"Filantropica" la LiterNet! Cititi gratuit la http://editura.liternet.ro

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Fisiere atasate:

5164-filantropica-afis.jpg

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

139. Nae Caranfil: Filantropica (scenariu)

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

>>>> "1% pentru LiterNet" - Afla cum poti sprijini LiterNet fara sa te coste nimic la http://liternet.ro/unulasuta.php

**********************

In aceeasi zi in care Pro Video lanseaza DVD-ul cu filmul "Filantropica" la Libraria Carturesti din Bucuresti (la ora 18, vor fi prezenti si vor raspunde intrebarilor: Nae Caranfil, Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Mara Nicolescu si Vivi Dragan Vasile), Editura LiterNet lanseaza in format pdf Acrobat Reader, scenariul care a stat la baza celui mai bun film al anului 2001.

>>>> Argument:

Acum citva timp am vrut sa scriu ceva despre Restul e tacere, un entuziasmant scenariu de Nae Caranfil, care de ani buni isi asteapta finantatorii. Ca antrenament mi-am aranjat sa petrec o zi cu cele patru filme realizate pina acum de Caranfil: E pericoloso sporgersi (1993), Asphalt Tango (1996), Dolce far niente (1998) si Filantropica (2002). Cu Filantropica lucrurile pareau simple: impresiile mele erau suficient de clare si de recente, nu voiam decit sa verific citeva detalii si sa iau o gura din atmosfera filmului - o chestie de 15-20 de minute, nu mai mult. Aiurea. I-am dat drumul si, dupa primele 10 minute, am stiut ca va trebui sa-l revad pina la capat. Foarte bine. Dar la urmatoarea intilnire - aceasta - am venit pregatit: de data asta, mi-am zis, e vorba pur si simplu despre scenariu, nu despre experienta totala pe care o poate oferi Filantropica; deci intru putin in film, inhat inspiratia de care am nevoie si in zece minute m-am si apucat de scris. Si iar m-a facut. Am stat inca o data pina la capat. Si, oricit as sta sa ma gindesc, sa caut momentele in care filmul mi-ar fi permis sa ma desprind, sa ma strecor afara din el, nu-mi vine nici unul.

(...)

In final, filmul se opreste intr-un echilibru precar pe muchea abisului nihilist pe care l-am intrezarit in scapararea rinjetului sau. Asa ramine in memorie, ca o constructie eleganta, complexa, indrazneata, a carei inclinatie primejdioasa te cheama s-o vizitezi din nou. La temelia ei se afla un pamint pe care pasii spectatorilor romani de azi il recunosc - cel pe care ne-am obisnuit sa pasim cu neincredere, asteptindu-ne oricind sa ne fuga de sub picioare. Se inalta pe solul tranzitiei romanesti, dar inaltimile si perspectivele sint fascinante pentru orice vizitator, indiferent de unde e si pe ce sol e obisnuit sa calce; si, indiferent cit se va schimba compozitia solului, Filantropica va putea fi descoperita cu fascinatie, iar si iar. A fost facuta sa dureze. E ceea ce se cheama a thing of beauty.

(Andrei Gorzo(

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Anca Serban, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 137 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 293,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/filantropica-la-liternet-cititi-gratuit-la-httpeditura-liternet-ro