţă naţională a Asociaţiilor de proprietari din Romania.

COMUNICAT

Lucrarile Conferintei s-au desfasurat in prezenta reprezentantilor:
Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului,
Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Seviciile Publice de Gospodarie Comunala,
Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei,
Furnizori de Servicii,
Organizatii ale Asociatiilor de Proprietari din: Turnu Magurele, Craiova, Timisoara, Lugoj, Braila, Oradea, Slobozia, Focsani, Arad, Tg. Mures, Satu Mare, Campulung Arges, Pitesti, Buzau, Brasov, Ploiesti, Cluj Napoca, Resita, Slatina, Mangalia, Constanta, Navodari.

Scopul Conferinţei a fost analizarea legislaţiei in vigoare privitoare la asociaţiile de proprietari şi a greutăţilor cu care acestea se confruntă.

Reprezentantii asociatiilor de proprietarii au semnat un Apel adresat Parlamentului, Guvernului si Preşedintelui României.

In Apel s-au solicitat următoarele probleme:

1)Recunoaşterea Ligii Asociaţiilor de Proprietari „HABITAT" ca reprezentant (cuprinzător) al asociaţiilor de proprietari din România. Numirea unor persoane din conducerea Ligii (la nivel central), federaţiilor, uniunilor (la nivel local) în forurile de decizie ale autorităţilor centrale si locale, in consiliile de administraţie ale regiilor, societăţilor comerciale furnizoare de servicii publice, cât si altor prestatori de servicii.
2)Cumularea tuturor actelor normative privitoare la asociaţiile de proprietari într-un singur document , CODUL ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI.
3)înfiinţarea „TRIBUNALELOR LOCUINŢEI", cu magistraţi specializaţi. Pot fi şi numai „Secţii" specializate.
4)Sa se aprobe modificările la prevederile HG 400/2003, cerute anterior de Liga HABITAT.
5)Recunoaşterea „persoanei juridice" a asociaţiilor de proprietari şi acceptarea lor în contextul prevederilor OG.37/2004» Aplicarea aceloraşi prevederi pentru societăţile comerciale şi asociaţiilor de proprietari.
6)Pentru reabilitarea condominiilor să se acorde facilităţi la nivelul asociaţiilor de proprietari (persoane juridice).
7)Proprietarii debranşaţi anterior Ordinului 233/2004 să fie obligaţi, la cererea asociaţiei de proprietari, să se conformeze prevederilor legale.' '
8)Generalizarea termenului de plată către furnizori la 15 zile, plus 30 de zile, termen de graţie.
10)Compartimentele specializate înfiinţate, prin actele normative in vigoare, de către Consiliile Locale, să aibă atribuţii exclusiv de sprijin si îndrumare metodologică şi numai la cererea asociaţiilor de proprietari şi ONG-urilor reprezentative ale acestora.
11)Decizia privind mansardarea condominiilor, să poată fi luată cu aprobarea a numai 2/3 din numărul proprietarilor.

Apelul a fost aprobat de către toate filialele prezente si a fost apreciat de reprezentanţii guvernului prezenţi ca fiind de strictă necesitate.
Presedinte
Mihai Mereuta

Despre liga habitat

LIGA
ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI
- HABITAT
STR. VISINILOR NR. 22, COD 024092 SECTOR 2 BUCURESTI; TEL: 327 61 82; FAX: 327 61 83;
ADRESA CORESPONDENTA OP49 CP 82 (COD 022106)
PRESEDINTE:MIHAI MEREUTA
CF 8557733; CONT : RO96BRDE441SV03929134410 BRD – UNIREA
HOT JUD TMB : 2492/2003; INREGISTRATA IN REGISTRUL SPECIAL LA POZ 34/2003