O noua carte la LiterNet: Lia Bugnar - Femeia din manuscris (gratuit la http://www.liternet.ro)

- 10 octombrie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fisiere atasate:

9488-lbugnarfemeia.jpg

Dragi prieteni,

>>>> Cu 3 saptamini inainte de aniversare (pe 1 noiembrie implinim 4 ani), portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

157. Lia Bugnar: Femeia din manuscris - 434 kb

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

>>>> Argument:

"Intotdeauna am crezut ca am un destin cu totul si cu totul deosebit... Nu unul deosebit de al vostru, ci unul deosebit chiar de al meu." Destinul i se-nmladiaza in maini ca plastilina, o poarta prin zile fierbinti si nopti cu miros de carbune. Destinul ii spune in fiecare zi cine este, ce-si doreste, cui sa-i intinda mana si alaturi de cine sa fuga... Clipa de clipa, e surprinsa de propriu-i prezent. Viata ei se modeleaza altfel in fiecare zi, un creion magic o scrie frenetic, se razgandeste, sterge nervos, bate cu varful in hartie si hotaraste sa o trimita in alta parte. E fluviu, e miscare, e piatra, pestele si valul...

Femeia din manuscris e intretaierea unor vieti. Punctul in care destinul incepe sa schiteze linii usoare, ca un pictor ce-si incearca mana – cine sunt eu oare? Asta sau cealalta? Femeia din manuscris e stapana si sclava manuscrisului, se joaca delicat cu fiecare litera, impingand-o in stanga si-n dreapta nu prea tare, dar destul pentru ca viata ei sa se schimbe radical. Femeii din manuscris nu-i sta bine cand vorbeste, ci cand povesteste tacut, tresalta, simte, iubeste, fuge, se daruieste, creste din rand in rand, alearga si se-ntoarce, se schimba, e blanda, infocata, mama, indragostita, e toate femeile acestei lumi inchise intr-una singura. Femeia din manuscris e manuscrisul insusi, rasfranta in oglinda hartiei si-n personajele din jur. Manuscrisul e femeia care traieste pe scena; tocurile i se aud pe podeaua de lemn, reflectoarele ii stralucesc in par, regizorul ii sopteste subtil indicatiile si-o trimite elastic dintr-o viata intr-alta, conducandu-i calatoria prin multimea de personalitati ce-i stau la dispozitie.

Sarind din registrul poetic in cel practic, femeia din manuscris e intr-un fel femeia anilor nostri. E femeia care se lasa atrasa in pasiuni inimaginabile si care supravietuieste sfarsiturilor, care isi ia viata in propriile maini (sau propriul condei) si refuza sa se supuna lipsei de imaginatie a unui sot-scriitor pe cat de previzibil si egal in familie, pe atat de darnic si inflacarat in lumea personajelor sale. Femeia din manuscris e femeia moderna "imbogatita" cu un suflet pasional, invaluita intr-un val subtire de romantism, dotata cu atata hotarare cata are nevoie si parfumata cu un strop de delicatete. Femeia zilelor noastre, a la Lia Bugnar.

(Ana Sipciu)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 156 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 393,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/o-noua-carte-la-liternet-lia-bugnar-femeia-din-manuscris-gratuit-la-httpwww-liternet-ro