Lucian Pintilie la Editura LiterNet

- 5 ianuarie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

O noua aparitie la Editura LiterNet:
118. Lucian Pintilie: Pompa cu morfina.
Pompa cu morfina e un discurs rostit la Colegiul Noua Europa pe 8 decembrie anul trecut, un text despre moarte si suferinta, subiecte grozav de dificil de tratat fara a cadea in patetic, ridicol sau banalul cel mai induiosator. Un subiect pe care Pintilie il rezolva magistral, cu ironie, intr-un singur plan continuu care capteaza deplin atentia cititorului.

Lucian Pintilie la Editura LiterNet

Portalul cultural LiterNet (www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:



118. Lucian Pintilie: Pompa cu morfina (primul titlu din noua colectie Palimpsest al carui argument il puteti citi mai jos)

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro


Argumentul Colectiei Palimpsest:

Palimpsest?

Exista texte scurte ale autorilor importanti - eseuri, conferinte, jurnalism, schite, texte de critica literara critica care se adreseaza momentului si pe care le regasim in mod obisnuit in volumele de "Opere Complete", in antologii sau citate in diverse studii. Ele nu ajung sa se intrupeze in carti de sine statatoare din motive eminamente economice si culturale: o carte de 15 pagini nu e de zece ori mai ieftina decit una de 150 si, in plus, o carte de 15 pagini nu mai e "carte". Un asemenea obiect firav pare ceva neserios intr-o lume in care obsesia scrisului pare a deveni o patologie colectiva si universal raspindita, o lume unde actritele isi scriu memoriile in citeva volume la 30 de ani si fiecare om politic care n-a scris jumatate de kilogram de analiza a impasului actual impreuna cu inca 250 de grame de viziuni de viitor poate sa-si ia adio de la alegerile viitoare. O carte de 15 pagini risca sa stirneasca mila librarului si dispretul cititorilor obisnuiti cu carti "serioase".

E de inteles ca asemenea texte nu atrag editurile. Citind "Pompa cu morfina" a lui Lucian Pintilie am avut, la LiterNet, o dubla revelatie: Cea de a descoperi un Pintilie cel putin la fel de daruit cu harul scrisului cum e cu cel al filmului. Apoi am realizat ca pentru o editura virtuala astfel de texte scurte nu ridica nici un fel de obstacole. Mai mult, e genul de text care e poate cel mai bine adaptat virtualitatii: Poate fi formatat relativ rapid de catre editor si poate fi citit repede, direct pe ecran, cit dureaza pauza de o tigara intre lucrarile zilei. E, poate, un nou mod de consum al literaturii, mai adaptat stilului nostru de viata modern, stresat si haotic.

Asa s-a nascut ideea colectiei Palimpsest unde intentionam sa publicam texte scurte ale autorilor importanti in formate de sine statatoare care nu au cu nimic a invidia cartile cu numar substantial de pagini.

Palimpsestul este pe linga textul scris peste un text vechi, sters, si un adevarat model in critica literara post-structuralista: scrierea nu se face niciodata in vid ci in prezenta tuturor celorlalte texte, limbajul "vorbeste" oamenii si nu oamenii vorbesc limbajul. Fara a ne afunda in asemenea subtilitati academice credem ca Palimpsest e un nume potrivit pentru colectia noastra de texte scurte: Puteti privi toate volumele ca unul singur care e rescris de fiecare data de alt autor. Suntem onorati ca primul care scrie acest text pe care il dorim rescris la nesfirsit spre delectarea cititorilor e Lucian Pintilie.

(Redactia LiterNet)


Argumentul volumului:

Monsieur Pantili, regizorul de cuvinte

Dupa ce am terminat Pompa cu morfina m-am trezit intrebindu-ma daca filmele lui Pintilie imi plac la fel de mult ca si textele lui. O intrebare idioata, bineinteles, dar de natura sa scoata la iveala cit de importante au ajuns clasificarile si specializarea in ziua de azi: aproape ca te astepti ca un regizor sau un coregraf sa scrie mediocru. Eroare. Mare eroare.

Pompa cu morfina e un discurs rostit la Colegiul Noua Europa pe 8 decembrie anul trecut - veti remarca aici ca o editura virtuala poate face minuni in materie de timp -, un text despre moarte si suferinta, subiecte grozav de dificil de tratat fara a cadea in patetic, ridicol sau banalul cel mai induiosator. Un subiect pe care Pintilie il rezolva magistral, cu ironie, intr-un singur plan continuu care capteaza deplin atentia cititorului. Revolta lui Pintilie impotriva discursului rece si optimist al asistentului blond, impotriva ipocriziei unei ideologii a eliminarii suferintei din lume, mi-a amintit de Baudelaire si de nesabuinta lui eroica de a salva prin poezie raul de discursurile noastre ipocrite.

Pompa cu morfina e un adevarat tratat de luciditate. Faptul ca are doar 25 de pagini nu-l face mai putin tratat decât altele, doar de la cele de medicina sau mecanica auto ar trebui sa ne asteptam sa fie dubioase daca cintaresc sub un kilogram. Un tratat care va invata in cincisprezece minute cum ii puteti pacali pe ipocritii corectitudinii politice.

(Florin Cojocariu)

Lectura placuta!

Redactia LiterNet
www.LiterNet.ro
office@liternet.ro

Despre LiterNet

Anul 2004 a fost un an important pentru LiterNet (http://www.liternet.ro). Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) a reusit sa publice 50 de volume electronice gratuite (ajungind la un total de 121 de titluri in cei 3 ani de existenta), au fost descarcate 130,000 de volume de pe LiterNet (in timp ce in precedentii 2 ani au fost 110,000 descarcari in total). A fost atins un nou prag de 150,000 de pagini vizitate pe luna si s-a depasit si s-a consolodat un numar de peste 1000 de vizitatori unici pe zi. Ne-ati vizitat, ati citit, ati spus si altora de LiterNet si asa povestea sitului a continuat.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/lucian-pintilie-la-editura-liternet