Pentru prima oara in Romania, in exclusivitate la www.LiterNet.ro, Fratii Serban (Alex Leo si Foarta)!

BUCURESTI - 7 martie 2006

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Fisiere atasate:

12693-jeudepaume-cop.jpg

Dragi prieteni,

>>>>> Dupa ce v-am delectat cu imaginile lui Alex. Leo Serban din cele doua RetroVizoare (http://editura.liternet.ro/carte.php?carte=177), dupa ce am atins impreuna acum o saptamina pragul de 500.000 de descarcari, LiterNet va propune, pentru prima data in Romania, Fratii Serban!

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:

187. Alex. Leo Serban & Serban Foarta: Jeu de Paume (cu o prezentare de Ioana Parvulescu)


Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

http://editura.liternet.ro

Volumul face parte din colectia 'Palimpsest', in care au mai aparut volume semnate de Lucian Pintilie si Andrei Plesu (cu interventii de Horia-Roman Patapievici si Mircea Dumitru).

Fratii Montgolfier si confratii Serban

4 iunie 1783, Annonay - Ardeche. Un balon singuratic, in a cărui nacelă nu e nimeni, se ridică spre cer. E o specie nouă de zburătoare, făcută din pinză si hirtie. Balonul lansează asadar moda balonseidului, obligatoriu pentru călătorie. E prins intr-o plasă de sfoară si incheiat la toti cei 1800 de nasturi, ca un obiect binecrescut ce este. Nu poti ajunge sus, in cer, in tinută neglijentă. Umflat cu aer cald, străbate 2 km in 10 minute, apoi cade intr-o vie. Autorii lui sint Etienne si Joseph Montgolfier, asa că inventia lor se va numi montgolfiere.

19 septembrie 1783, Versailles. In prezenta lui Louis XVI, un alt balon, albastru cu galben, se inaltă spre boltă. De data aceasta e un «vol habité». Trei fiinte nevinovate iau parte la experiment: două dintre ele au aripi proprii, un cocos (galic) si o rată, a treia insă e insă o făptură pur terestră, obisnuită să rumege iarba verde de acasă, asa că, la un eventual accident, e prima victimă: o strămoasă a oitei Dolly. Balonul coboară insă cu bine pe pămint, iar creaturile inaripate si patrupede din el sunt recuperate in stare bună. Despre impresiile lor nu s-a păstrat nimic.

21 noiembrie 1783, Paris. Jean-François Pilatre de Rozier si Marchizul d’Arlandes isi iau zborul in montgolfierul fratilor Etienne si Joseph si ajung la 1000 de metri inăltime.

19 ianuarie 1784, Lyon. 5 persoane au curajul să urce in balon alături de Pilatre de Rozier. Nu si Etienne sau Joseph. Acestia i-au jurat tatălui lor, putin increzător in siguranta călătoriilor celeste, că nu vor folosi niciodată inventia lor pe propria piele.

Ce-ar mai fi de adăugat? Că fratii Montgolfier au peruci rulate in buclă deasupra urechii, că au obrazul complet ras, după modă, că tin o papetărie, că Etienne, binecuvintat fie-i numele, e inventatorul hirtiei veline, iar Joseph, dimpotrivă, e cel care aruncă hirtia in sobă. Asa ajunge Joseph să remarce puterile magice ale aerului cald, care inaltă si tine in aer fire de funingine, iar de aici pină la ideea montglofierului n-a fost decit un pas. Si, in fine, cel mai important detaliu pentru cartea noastră: dacă n-ar fi fost domnii Montgolfier, prima montgolfiadă internautică, care leagă numele si prenumele a doi confrati literari, Alex. Leo Serban si Serban Foartă, n-ar fi avut loc...

... După exact 222 de ani

14 octombrie 2005, Bucuresti. Dl. Leo Serban trimite in cerul emailat un montgolfier verde către confratele său Serban Foartă.

17 octombrie 2005, Timisoara. Dl Serban F. face transformări substantiale balonului dintii si, in rime din limba fratilor Montgolfier, ii dă un alt proprietar: un mongol mindru, adică, « un Mongol fier de sa montgolfiere ». Scrisorile continuă să zboare intre Timisoara si Bucuresti incărcate cu bucăti de montgolfier, fotografii, asociatii aeriene si terestre, versuri cu sclipici, cu lipici si alte inventii ale ingineriei verbale foartă-leo-serbaniene.

13 noiembrie 2005, Bucuresti. Dl. Leo Serban lansează ideea unei cărti scrise pe hirtia velină a internetului.

16 noiembrie 2005, Orasul interzis, China. Dl. Leo Serban trimite un mesaj de montgolo-chinezonaut, in amintirea corespondentei cu montgolfiere.

24 noiembrie 2005, Timisoara. Dl. Serban Foartă aruncă lest colorat din balon si ii iese un pastel minion lila, bleu, rose.

10 decembrie, Timisoara. Balonul pocneste pe neasteptate. Jocul insă nu cade la pămint, rămine suspendat.

13 decembrie, Bucuresti. Confratii Serban stabilesc publicarea internautică a voiajului celest cu lest si cu rest de scrisori. Mingile aeriene schimbate de ei au vagabondat săptămini la rind in spatiu, ca baloanele in veacuri mai răsărite decit al nostru. Iti trebuie multă pricepere, spirit de aventură, bucurie, simt poetic, curaj, dorintă de explorator si sfidare la adresa sedentarilor spiritului ca să joci un asemenea joc.

Ce-ar mai fi de adăugat? Că, spre deosebire de fratii Montgolfier, confratii Serban poartă barbă.

(Ioana Parvulescu)


Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro


VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei peste 4 ani de activitate 184 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 507,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
razvan.penescu@gmail.com
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/pentru-prima-oara-in-romania-in-exclusivitate-la-www-liternet-ro-fratii-serban-alex-leo-si-foarta