O carte pentru memorie - Vladimir Bukovski: Bukovski la Sighet (gratuit la http://www.liternet.ro)

BUCURESTI - 29 august 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

202. Vladimir Bukovski: Bukovski la Sighet

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

http://editura.liternet.ro

Nu ne-am propus sa cream o capodopera muzeografica unde crimele istoriei recente sa fie asezate stiintific si artistic pe rafturi peste care sa se aseze praful grabit al indiferentei contemporane. Ceea ce ne-am propus si am cautat cu infrigurare a fost un mijloc de resuscitare a memoriei colective, un instrument de reconstituire a propriei definitii pentru o generatie careia i se spalase cu atata eficienta creierul, incat nu mai stia nici dincotro vine, nici incotro se indreapta si se dovedea incapabila sa transmita generatiilor urmatoare ceea ce ar fi fost de transmis.
(Ana Blandiana)

Editura LiterNet porneste in noul sezon editorial cu o carte aflata sub semnul Memorialului Sighet, vast proiect al sectiunii Destinatii culturale in care au fost deja publicate volumele Curtois la Sighet si Munci si zile in Baragan.

Bukovski la Sighet cuprinde conferintele si discutiile cunoscutului disident sovietic Vladimir Bukovski cu participantii la Simpozionul si la Scoala de Vara, organizate de Fundatia Academia Civica, la Sighet, in iulie 2002.

Volumul se desfasoara in ritmul alert al dialogului dar, construit concentric in jurul unor teme incitante, el nu mai este doar o transcriere a unor dialoguri, ci devine o opera rotunda, inchegata din care nu lipseste aventura (Bukovski scaneaza documente secrete ale KGB-ului sub ochii KGB-ului profitand de o scapare de procedura), istorie, amintiri personale, dezvaluiri senzationale cu privire la social-democratia europeana, la Gorbaciov, Eltin sau Bush, nostalgii, revolte, lucruri neimplinite sau raspunsuri la intrebari.

O carte esentiala pentru oricine se intreba unde s-a gresit, ce ar trebui sa facem mai departe, care sunt vinovatii sau cum arata din spatele unor usi inchise evenimentele pe care le-am trait.

O carte in care nu se dau retete sau sfaturi, secolul XX este prezentat, din spatele Cortinei de Fier, asa cum a fost el: crud, insangerat, fara mila, criminal, tradator, pervers dar si fara lamentari inutile sau pareri de rau tardive, concluziile fiind lasate pe seama fiecarui cititor.

Sunt uneori intrebata ce carti as lua cu mine pe o insula izolata, dintr-un ocean oarecare, am fost multa vreme sigura de raspuns, dar, de o vreme, raspunsul meu s-a nuantat: lista mea initiala ramane neschimbata in cazul in care as avea soarta unui Robinson Crusoe, singura pe insula, dar, daca as esua cu un grup de oameni, fara nici o indoiala as inghesui in acel geamantan, si l-as umple pana la refuz, aceste carti pe care vi le prezentam in colaborare cu Fundatia Academia Civica, carti care descriu un timp care, desi a trecut, poate oricand sa reinvie din ignoranta si nepasare. Pericolul nu a trecut dar el se micsoreaza cu cat noi, cei de acum, invatam sa iertam, dar sa nu uitam.

(Delia Oprea)

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei peste 4 ani de activitate 200 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 658,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/o-carte-pentru-memorie-vladimir-bukovski-bukovski-la-sighet-gratuit-la-httpwww-liternet-ro