Carte despre iubire la LiterNet (http://editura.liternet.ro)

- 13 iunie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fisiere atasate:

6437-dstefaniubire-cop.jpg

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

147. Dana Stefan: Despre dedin inspre iubire - 1,16 Mb

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

http://editura.liternet.ro

Carte despre iubire la LiterNet (http://editura.liternet.ro)

>>>> Argument:

Dansul iglitelor, ca un telegraf solar

"Despre dedin inspre iubire" este o carte de "autor total". Dana Stefan, autoarea, preda artele plastice unui spectru neobisnuit de larg de cursanti, de la elevi din primele clase la studenti. Are, deci, canale de comunicare cu fiecare din aceste varste, in special cu cea a copilariei. Si vom vedea, parcurgand cartea, ea duce comunicarea pana la osmoza. De ce? Simplu. Ardeleanca iabrasa face tot ce face temeinic si pana-n panzele albe.

Gasim, deschizand cartea, texte scurte sau foarte scurte, imperechiate cu imagini. Cu foarte putine exceptii, daca nu cumva una singura, portretul fotografic sofisticat al unei tinere cu vino-ncoa', toate imaginile sunt creatia autoarei, cum si definirea functiei bijective intre texte si imagini i se datoreaza integral.

Apare, firesc, tentatia de a spune ca Dana Stefan picteaza cu ajutorul cuvintelor, dar ii vom rezista, convinsi fiind ca adevarul uman impartasit generos de autoare cu noi, cititorii, se cere sugerat cu mult mai mult decat acest cliseu facil. Ea inventeaza pentru cuvintele folosite sensuri surprinzatoare, daruindu-le o prospetime de peisaj natural, o adancime infiorata de ritual magic si o reflexivitate meditativa de filosof copil.

Deloc surprinzator, o parte semnificativa din capitolele (cum le-am putea numi oare?) cartii abordeaza universal cromatic. Culoarea e, la pictorita scriitoare, un fel de a fi, ceea ce era de asteptat, un nexus de simboluri, ceea ce nu e de natura sa ne surprinda, un soi de ritual initiatic. Nu in ultimul rand fiecare culoare pare o creatura fantastica, vie, cu personalitate si expresivitate proprie. Autoarea le prezinta sagalnic, cu credinta in simtigandirea ce si-a inventat-o.

Raportul intre text si imagine e, cumva, izomorf. Textul poate fi luat ca legenda imaginii, aceasta poate fi ilustrarea textului. Dar punerea reciproca in valoare nu exclude o subtila tensiune intre cele doua modalitati de expresie. Ceea ce sporeste emotia lecturii.

Vom rezista si tentatiei de a cita din bijuteriile textuale, cu atat mai putin vom emite judecati critice. Acestea sunt subiectul altcuiva. Rostul acestui text introductiv e de a raspunde, cu acoperire in continut, cat mai exact si sugestiv la intrebarea naturala: de ce ar trebui sa citim aceasta carte?

Insolitul titlului vorbeste de la sine despre originalitatea si esenta textului. Nu mai avem nevoie sa starnim curiozitatea citand. Cititorul pastreaza astfel intacta placerea descoperirii. Coperta, conceputa tot de autoare, da o idee despre conceptia plastica. Lasand, insa, aici, loc pentru importante surprize. Singura afirmatie "tehnica" pe care aceasta prezentare si-o ingaduie, cu scopul explicit de a starni la maximum curiozitatea, e dificultatea reala de a clasifica textile Danei Stefan ca specii literare. E si nu e proza, mai mult nu e, daca e, e una nu numai insolita, ci categoric poetica, fara a fi catusi de putin poeme in proza. Senzatia aproape materiala la lectura povestilor Danei Stefan e de a pipai o horbota de dantela migalita la gherghef. Sau de transparenta impletitura de ate irizate, lucru cu iglitele ce danseaza ca vechiul telegraf solar. Ne amintim ca Jules Verne (doar suntem in anul centenarului lui), tanar quasinecunoscut, prezentat fiindu-i unui Alexandre Dumas in plina glorie si intrebat de acesta, cu condesceendenta, in ce gen isi propune a se afirma, a dat naucitorul, dar ulterior acoperitul de fapte raspuns ca va inventa un gen propriu. Pastrand absolut toate proportiile, Dana Stefan nu face altfel, chiar daca ne limitam la componenta textuala a cartii, avand si superba insolenta de a se prezenta singura. Chiar electronic, „tiparul" are lumini cel putin tot atat de orbitoare ca ale rampei.

(Radu-Ilarion Munteanu)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro


VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) a primit anul acesta, in cadrul premiilor Asociatiei Editorilor din Romania, premiul pentru incurajarea noilor editori, premiu oferit de Centrul de Carte Germana, birou al Tirgului de la Frankfurt.> Pentru a fi anuntati de aparitia noilor carti LiterNet (pentru cei care nu sint inscrisi si pe lista Programului Cultural) e suficient sa trimiteti un e-mail fara nici un text la carti_LiterNet-subscribe@yahoogroups.com

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 145 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 322,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/carte-despre-iubire-la-liternet-httpeditura-liternet-ro